Titel

Zeelandia De geschiedenis van een fort

Schrijver
Taal

Nederlands

Uitgever

Walburg pers

Prijs

20,00(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

Gebonden met stofomslag. 192 pag. Exlibris op schutblad en aantekening in pen

Meer info
uitgegeven als deel 1 in de serie: Suriname en zijn historie.

Fort Zeelandia is een voormalig Nederlands fort te Paramaribo, de hoofdstad van Suriname.

Het vijfhoekige fort ontstond in het begin van de 17e eeuw toen Nederlandse kolonisten een handelsvestiging stichtten nabij het inheemse dorp Parmurbo - het latere Paramaribo. Om de nederzetting te verdedigen werd dit fort aangelegd.

De Engelsen veroverden het fort in 1651 en noemden het Fort Willoughby, naar Francis Willoughby. In maart 1667 veroverden de Zeeuwen onder Abraham Crijnssen het fort en de nederzetting. Het fort werd door hen Fort Zeelandia genoemd. In oktober 1667 werd het weer even heroverd door de Engelsen maar kwam terug in handen van de Nederlanders door uitvoering van het Verdrag van Breda dat al op 31 juli was gesloten.

Fort Zeelandia - gelegen aan de Surinamerivier - werd uitgebreid met vijf bastions. (Drie daarvan - bastion Middelburgh - bastion Veere en bastion Zierikzee - bestaan nog. De twee bastions die niet aan de waterkant waren gebouwd, werden weggehaald toen Fort Nieuw-Amsterdam werd gebouwd)

Nadat de Fransen in 1712 een succesvolle aanval hadden uitgevoerd op een deel van de plantages rond Fort Zeelandia werd op de rechteroever van de rivier een nieuw fort gebouwd: Fort Nieuw-Amsterdam. Fort Zeelandia werd een kazerne en later een gevangenis. In 1967 werd het fort gerestaureerd waarna het Surinaams Museum hier werd gehuisvest.
In april 1982 namen de toenmalig dictator van Suriname Desi Bouterse en zijn militairen hun intrek in het fort. Het werd het hoofdkwartier van de toenmalige militaire machthebbers en het werd gebruikt om tegenstanders van het regime op te sluiten. In december van dat jaar werden vijftien politieke tegenstanders van Desi Bouterse in het fort gemarteld en vervolgens gefusilleerd. Een gebeurtenis die bekendstaat als de Decembermoorden. Sinds 1995 is hier weer het Surinaams Museum ondergebracht
Afbeeldingen
Fontaine Jos - Zeelandia De geschiedenis van een fort
Fontaine Jos - Zeelandia De geschiedenis van een fort
Fontaine Jos - Zeelandia De geschiedenis van een fort
Ezelsoor Breda Breda

Wij hebben in 2020 besloten, om na 38 jaar, met onze fysieke winkel in de Veemarktstraat te stoppen en het wat rustiger aan te gaan doen. Wij hebben 1 maart 2021 onze deuren gesloten. Wij houden ons nu nog alleen bezig met de onlineverkoop van het aparte, leuke, en interessante tweedehandse en antiquarische boek.
Wij verzenden onze boeken in Nederland via PostNL (pakketpost €7.95/brievenbuspakket €4.95)

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Ezelsoor Breda.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Ezelsoor Breda
  • Na uw bestelling ontvangen u en Ezelsoor Breda een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Ezelsoor Breda vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Ezelsoor Breda kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren