Titel

Moord op het eindexamen

Schrijver
Taal

Nederlands

Uitgever

Leopolds

Prijs

2,95(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

pocket, 75 pag.; 1957; 2e druk

Meer info
In het eerste deel (“Verslag van een ooggetuige”) schrijft de leraar Herman Bekshoven voor politie-inspecteur Joris de Corthe een verslag van wat er op school gebeurde voorafgaande aan de moord op wiskundeleraar Dr. B. Termols. De moord vond plaats tijdens het eindexamen op een plaatselijk gymnasium ergens in Nederland.

Bekshoven is nog maar vijf maanden als leraar verbonden aan het gymnasium. De rector is Dr. Thomas Vendelaar. Volgens Bekshoven is deze duidelijk in zijn nadagen. Hij wordt mede daarom door de hele school “ouwe Tom” genoemd. Zijn vrouw is twee jaar geleden door een auto-ongeluk om het leven gekomen en daar heeft hij geestelijk een knauw van gekregen. Vendelaar kon het niet goed vinden met Termols. Meestal raakte de sfeer in de lerarenkamer verpest als Termols zich daar liet zien; hij werd dan meestal onaangenaam. Vooral tijdens lerarenvergaderingen spuide hij zijn grieven tegen Vendelaar, overigens nooit direct, maar via een door hem gekozen intermediair (meestal een collega). De meeste leraren mochten Termols dan ook niet.

Er was ook een keer herrie over de enige dochter van Vendelaar, Elisabeth (“Elsje”). Zij is eveneens leerlinge op het gymnasium en ze gaf Termols een keer een klap in zijn gezicht, nadat deze iets tegen haar zei. Termols deed zijn beklag bij de wethouder van onderwijs, maar dat leverde niets op. Termols had zich volgens veel leraren moeten wenden tot Vendelaar zelf of tot de president-curator, Mr. Van Fendringen. Het curatorium onderzocht de zaak, maar vond, dat Termols zich provocerend gedragen had. Voor Elsje had de kwestie verder dus geen gevolgen.

Vóór de moord op Termols was er nog een probleem met Elsje. Haar cijfers waren net niet voldoende om haar het diploma uit te reiken. Ze moest dus nog een “verlengd examen” doen voor Latijn en wiskunde. Termols buitte dit probleem uit door Vendelaar dwars te zitten en te stellen, dat Elsje eigenlijk gewoon gezakt was en dus geen verlengd examen zou mogen doen. Het werd een hele discussie die ermee eindigde, dat Elsje haar verlengde examen toch mocht doen en wel op de laatste examendag. Termols had ook deze slag verloren.
De examens verliepen naar wens, maar Bekshoven voelde wel een spanning op school. Hij vond de sfeer op school geladen. Dat werd natuurlijk allereerst veroorzaakt door de spanningen rondom Elsje Vendelaar, maar ook door de situatie rondom Charles Veauchard. Charles was een wees. Zijn moeder was Nederlandse en zijn vader Fransman; zij overleden kort na elkaar. Charles was niet dom, maar had onregelmatig onderwijs genoten. Zo was hij twee jaar ouder dan zijn klasgenoten. Zijn Nederlands was slecht. De overige vakken gingen wel. De vraag was of Charles het eindexamen zou halen. Zijn vriendinnetje op school was Elsje Vendelaar. Zij spijkerde hem zo veel mogelijk bij. Tijdens het examen Grieks raakte Charles de draad kwijt. Dat was het gevolg van een opmerking van Termols. Hierdoor ontstond een discussie tussen Termols en de rijksgecommitteerde professor Arkenbout. Het resultaat was, dat Charles die middag het examen mocht overdoen.
Al met al was de sfeer tijdens de eindexamens op het gymnasium dus nogal gespannen. Praktisch iedereen had om de een of andere reden een hekel aan Dr. Termols gekregen. Op de laatste examenmiddag is er om vijf uur een lerarenvergadering op school. Als Bekshoven arriveert, ziet hij tot zijn verbazing Charles Veauchard van school wegfietsen. Kennelijk wil hij geen nieuw examen afleggen. Langzaam druppelen alle leraren binnen. Alleen Termols is afwezig. De deur van zijn klaslokaal zit op slot. Volgens de conciërge, Stan Bants, is Termols wel op school. Hij zit echter wel vaker alleen in zijn klaslokaal. De examenresultaten worden vervolgens besproken. Elsje is alsnog geslaagd. Charles niet, omdat hij zich aan de herkansing onttrokken heeft. Vendelaar geeft de leraar Wasdonck de opdracht Termols te gaan halen; hij is nu ruim een half uur te laat. Wasdonck komt even later terug met de mededeling, dat Termols dood in zijn lokaal ligt.
Afbeeldingen
Dix, Tjalling; - Moord op het eindexamen
De Tresoor Lage Zwaluwe

Alle prijzen zijn excl. verzendkosten. Afhalen kan in Lage Zwaluwe of in Dordrecht. Opruiming van mijn boekenverzameling, het loopt anders uit de hand! Kijk ook eens naar de mogelijkheid van meerdere boeken om de verzendkosten te drukken

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel De Tresoor.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met De Tresoor
  • Na uw bestelling ontvangen u en De Tresoor een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van De Tresoor vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • De Tresoor kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,6 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren