Titel

Opkomst en ondergang van de Dikke Tinne - De reconstructie van een middeleeuws kasteel in Hattem

Schrijver
Taal

Nederlands

Uitgever

Stichting IJsselacademie, Kampen

Prijs

24,95

Bijzonderheden

2003, Paperback, 111 pagina's, het boek verkeert in prima staat, zie ook de foto's. Er is niet in het boek geschreven.

Meer info
De voormalige burcht de Dikke Tinne was strategisch gesitueerd in het noordelijkste punt aan het Gelderse deel van de IJssel. Nu nog zijn in Hattem de contouren van het kasteel te zien.

De oudste oorkonde over de burcht de Dikke Tinne stamt uit 1307. Reinald I, graaf van Gelre, verklaart daarin dat hij in Hattem een huis sticht voor drie broeders van de Johannieterorde. Voorwaarde was dat de broeders het huis zouden onderhouden en tijdelijk het veld ruimden als de graaf in Hattem verbleef.

389.000 bakstenen
In 1401 reisde hertog Willem van Gelre door Frankrijk en deed daar inspiratie op voor een verbouwing. Hij wilde de burcht verbouwen tot een vierkant gebouw met de dikste muren die Nederland ooit gekend heeft: het kasteel zou muren met een doorsnede van zeven meter moeten hebben. In 1403 werden 389.000 bakstenen aangekocht en een jaar later was de grote verbouwing afgerond. In 1404 gaf Reinald IV de opdracht een vaan te vergulden en te beschilderen met zijn wapen. Deze vaan is in 1990 bij een opgraving in de vroegere slotgracht teruggevonden en is een van de belangrijkste middeleeuwse bodemvondsten in Gelderland.

Het verraad van Van Montfoort
Eind zestiende eeuw raakte de burcht in verval. De verstandhouding met de stad verslechterde door het verraad van burggraaf Van Montfoort. Tijdens de belegering van de stad door de Spanjaarden in 1580, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog, verleende de katholieke Van Montfoort namelijk in het geheim de Spanjaarden toegang tot de burcht. De protestantse Hattemers heroverden het kasteel en namen Van Montfoort gevangen. Daarna werd een deel van de burcht gesloopt en het andere deel geïntegreerd in de stadsmuur. In 1778 berekende het stadsbestuur dat de sloop van de burcht en de verkoop van de stenen duizenden guldens zou opleveren. Het gevolg was dat de burcht tot op de fundamenten gesloopt werd.

Bijzondere vondsten
In 1989 waren er plannen voor de aanleg van een ondergrondse parkeergarage in Hattem. Leden van de vereniging Heemkunde Hattem verrichtten toen archeologisch onderzoek. Resten van vlechtwerk, planken en palen leverden gegevens op over de locatie van de Dikke Tinne. Bijzondere vondsten waren de koperen windvaan, delen van een helm, haakbussen en de loop van een klein kanon. Deze vondsten zijn te zien in het Voerman Museum.

Ontleend aan: E. van der Steen, A. Scheper (2003) 'Opkomst en ondergang van de Dikke Tinne', uitgegeven door de Stichting IJsselacademie.
Afbeeldingen
Eveline van der Steen, Antje Scheper - Opkomst en ondergang van de Dikke Tinne - De reconstructie van een middeleeuws kasteel in Hattem
Eveline van der Steen, Antje Scheper - Opkomst en ondergang van de Dikke Tinne - De reconstructie van een middeleeuws kasteel in Hattem
Blauwbeer Zwolle

Geen mail ontvangen van Blauwbeer Boeken na uw bestelling? Controleer dan de map met ongewenste mail (SPAM).
De foto's bij elk boek zijn altijd van het exemplaar dat aangeboden wordt. De aangegeven verzendkosten zijn volgens de 2024 tarieven van PostNL en gelden bij leveringen naar uw huisadres in Nederland. De boeken gaan niet los in een enveloppe, maar worden stevig verpakt. Van de zending krijgt u altijd track & trace informatie zodat u deze kunt volgen op internet.
Betaling vooraf via bankoverschrijving. Verzending vindt normaal gesproken plaats op de eerstvolgende werkdag na ontvangst van de betaling. Verzending met een andere vervoerder of naar een afhaallocatie is op verzoek ook mogelijk.
België: Verzending met PostNL naar een huisadres, met track & trace, vanaf: € 9,40 (afhankelijk van gewicht).
Deutschland: Versand mit PostNL mit Track & Trace ab: € 9,40, je nach Gewicht.

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Blauwbeer.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Blauwbeer
  • Na uw bestelling ontvangen u en Blauwbeer een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Blauwbeer vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Blauwbeer kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren