Titel

Het Kabinet der Koningin - Geschiedenis van het instituut en het huis aan de Korte Vijverberg

Schrijver
Taal

Nederlands

Uitgever

Gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling afdeling ROMZ, team Monumentenzorg

Prijs

7,00(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

Hardcover, 2e gedeeltelijk herziene druk, 2004, z.g.a.n.

Meer info
In 1991 bestaat het Kabinet der Koningin in zijn huidige opzet 150 jaar. Over deze staatsinstelling is weinig geschreven. Het Kabinet treedt ook slechts zelden voor het voetlicht. De hoofdrolspelers staan immers op het toneel en het Kabinet erachter. Het jubileum is een goede gelegenheid eens achter de schermen te kijken.

Professor dr N. Cramer, die eerder zijn medewerking verleende aan de jubileumpublicaties over de Algemene Rekenkamer en ik Eerste Kamer, werd bereid gevonden een historische studie over het Kabinet te schrijven. Tezamen met zijn assistenten mr A.H. Bussemaker en drs. M.A. Rouw heeft hij vele archieven onderzocht. Deze bronnen leverden interessant materiaal op dat nog niet eerder was gepubliceerd. In de studie staan de opeenvolgende directeuren van het Kabinet en hun verhouding tot de Koning(in) en de ministers centraal. Aldus wordt een goede indruk verkregen van de rol die de directeuren hebben gespeeld en van de werkzaamheden van het Kabinet. Tevens wordt een mooi beeld geschetst van het politieke leven in de periode 1841-1991.

Het Kabinet is bijna 75 jaar gehuisvest op de Korte Vijverberg. De banden tussen het Kabinet en het huis dateren echter al van de vorige eeuw. De bekende staatsman mr G. Groen van Prinsterer was niet alleen eigenaar van het pand, maar bovendien enkele jaren secretaris van het Kabinet. Het portret van zijn vader hangt in de kamer van de huidige secretaris en de naam van de familie staat op de gevel van het huis. De centrale plaats die het Kabinet der Koningin inneemt in het Vaderlandse staatsbestel komt ook tot uiting in zijn locatie: te midden van de regeringsgebouwen en uitziend op de Hofvijver en het 'torentje'.

Ik hoop dat dit mooie boek, dat in goede samenwerking tussen de gemeente Den Haag en het Kabinet tot stand kwam, zal bijdragen tot een grotere kennis van dit Haagse monument en nationale instituut.

Jonkheer mr. W.H.D. Quarles van Ufford Directeur van het Kabinet der Koningin
Afbeeldingen
Cramer, prof. dr. N. e.a. - Het Kabinet der Koningin - Geschiedenis van het instituut en het huis aan de Korte Vijverberg
Doornweerdje Oosterbeek

Welkom in onze boekwinkel op BOEKWINKELTJES.NL. Wanneer u een boek bestelt, krijgt u van ons een mailtje met het totaalbedrag, inclusief de verzendkosten en ons rekeningnummer om de betaling te voldoen. In een beperkt aantal gevallen verdwijnt onze mail in uw spam-map, houdt hier rekening mee.

De verzendkosten zijn: brievenbuspakket Nederland € 3,95, pakket Nederland € 5,95, pakket België € 7,95, pakket Duitsland € 8,95, overige bestemmingen op aanvraag. Voor bestellingen vanaf € 50,- berekenen wij GEEN VERZENDKOSTEN binnen Nederland, Duitsland en België. Voor vragen graag even een mailtje naar info@doornweerdje.nl.

Al onze boeken op Boekwinkeltjes staan ook gerubriceerd op onze website www.doornweerdje.nl, waar u de boeken ook kunt bestellen en betalen

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Doornweerdje.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Doornweerdje
  • Na uw bestelling ontvangen u en Doornweerdje een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Doornweerdje vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Doornweerdje kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren