Titel

Joseph Germain Dutalis 1780-1852 - Edelsmid van Koning Willem I / Orfèvre du Roi Guillaume Ier / Silberschmied von König Wilhelm I / Silversmith of His Majesty King William I

Schrijver
Taal

Meertalig

Uitgever

Zilvermuseum Sterckshof Provincie Antwerpen

Prijs

30,00(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

Softcover, 318 pagina's, in mooie staat

Meer info
Joseph Germain Dutalis (Brussel, 23 april 1780 - 5 december 1852) was een Belgische edelsmid (zilver en goud). Hij is de zoon van Pierre Gabriël Germain Dutalis en Maria Johanna le Lait. Als smid volgt hij zijn vader op, bij wie hij ook in de leer was. Vader en zoon hebben een bloeiend bedrijf in de Magdalenastraat in Brussel. Daarnaast studeert hij nog bij zilversmeden in Antwerpen, Bergen (vaders geboortestad), Namen, Antwerpen en Leuven. In Parijs werkt hij 2 jaar als meesterknecht voor hij, in 1814, het familieatelier overneemt. Hij wordt er hofleverancier van koning Willem I van Nederland en later, vanaf 1830, ook van Leopold I van België. Joseph Germain Dutalis maakt in opdracht van Koning Willem I duizenden gebruiks- en siervoorwerpen.

Met wisselende parlementen in 's-Gravenhage en Brussel heeft Joseph in de Verenigde Nederlanden een overvolle agenda. Bovendien is er niet alleen het koningshof: op een belastinglijst uit 1817, opgesteld door de 100 belangrijkste ondernemingen van het moment, prijkt Dutalis als enige zilversmid. Er zijn regalia en onderscheidingen, zilveren borden, medailles en sieraden. Tot op heden gebruikt men het zilver van Dutalis aan het hof in Den Haag. Daarnaast is hij er ook bekend als de ontwerper van een voornaam deel van de juwelenkist van Anna Pauwlona, Prinses van Oranje. Zij bestelt ook nog het kerkzilver in Russisch-orthodoxe stijl, dat momenteel bewaard wordt in de Heilige Maria Magdalene kerkkapel.

Van het vele zilverwerk wat Dutalis aan het hof leverde zijn 1795 stuks bewaard gebleven die nu onderdeel uitmaken van de Koninklijke Verzamelingen. Het gaat hierbij niet allen om zilverwerk voor op de koninklijke tafel maar ook om geschenken, geboortecadeaus voor kinderen en kleinkinderen, juwelen en kerkelijk zilver.

Het meesterteken van Dutalis is een ruitvormig kader met een D binnen een brandend hart.
Afbeeldingen
Nys, W. & A.M. Claessens-Peré & A.M. ten Bokum (redactie) - Joseph Germain Dutalis 1780-1852 - Edelsmid van Koning Willem I / Orfèvre du Roi Guillaume Ier / Silberschmied von König Wilhelm I / Silversmith of His Majesty King William I
Doornweerdje Oosterbeek

Welkom in onze boekwinkel op BOEKWINKELTJES.NL. Wanneer u een boek bestelt, krijgt u van ons een mailtje met het totaalbedrag, inclusief de verzendkosten en ons rekeningnummer om de betaling te voldoen. In een beperkt aantal gevallen verdwijnt onze mail in uw spam-map, houdt hier rekening mee.

De verzendkosten zijn: brievenbuspakket Nederland € 3,95, pakket Nederland € 5,95, pakket België € 7,95, pakket Duitsland € 8,95, overige bestemmingen op aanvraag. Voor bestellingen vanaf € 50,- berekenen wij GEEN VERZENDKOSTEN binnen Nederland, Duitsland en België. Voor vragen graag even een mailtje naar info@doornweerdje.nl.

Al onze boeken op Boekwinkeltjes staan ook gerubriceerd op onze website www.doornweerdje.nl, waar u de boeken ook kunt bestellen en betalen

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Doornweerdje.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Doornweerdje
  • Na uw bestelling ontvangen u en Doornweerdje een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Doornweerdje vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Doornweerdje kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,6 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren