Titel

Het beeld, de man en het beeld Gijsbert Karel van Hogendorp

Schrijver
Taal

Nederlands

ISBN

9789082299250

Uitgever

CBK

Prijs

17,50(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

2023 ,1e druk ,86pp ,hardcover ,afbeeldingen ,beeld ,Rotterdam ,nieuw

Meer info
Op vrijdag 17 november vierden we de terugplaatsing van het gerestaureerde beeld van de Rotterdamse staatsman Gijsbert Karel van Hogendorp (1867) bij WTC Rotterdam aan de Coolsingel. Het kunstwerk heeft al op verschillende locaties gestaan, maar sinds 1961 stond het kunstwerk van de Belgische beeldhouwer Jozef Geefs op de Beurstrappen van het handelsgebouw. Vanwege een grootschalige vernieuwing van de entree moest het kunstwerk wederom een nieuwe plek krijgen, ditmaal vóór de trappen op het terras. Ter gelegenheid van deze herplaatsing publiceerde BKOR het boek Het beeld, de man en het beeld Gijsbert Karel van Hogendorp geschreven door Frank van Dijl.

Het beeld
Gijsbert Karel van Hogendorp (1762-1834) was vóór de Franse overheersing pensionaris van Rotterdam. In 1813 stond hij aan de wieg van het Koninkrijk der Nederlanden. Rond zijn honderdste geboortedag namen Rotterdamse ondernemers het initiatief om Van Hogendorp te eren met een standbeeld. Hoewel hij met een vinger wijst naar de grondwet die hij ontwierp, wordt hij vooral herdacht als pleitbezorger van de vrije handel. Na voltooiing van het beeld door Geefs bleek er na lang zoeken slechts plaats te zijn achter het Schielandshuis (het toenmalige Museum Boymans), al was dat in die tijd de uiterste rand van de stad. Tijdens de oorlog werd het beeld veiligheidshalve opgeslagen. Na de oorlog werd Van Hogendorp weer op zijn voetstuk geplaatst, maar in 1961 moest het standbeeld verplaatst worden vanwege het aanleggen van de tuin van het Historisch Museum. Het vier meter hoge bronzen beeld werd op de achterzijde van het bordes van de Beurstrappen geplaatst bij de entree van WTC Rotterdam. In de jaren 1980 werd het beeld weer verplaatst, ditmaal naar de voorzijde van het bordes waar hij uitkijkt op de Coolsingel. Na veertig jaar werd Gijsbert Karel van Hogendorp op 28 april 2020 nogmaals van zijn plek gehaald. Het beeld moest grondig gerestaureerd worden en is daarna in opslag geplaatst, omdat de hoofdingang van WTC Rotterdam een grote transformatie onderging door de komst van twee roltrappen in het bordes. BKOR en gemeente Rotterdam hebben weer een nieuwe plek gevonden voor het beeld, ditmaal voor de trappen op het terras. De nieuwe ronde sokkel wordt van Noors graniet en heeft dezelfde materialiteit als het graniet dat architect J.F. Staal selecteerde voor het bordes, de trappartijen en de gevel van de Beurs in 1940.
Afbeeldingen
Frank van Dijl - Het beeld, de man en het beeld Gijsbert Karel van Hogendorp
Boekhandel Snoek Rotterdam

 

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Boekhandel Snoek.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Boekhandel Snoek
  • Na uw bestelling ontvangen u en Boekhandel Snoek een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Boekhandel Snoek vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Boekhandel Snoek kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren