Titel

De verbroken betovering Mentaliteit en cultuur in preïndustrieel Europa

Schrijver
Taal

Nederlands

ISBN

9789065500427

Uitgever

Verloren

Prijs

15,00

Bijzonderheden

1998 3e geheel herziene druk / paperback / 416 pag. / 678 gram / gelezen en in goede onbeschreven staat

Meer info
Deze 3e, geheel herziene druk van De verbroken betovering verscheen op een moment dat het veld dat het boek bestrijkt, de mentaliteits- of sociaal-culturele geschiedenis van pre ndustrieel Europa, rijker bloeide dan ooit. Giovanni en zijn minnares Lusanna, Bertrande met haar onoprechte Martin: zij hebben gezelschap gekregen van de onvermoeibare moppentapper Van Overbeke en twee jongens genaamd Evert, de een aanleiding tot het oprichten van een tuchthuis, de ander ontvanger van een goddelijke boodschap. De afgelopen tien jaar is de omvang van de verhalen toegenomen en is de bestudering van de minder spectaculaire aspecten van het dagelijks leven ge ntensiveerd. Dit boek biedt een synthese van de (sinds de eerste druk sterk toegenomen) historische literatuur, maar beperkt zich niet tot het zonder meer navertellen van gegevens. Het reikt een interpretatiekader aan. Thema's als volkscultuur en gezinsleven of de bejegening van misdadigers en krankzinnigen worden met elkaar in verband gebracht. Daarnaast komen de verbindingslijnen aan bod tussen mentale veranderingen en andere maatschappelijke ontwikkelingen als verstedelijking, staatsvorming en economische groei. Uiteraard zijn oudere beelden en opvattingen waar nodig herzien. Nieuw is een hoofdstuk over de geschiedenis van de sexualiteit. De verbroken betovering strekt zich uit tot mentaliteitsveranderingen in West-Europa als geheel, van de feodale tijd tot aan het begin van de industri le revolutie. Het zijn met name twee lange-termijn ontwikkelingen die de rode draad vormen: privatisering, de geleidelijke overgang van levensaspecten en menselijke behandelingen van een openbare naar een besloten sfeer, en de onttovering van het wereldbeeld, het op de achtergrond raken van magische voorstellingen en de opkomst van een meer onpersoonlijke visie op de kosmos en de menselijke samenleving.
Afbeeldingen
Spierenburg, Pieter - De verbroken betovering     Mentaliteit en cultuur in preïndustrieel Europa
Spierenburg, Pieter - De verbroken betovering     Mentaliteit en cultuur in preïndustrieel Europa
Spierenburg, Pieter - De verbroken betovering     Mentaliteit en cultuur in preïndustrieel Europa
Koos Tak Zevenaar

Veel literatuur, filosofie, kunst en wetenschap voor den mensch.

VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT (woorden vervliegen, het geschreven woord blijft)



Posttarieven 2024:

NEDERLAND:

Brievenbuspost (38x26,5x3,2 cm) afhankelijk van gewicht:

- 100 gram tot 2 kilo € 3,85

Pakketpost via postnl: € 7,70 (tot 10 kilo)

Verzending via DHL ook mogelijk.



Buitenland:

BELGIË: € 8,15 via DPD

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Koos Tak.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Koos Tak
  • Na uw bestelling ontvangen u en Koos Tak een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Koos Tak vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Koos Tak kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11000 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren