Titel

Herberg Onland 1790-2015

Schrijver
Taal

Nederlands

Uitgever

Achterhoek Uitgevers, 2015

Prijs

4,00(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

Hardcover, z.g.a.n.

Meer info
Herberg Het Onland is een begrip in Oosseld, op Slangenburg en in Gaanderen. Wie uit de buurt heeft er in het café, gelegen aan de Rekhemseweg tussen Doetinchem en Gaanderen, niet een feest, bruiloft of jubileum meegemaakt? En wie heeft niet tijdens de beroemde dansavonden een biertje gedronken aan de tap? Het Onland vertegenwoordigt een groot collectief geheugen... daar moet een boek van worden gemaakt!

Mijn naam is Wilfried Nijenhuis. Ik ben de zevende generatie Nijenhuis die deze prachtige, typische Achterhoekse boerenherberg runt. 2015 vormt een belangrijke mijlpaal: de herberg bestaat 225 jaar. Rond 1790 kreeg Gerrit Nijenhuis het voor elkaar een herberg te bouwen op het meest drassige stukje land dat viel binnen de grenzen van landgoed Slangenburg. Lange tijd dachten wij dat Theodorus de stamvader van de herberg was, maar die kwam pas twee generaties later achter de tap te staan. Hij was wel de eerste Nijenhuis die officieel van de gemeenteraad van Ambt-Doetinchem een vergunning kreeg voor het schenken en verhandelen van sterke drank. Met het bewijs dat in 1882 Theodorus bij wet herbergier werd, kunnen wij nu eindelijk de aanvraag indienen voor bet predicaat 'Koninklijk'.

225 jaar Het Onland is gelijk aan twee en een kwart eeuw wel en wee van de familie Nijenhuis. Mijn familie. Een familie van ondernemers, landbouwers, voermannen op de diligences en herbergiers. Ondernemende mannen en vrouwen die van Het Onland een ontmoetingsplaats maakten voor buurtgenoten afkomstig van Slangenburg, uit Oosseld en Gaanderen. Bij overgrootvader Gerrit kon je terecht voor sigaren voor een paar cent, bij oma, in de volksmond moeder Onland genoemd, stond altijd de borrel klaar… maar met mate.

Ik heb de herberg in 1996 overgenomen van mijn ouders. Dit is vrij plotseling verlopen; ik had lange tijd weinig interesse in het horecabedrijf. Maar het 'herbergiers'-bloed stroomt toch waar het niet gaan kan. Het familiebedrijf ligt mij aan het hart. Het heeft een eeuwenlange geschiedenis en de herbergiers-traditie is nauw verbonden met mijn familie. Dat is belangrijk, dat is meer dan ooit het doorgeven aan de volgende generatie waard.

Van het begin af aan was mijn doelstelling helder: Herberg Het Onland weer een plek te geven op de kaart. Als zalencentrum, waar mensen uit de regio hun huwelijken en jubilea kunnen vieren, maar - juist ook weer volgens de traditie - als een echte herberg. Waar mensen kunnen eten, drinken en slapen. Oma wilde dat altijd al en in 2016 gaan wij die droom realiseren met een mooi hotel.

In dit boek blikken we vooral terug op zeven generaties Nijenhuis die lief en leed deelden in de mooiste herberg van de Achterhoek. Nu is het vervaardigen van zo'n boek een kwestie van verzamelen. Verzamelen van foto's, maar vooral van verhalen. Bij dezen bedank ik iedereen die aan de uitgave heeft meegewerkt. In het bijzonder wil ik mijn tante Joke Battiato-Nijenhuis en peetoom Rob Wissink bedanken voor de vele uren die zij in dit boek hebben gestoken met hun prachtige verhalen over 'vrogger'. Ton Maas bedank ik voor de vele aanvullende historische feitjes en foto's. We kunnen met zijn allen trots zijn op dit boek en het 225-jarig jubileum.

Goed gaon!
Wilfried & Emma Nijenhuis
Afbeeldingen
Rouwenhorst, Derk-Jan - Herberg Onland 1790-2015
Doornweerdje Oosterbeek

Welkom in onze boekwinkel op BOEKWINKELTJES.NL. Wanneer u een boek bestelt, krijgt u van ons een mailtje met het totaalbedrag, inclusief de verzendkosten en ons rekeningnummer om de betaling te voldoen. In een beperkt aantal gevallen verdwijnt onze mail in uw spam-map, houdt hier rekening mee.

De verzendkosten zijn: brievenbuspakket Nederland € 3,95, pakket Nederland € 5,95, pakket België € 7,95, pakket Duitsland € 8,95, overige bestemmingen op aanvraag. Voor bestellingen vanaf € 50,- berekenen wij GEEN VERZENDKOSTEN binnen Nederland, Duitsland en België. Voor vragen graag even een mailtje naar info@doornweerdje.nl.

Al onze boeken op Boekwinkeltjes staan ook gerubriceerd op onze website www.doornweerdje.nl, waar u de boeken ook kunt bestellen en betalen

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Doornweerdje.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Doornweerdje
  • Na uw bestelling ontvangen u en Doornweerdje een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Doornweerdje vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Doornweerdje kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren