Titel

Tussen Hunze en Lauwers / Kultuur-historische schetsen uit het Groninger Westerkwartier

Schrijver
Taal

Nederlands

ISBN

9789060621516

Uitgever

Uitgeverij J. Niemeijer, Groningen, 2e druk, 1976

Prijs

6,00(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

Gebonden (zonder stofomslag), 450 bladzijden. Naam voorin geschreven, ouderdomsvlekjes op de omslag/schutblad.

Meer info
Wie zich er toe zet de geschiedenis van het Westerkwartier neer te schrijven, begint aan een veelomvattende taak. De heer G.H. Ligterink, van 1950—1966 directeur van de Christelijke Lagere Landbouwschool te Oldekerk, is er toch aan begonnen en heeft het werk tot een goed einde gebracht: een fors boek onder de titel „Tussen Hunze en Lauwers" is er de welgeschapen vrucht van. De Groninger uitgeverij J. Niemeijer gaf dit boek een royale en zeer verzorgde vorm met vele aantrekkelijke oude illustraties.
Het materiaal over het Westerkwartier ligt, zoals de schrijver ook zelf opmerkt, bepaald niet voor het opscheppen, al zijn er voor en na wel publikaties verschenen over allerlei facetten van deze landstreek, die zoals nu uit het werk van de heer Ligterink blijkt door de eeuwen heen een zeer interessante en kleurrijke historie heeft. Het is de grote verdienste van deze „Kultuur-historische schetsen uit het Groninger Westerkwartier", zoals de ondertitel luidt, dat nu alles in een groot verband is samengevat en overzichtelijk gerangschikt.
De naam Westerkwartier houdt weinig meer in dan de aanwijzing, dat dit deel van de Ommelanden ten westen van de stad Groningen ligt. De bestuurscolleges in de stad voerden de naam in voor het gebied, dat vanouds bestond uit Humsterland (ongeveer de gemeente Oldehove), Middag (de gemeenten Aduard, Ezinge en Hoogkerk), Langewold (de gemeenten Zuidhorn, Oldekerk, Grootegast en vroeger ook Grijpskerk behalve de Waarden) en Vredewold (de gemeenten Leek, Marum en de nu tot Aduard behorende Lagemeeden). De namen Humsterland en Middag zijn in de loop der tijden vrijwel in het vergeetboek geraakt.

De typische landschappelijke verschillen in het Westerkwartier — zandhoogten, kleiruggen, e.d. — waaruit de wordingsgeschiedenis als het ware nog was af te lezen, zijn thans snel aan het verdwijnen, mede door ruilverkavelingen en daarmee gepaard gaande nieuwe afwateringen, nivelleringen en grondverbeteringen, zodat dit boek van de heer Ligterink als het ware op een kentering in de tijd verschijnt. Het is daarom goed, dat hij juist nu nog het geologisch ontstaan en de gehele ontwikkeling van de waterhuishouding heeft vastgelegd.
Maar vele lezers zullen misschien meer geboeid worden door de beschrijvingen, welke de heer Ligterink, veelal aan de hand van oorspronkelijke oorkonden en andere archiefstukken van het leven der bevolking van het begin der bewoning af. De terpencultuur, de Romeinse tijd, de boerenrepubliekjes van omstreeks de 11e eeuw, het ingrijpen van de stad Groningen in de 13de eeuw, dit alles wordt overzichtelijk beschreven. De onderlinge oorlogjes, het gedurig touwtrekken door adelijke geslachten om het bezit van bepaalde landstreken en het daardoor beheersen van allerlei verbindingen leveren een kleurrijk geheel. Ook het maatschappelijk en kerkelijk leven wordt uitvoerig belicht.

Alle vijfentwintig dorpen in het Westerkwartier worden tenslotte stuk voor stuk uitvoerig besproken met tal van anekdotische wetenswaardigheden. Vooral dit deel van het Tussen Hunze en Lauwers is bijzonder boeiend en zal ongetwijfeld door velen vaak herlezen worden. Nergens immers vindt men zo veel bijzonderheden in groter verband bijeen.
Ook de bijlagen bevatten behalve een aantal wetenschappelijke bijdragen enkele zeer interessante verhalen, zoals dat over Abel Tasman, de grote zeevaarder en ontdekkingsreiziger uit Lutjegast; over de inbraak bij de bejaarden ds. Smook te Grootegast (helaas is hierbij geen datum gegeven); en de bij oudere lezers nog in het geheugen liggende viervoudige moord in 1929 op vier politiemannen te Grootegast door Yje Wijkstra (waarbij merkwaardigerwijze in het hele verhaal geen plaatsnaam wordt vermeld). Wie zich interesseert voor de geschiedenis in de ruimste zin van Groningen en van het Westerkwartier in het bijzonder, zal dit boek van de heer Ligterink niet gauw tevergeefs opslaan. Hij mag het in geen geval overslaan.
Afbeeldingen
Ligterink, G.H. - Tussen Hunze en Lauwers / Kultuur-historische schetsen uit het Groninger Westerkwartier
Leesluis Nuis

Verzending van boeken vindt plaats na ontvangst van de betaling. Ophalen is mogelijk na afspraak.

Wij reageren altijd binnen 24 uur na uw bestelling. Heeft u binnen deze tijd geen reactie ontvangen, dan is onze mail waarschijnlijk in de spambox terecht gekomen.

We verzenden via DPD. De tarieven voor thuisbezorging bedragen € 4,15 voor brievenbuspost, € 6,00 voor pakketten tot 1 kg en € 6,25 voor pakketten van 1 kg tot 10 kg. Voor pakketten is het mogelijk om deze af te halen bij een DPD parcelshop (bij pakketten tot 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,00 en bij pakketten van meer dan 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,25). Boeken worden standaard naar het huisadres gezonden, wilt u liever afhalen bij een parcelshop, dan dit graag bij de bestelling aangeven. Meerdere boeken ineens kopen scheelt verzendkosten.

De verzendkosten naar België bedragen € 7,00 thuisbezorgd.
Verzendkosten naar andere landen zijn op aanvraag.

Retourneren is mogelijk binnen 14 dagen. Retourkosten zijn voor eigen rekening.

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Leesluis.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Leesluis
  • Na uw bestelling ontvangen u en Leesluis een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Leesluis vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Leesluis kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren