Titel

Heilzaam Drenthe / Vijf fietstochten langs bitter en zoet

Schrijver
Taal

Nederlands

ISBN

9789033007545

Uitgever

Friese Pers/Noordboek

Prijs

3,50(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

2008,48pp, paperback

Meer info
Over dit boek:
De Drentse predikant en historicus constateerde in de 17de eeuw dat men nergens oudere mensen aantrof dan in Drenthe. Dat zou komen door het gezonde voedsel. Toch kwamen er in Drenthe veel ziekten voor. Er ontstonden allerlei initiatieven voor gezondheidszorg.
Vijf fietstochten voeren u langs heilzame oorden van weleer en langs de moderne gezondheidszorg in Drenthe.
Heilzaam Drenthe is het vijfde deel in een cultuurtoeristische reeks van het Drents Archief, die verschijnt bij Uitgeverij Noordboek. Het boekje, geschreven door historica Marja Kiel, gaat over ziekte en zorg in Drenthe door de eeuwen heen. Zo wordt verteld over ziekten als cholera en tyfus, die zich gemakkelijk konden verspreiden onder slechte hygiënische omstandigheden. Vooral op plaatsen, waar mensen ‘opeengepakt' zaten, zoals in de dwangkolonie Veenhuizen en in de stad Meppel met haar vervuilde grachten, vielen veel slachtoffers.
Drenthe liep voorop bij de pokkeninenting, nadat eind achttiende eeuw de koepokentstof ontdekt werd. Landdrost Petrus Hofstede stelde het inenten van kinderen in 1808 verplicht. De kinderen van Sigismund van Heiden Reinestein van de havezate Laarwoud in Zuidlaren behoorden tot de eersten die werden gevaccineerd. Pas in 1872 werd de vaccinatie van schoolgaande kinderen landelijk verplicht.
In het boekje wordt ook aandacht besteed aan de armenzorg in Drenthe, die lange tijd geregeld werd door de plaatselijke hervormde diaconieën. De ellendige toestand in het veen leidde in de jaren twintig van de twintigste eeuw tot het ontstaan van de Stichting Opbouw Drenthe, die veel werk heeft verricht op het gebied van hygiënemaatregelen en zorg voor moeder en kind.
Dennenoord in Zuidlaren rond 1900Vanaf 1903 ontstonden in Drenthe Groene Kruisverenigingen, die de wijkverpleging regelden en zich bezighielden met de tuberculosebestrijding. Sinds de tweede helft van de negentiende eeuw kon men zich bovendien aansluiten bij een ziekenfonds. Zo werd in 1898 het Algemeen Ziekenfonds in Meppel opgericht, waaruit - na tal van fusies - de verzekeringsmaat- schappij Groene Land Achmea ontstond.
En eind negentiende eeuw was er eindelijk aandacht voor de geestelijke gezondheidszorg. Dennenoord in Zuidlaren was in 1895 de eerste psychiatrische inrichting in de provincie. Hier werd in 1935 ook het Noorder Sanatorium gebouwd.
Afbeeldingen
Kiel,  Marja - Heilzaam Drenthe / Vijf fietstochten langs bitter en zoet
Kiel,  Marja - Heilzaam Drenthe / Vijf fietstochten langs bitter en zoet
Kiel,  Marja - Heilzaam Drenthe / Vijf fietstochten langs bitter en zoet
Kiel,  Marja - Heilzaam Drenthe / Vijf fietstochten langs bitter en zoet
Kiel,  Marja - Heilzaam Drenthe / Vijf fietstochten langs bitter en zoet
Smederij Tiel

 

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Smederij.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Smederij
  • Na uw bestelling ontvangen u en Smederij een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Smederij vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Smederij kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren