Titel

Het Friesche Boerenhuis - Onderzoek naar het ontstaan van het tegenwoordige boerenhuis in Friesland [twee delen; tekst & platen]

Schrijver
Taal

Nederlands

Uitgever

Leeuwarden, Friesch Genootschap, 1916

Prijs

125,00(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

Set in oorspronkelijke papieren omslag, naam handgeschreven op bovenzijde omslag ("Roord van Eysinga, 1916").

Meer info
Trefwoorden: boerderij, boerderijen, landelijke bouwkunst.

Klaas Uilkema (Grouw, 2 oktober 1873 - Groningen, 3 februari 1944) was een onderwijzer en historisch boerderij-onderzoeker.[1][2] Hij was boerenzoon en werd opgeleid tot onderwijzer en later tot landbouwonderwijzer. In 1908 en volgende jaren deed hij onderzoek naar het Friese rundvee, waarbij zijn belangstelling voor historische rundveestalling en de vernieuwing ervan werd gewekt. Hij verzamelde gegevens over Friese boerderijen en vond fouten in het boek van J.H. Gallée[3], wat leidde tot zijn eerste boek.[4] De Leidse hoogleraar Durk van Blom en Uilkema stelden een plan op, om Uilkema's Friese onderzoek uit te breiden tot heel Nederland onder auspiciën van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, waar Van Blom lid van was. Maar later betaalde Uilkema het onderzoek deels zelf, met steun van het Fonds Landbouw Export Bureau (1914-1918). Tussen 1918 en 1933 deed Uilkema ongeveer 400 opmetingen van boerderijen en maakte hij duizenden foto's. Bouwtechnische historische veranderingen aan boerderijen verklaarde Uilkema door een verandering van de functie van de boerderij. Publicatie van de resultaten van het landelijke onderzoek kwam alleen tot stand in stencilvorm.[5] Het belangrijkste daaruit is samen met het fotomateriaal en verdere onderzoeksverslagen in 1991 gepubliceerd door Ellen van Olst.
Erve Alferink Haarle

Meer informatie of foto op aanvraag.

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Erve Alferink.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Erve Alferink
  • Na uw bestelling ontvangen u en Erve Alferink een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Erve Alferink vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Erve Alferink kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren