Titel

Molens van Nederland, een rondreis door onze molenwereld

Schrijver
Taal

Nederlands

ISBN

9789021504407

Uitgever

BV Uitgeversmaatschappij Kosmos, Amsterdam, 1974

Prijs

2,00(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

Gebonden (zonder stofomslag), 134 bladzijden. Omslag en rug verkleurd (zie foto)

Meer info
Schilschoppen, gutsboren, pruthalen, gootdissels, baarden en bonkelaars, windpeluw, bilhamers en krooshekken. Dat lijkt op Olivier B. Bommel-taal met zijn bovenbazen, kwanten en achtgevers maar verder maakt een gewoon mens weinig of niets uit dit soort raadselachtigheden op. Eigenlijk zijn er maar twee groepen mensen die wat dat allemaal betekent en dan horen ze nog dezelfde soort ook: de mensen die met molens werken en de mensen die van molens houden. Want at die wonderlijke dingen zijn gereedschappen die uitsluitend door molenaars gebruikt worden. De molenminnaars zullen ze niet zo geregeld in de hand hebben, maar wel weten ze er een hoop van en steeds meer mensen weten daar veel van, omdat er steeds meer molenminnaars blijken te zijn. Over hen zullen toe hier niet hebben, maar des te meer over de molens zelf. Herman Besselaar, maakte 'een rondreis door onze molenwereld' en het verslag van die reis werd ten slotte een boek: de 'Molens van Nederland', dat bovendien tot Boek van de maand verheven is. En daar ziet het met zoveel schitterende foto's wel naar uit ook.
De rondreis gaat door heden en verleden, want wie echt iets van molens wil weten, moet ook iets van historie en tradities kennen. En dus staat er in het boek hoeveel molens er vroeger wel waren en hoeveel er nog (ongeveer) over zijn, waarvoor ze vroeger gebruikt werden en waarom ze nu eigenlijk nog in stand worden gehouden. Maar dat is niet het leukste. Veel aardiger zijn de wetenswaardigheden, waarvan je mv denken dat ze uitsluitend in het verleden thuishoren, maar die ook vandaag helemaal niet onbekend blijken. Neem bijvoorbeeld de molentaal. Die werd en wordt door de molenaar gesproken, maar ook de molen zelf spreekt een 'woordje' mee. 'Voor de prins malen' is zon typisch, nog steeds gebezigde uitdrukking, die wil zeggen dat de molen niet voor de produktie draait, maar gewoon om in vorm te blijven. En in de Zaanstreek heet dat weer anders. 'Voor de juffrouw malen' noemen ze het daar. Een molen 'spreekt' met zijn wieken. Met die wieken kun je seinen geven die alleen molenaars begrijpen. Staan de wieken even voorbij de vertikale stand stil en zijn alle twintig windborden van de wieken weggehaald, dan weet iedere vakgenoot dat daar een molenaar is overleden. Hoe meer van die windborden nog op hun plaats zitten, hoe minder nauw de verwantschap met de overledene. 'Hij staat op een heengaander', zeggen de molenaars. De eerste molen stond overigens helemaal niet in de Zaanstreek of ergens in de buurt van Kinderdijk. De geschiedenis van de molen gaat op zn minst terug tot de oude Egyptenaren, die al met losse molenstenen werkten. Plinius de Oudere — die in het begin van onze jaartelling bij de uitbarsting van de Vesuvius in Pompeji omkwam — schreef in zijn encyclopedie als eerste over watermolens, die overal in het land voorkwamen. Maar hoogstwaarschijnlijk heeft tweehonderd jaar vóór hem ene koning Mithridates van Pontus in Klein- Azië al zoiets in zijn tuin gehad, zegt Besselaar. Pas veel later, in de achtste eeuw, verscheen in ons land de eerste waterradmolen, die aan de Dommel in Noord-Brabant gestaan moet hebben. Bijzonder in dit boek zijn ook de molenkaarten van Nederland en het molenregister, die tot het verschijnen van de 'Molens van Nederland' gewoon niet bestonden.
Afbeeldingen
Besselaar, Herman - Molens van Nederland, een rondreis door onze molenwereld
Leesluis Nuis

Verzending van boeken vindt plaats na ontvangst van de betaling. Ophalen is mogelijk na afspraak.

Wij reageren altijd binnen 24 uur na uw bestelling. Heeft u binnen deze tijd geen reactie ontvangen, dan is onze mail waarschijnlijk in de spambox terecht gekomen.

We verzenden via DPD. De tarieven voor thuisbezorging bedragen € 4,15 voor brievenbuspost, € 6,00 voor pakketten tot 1 kg en € 6,25 voor pakketten van 1 kg tot 10 kg. Voor pakketten is het mogelijk om deze af te halen bij een DPD parcelshop (bij pakketten tot 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,00 en bij pakketten van meer dan 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,25). Boeken worden standaard naar het huisadres gezonden, wilt u liever afhalen bij een parcelshop, dan dit graag bij de bestelling aangeven. Meerdere boeken ineens kopen scheelt verzendkosten.

De verzendkosten naar België bedragen € 7,00 thuisbezorgd.
Verzendkosten naar andere landen zijn op aanvraag.

Retourneren is mogelijk binnen 14 dagen. Retourkosten zijn voor eigen rekening.

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Leesluis.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Leesluis
  • Na uw bestelling ontvangen u en Leesluis een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Leesluis vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Leesluis kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren