Titel

Een Hollandse Robinson Crusoe / dagboek van de verbanen VOC-dienaar Leendert Hasenboschop het onbewoonde eiland Ascension A.D. 1725

Schrijver
Taal

Nederlands

ISBN

9789074622233

Uitgever

Menken Kasander & Wigman Uitgevers

Prijs

14,00

Beschikbaar

5 exemplaren

Bijzonderheden

2002, paperback

Meer info
‘Op last van de commandeur en schippers van de Hollandse vloot ben ik afgezet op de kust van het eiland Ascension. Ik betreur dit zeer, maar ik hoop dat de Almachtige God mij zal beschermen. Ze lieten me op het strand achter met een vat water, twee emmers, een oude braadpan, etc. ’

Zo luiden de eerste regels van het dagboek van een VOC-dienaar die in 1725 op reis van Batavia naar Nederland wordt achtergelaten op het onbewoonde eiland Ascension, als straf voor een ‘schandelijke misdaad’. Een afschuwelijker ballingsoord kan men zich niet voorstellen: op het vulkanische eiland, gelegen midden in de Atlantische Oceaan, wil niets groeien en water blijkt er nauwelijks te vinden. Vijf maanden lang houdt de VOC-dienaar zijn dagboek bij, waarin hij schrijft over zijn pogingen om te overleven en over zijn vergeefse zoektochten naar water. Verzwakt door zijn ontberingen en door koortsen gekweld, blijven hem zelfs bezoekingen door angstaanjagende geestverschijningen niet bespaard. Een jaar later treffen bemanningsleden van een Engelse Oostindi ëvaarder het anoniem geschreven dagboek in zijn tent aan. De schrijver is spoorloos verdwenen, maar ze nemen het dagboek mee naar Londen, waar het in het Engels wordt vertaald en gepubliceerd.

Kunsthistoricus Michiel Koolbergen, die verbonden was aan de kunstredactie van dagblad Trouw, verdiepte zich in de kwestie van ‘de Hollandse Robinson Crusoë’. Speurwerk in Londen en in het Haagse VOC-archief, alsmede een bezoek aan het eiland Ascension, leverde verrassende resultaten op. Zo krijgt de lezer antwoord op vragen als: Gaat het hier om een waar gebeurd verhaal? Is het dagboek authentiek? En zo ja, wie was deze VOC-dienaar? Een Hollandse Robinson Crusoë onthult als in een detective een ten onrechte vergeten geschiedenis die zeker zijn plaats verdient tussen andere bloedstollende Hollandse zeemansverhalen.

Nieuw boek direct van de uitgeverij.
Afbeeldingen
 - Een Hollandse Robinson Crusoe / dagboek van de verbanen VOC-dienaar Leendert Hasenboschop het onbewoonde eiland Ascension A.D. 1725
MKW Uitgevers Leiden

Een aantal oudere titels uit de Spaanse Bibliotheek, die niet meer leverbaar zijn via de boekhandel, bieden wij aan met een flinke korting. Zie ook onze website voor drie boeken voor de prijs van twee.
Verzendkosten per zending binnen Nederland: euro 4,00 voor brievenbuspost; euro 6,00 voor pakketten.
Verzendkosten Belgie: euro 10,00. Ander buitenland conform tarief DHL.
Wij kunnen pakketten ook verzenden naar een ophaalpunt van DHL. De kosten binnen Nederland zijn dan euro 5,00. Gelieve dit te melden bij opmerkingen.

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel MKW Uitgevers.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met MKW Uitgevers
  • Na uw bestelling ontvangen u en MKW Uitgevers een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van MKW Uitgevers vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • MKW Uitgevers kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren