Titel

Oud Zandpol. De geschiedenis van een (veen)arbeiders dorp 1877-1950

Schrijver
Taal

Nederlands

Uitgever

Stichting Onderzoek Drentse Families en Huizen 2017

Prijs

37,50(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

formaat A4, 384 pp, gebonden, nieuw

Meer info
Zandpol is een (veen)arbeidersdorp in de voormalige gemeente Schoonebeek tegen de grens van de gemeente Emmen. Het eerste huisje werd gebouwd in 1877 op een lage zandrug in het veen, waarnaar later het dorp 'Zandpol' werd genoemd. Een deel van de huisjes en keten die hier stonden werden gebouwd en verhuurd door Schoonebeeker boeren, maar een aantal individuele bewoners bouwden naast hun eigen woning andere huizen voor de verhuur. Zo groeide het dorp langzamerhand.

In het kader van de krotopruiming aan de noordgrens van de gemeente besloot het gemeentebestuur van Schoonebeek in het begin van de dertiger jaren huizen te bouwen op Zandpol. Dit was het begin van de sociale woningbouw, die later grotere omvang zou nemen.

Een belangrijke impuls kwam toen in 1884 het Stieltjeskanaal werd aangelegd en de bijbehorende sluis. De bevolkingsgroei die dit met zich meebracht had de komst van onderwijs, een stoomtram, wegen en elektriciteit tot gevolg.

Bert J. Finke (1965) beschrijft naast de dorpsgeschiedenis de behuizing- en bewoningsgeschiedenis van alle huizen die tussen 1877 en 1950 in Zandpol zijn gebouwd. Een reconstructie aan de hand van kadastrale kaarten laat zien waar de inmiddels afgebroken huizen hebben gestaan, evenals die van de huidige woningen. Per huis wordt de geschiedenis beschreven en de gezinssamenstelling van de bewoners.
OmlandiaBoeken Hoogezand

 

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel OmlandiaBoeken.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met OmlandiaBoeken
  • Na uw bestelling ontvangen u en OmlandiaBoeken een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van OmlandiaBoeken vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • OmlandiaBoeken kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren