Titel

Chris Beekman

Schrijver
ISBN

9789061685715

Uitgever

Sun Uitgeverij

Prijs

22,50

Bijzonderheden

Staat: Als nieuw / Bladzijden: 131 / Druk: 1 / Art.nr. : c9556c6a-29e3-483f-8155-8090552bfa48 / Vindplaats: opslag

Meer info
Voorwoord 1

n anuari 1997 zocht ik contact met Ger Harmsen nadat ik een ingezonden brief van zijn hand in NRC/Handelsb lad van 27 december 1996 gelezen had. In deze brief verdedigde hij zich tegen de aantijging van Lien Heyting dat hij inzage zou weigeren in het archief van de schilder Chris Beekmán. Ger Harmsen had een langdurige vriendschap met Beekman onderhouden en was als, diens erfgenaam in het bezit gekomen van zijn archief en werk. Ik zocht contact met Harmsen omdat het Kröller-Müiier Museum een mooie groep werken van Beekman van zijn vroege tijd tot circa 1920 in bezit had. Deze verzameling was te danken aan het feit dat Beekman door toedoen van H.P. Bremmer een overeenkomst had gesloten met Helene Kröller-Müiler om kunstwerken aan haar te leveren. Hij was hierdoor in het gezelschap gekomen van kunstenaars als Bart van der Leck en Piet Mondriaan, die vergelijkbare contracten met haar gesloten hadden. Ik beschouwde Be ekman als'een kunstenaar van het huis' en wilde onderzoeken of Harmsen en het KrölIer-Mffiler Museum hun krachten konden bundelen.

Al bij de eerste ontmoeting ondervond ik dat het Ger Harmsen ernst was om de toegankelijkheid van dit archief voor de toekomst te waarborgen. Na levendige discussies en de daarbij horende correspondentie werden we het nog in hetzelfde jaar eens: het archief, bestaande uit correspondentie, foto's, plakboeken en persoonlijke documenten, een verzameling schetsen en tekeningen en een drietal schilderijen, zou door Harmsen aan het Kröller-Mülier Museum geschonken worden. Het museum nam het initiatief om de reeds lang op stapel staande biografie van Chris Beekman van de hand van Harmsen te laten publiceren. Sinds het moment van overdracht, in april 1998, berust de

verantwoordelijkheid voor het archief bij het Krölier-Müiier Museum. De SUN is bereid gevonden als uitgever op te treden van de publicatie. Ter gelegenheid van de overdrachi van het archief en het verschijnen van dit boek is van 18 december 1999 tot 30 april 2000 in het Kröiier-Müller Museum een ruime keuze te bezichtigen uit de schenking en de eerder door het museum verworven werken van Chris Beekman.

Ik ben Ger Har ' msen zeer erkentelijk voor zijn gebaar. Het
betekent, dat, na zijn eerdere schenking van een groot deel
van de schilderijen, tekeningen en grafiek van Beekman aan
de Gemeentemusea van Amsterdam, de belangrijkste
werken en het archief van deze fascinerende kunstenaar aar
het publieke domein zijn toegevoegd en blijvend.Voor bestu.
dering toegankelijk zijn. In de hier gepubliceerde studie van
Harmsen wordt voor het eerst de betekenis van Beekman,
als schilder,en socialist, in brede trekken geschilderd.
Ger Harmsen hecht eraan de volgende personen te danken
voor hun hulp: Karel Beekman, Carel Blotkamp, Els Hoek,
Bert Hogenkamp, Albert Trouwborst, Ella Trouwborst
Wilfried Uitterhoeve, Henk Walst en Frank Welkenhuysen.
Ik hoop dat door de schenking, de publicatie en de tentoon
stelling de plaats van Chris Beekman in de Nederlandse
kunst van deze eeuw en in de sociale beweging meer reliëf
krijgt.
Oudefotoboeken Rhenen

Geachte klant,

Let op: U betaalt per bestelling €4,35 dus ook als u meerdere boeken tegelijk bestelt blijven de verzendkosten het zelfde.
Dit tarief is voor Nederland!
Tarief voor België is €9,50

Met vriendelijke groet,

Team Oudefotoboeken.nl

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Oudefotoboeken.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Oudefotoboeken
  • Na uw bestelling ontvangen u en Oudefotoboeken een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Oudefotoboeken vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Oudefotoboeken kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11000 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren