Titel

Het ongeluk van oom Max. Een familiegeschiedenis.

Schrijver
Taal

Nederlands

Uitgever

Rotterdam Eigen Beheer september 2012.

Prijs

30,00(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

paperback, 100 pagina's. Foto illustraties. Zeer schaars.

Meer info
Boek neergestort vliegtuig maakt emoties los
APELDOORN; - Het boek 'Het ongeluk van oom Max' over het leven van de piloot die op 7 oktober 1946 met zijn vliegtuig neerstortte aan de Jachtlaan in Apeldoorn, heeft meer reacties losgemaakt dan auteur Max Christern had verwacht.
Het verhaal leeft nog steeds in Apeldoorn," concludeert hij. De schrijver is de neef van de piloot die destijds om het leven kwam bij het ongeluk.
Ook 22 scholieren van de Christelijke HBS aan de Jachtlaan vonden de dood, toen de gymzaal van de school door de afgebroken brandstoftank van het vliegtuig werd getroffen.
Het boek 'Het ongeluk van oom Max' vertelt over de achtergrond van de piloot, die in de oorlog bekend werd door zijn werk voor het verzet. Het boek onthult ook dat het vliegtuig dat in Apeldoorn neerstortte, vlak voor het tragische ongeluk al een technisch defect had aan de gashendel. Twee bronnen bevestigen het mankement.

De wetenschap dat het vliegtuig een mankement had, plaatst het ongeluk in een ander licht. De afgelopen 66 jaar is de piloot in publicaties vooral neergezet als een waaghals die roekeloos vloog. Maar er was waarschijnlijk meer aan de hand.

"Ik wil allesbehalve een discussie rond de schuld van het tragische ongeluk," zegt de schrijver van het boek.

"Mijn oom heeft dingen niet goed gedaan, ik wil hem niet vrijpleiten. Hij had daar niet mogen vliegen. De oorzaak van het ongeluk is waarschijnlijk een cocktail; euforie, motorpech en dingen die niet mochten. Maar mijn oom was geen roekeloze stuntman, in tegendeel zelfs. Dat eenzijdige beeld van mijn oom heb ik willen nuanceren, ook postuum voor mijn vader. Die heeft zijn hele leven alleen fluisterend mogen praten over het vreselijke ongeluk van zijn broer. Ik ben naar mijn oom genoemd, het uitzoeken van de familiegeschiedenis was ook een soort zieletocht."

Toch heeft de voormalig NRC- journalist met zijn boek niet alleen een persoonlijk document gemaakt. De zoektocht maakt duidelijk dat er vragen te stellen zijn over de afhandeling van de gevolgen van het ongeluk naar de nabestaanden van de slachtoffers in Apeldoorn.

De Marine Luchtvaart Dienst (de toenmalige werkgever van de neergestorte piloot) heeft het onderzoek naar de toedracht altijd geheim gehouden. Volgens briefschrijvers aan de Stentor zat daar vermoedelijk een reden achter.

Boekschrijver Christern: "De Marine Luchtvaart Dienst heeft in 1946 de regels misschien niet strak genoeg nageleefd, ik ben er niet achter gekomen. Het was niet mijn missie om deze feiten te achterhalen."

"Maar mogelijk komt dat nog. Er is een uitgever geïnteresseerd in het boek, dat op dit moment in eigen beheer is uitgebracht. Wanneer ik het officieel uitgeef moet ik misschien de antwoorden zien te vinden op de openstaande vragen. Journalistiek gezien interessant, maar voor mij persoonlijk niet het doel van dit boek"
Het Alphabet Apeldoorn

EEN LEVEN ZONDER BOEKEN IS ONLEEFBAAR (Erasmus)

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Het Alphabet.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Het Alphabet
  • Na uw bestelling ontvangen u en Het Alphabet een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Het Alphabet vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Het Alphabet kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren