Titel

De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw.

Schrijver
Taal

Nederlands

Uitgever

Prometheus, Amsterdam. 2020. Vierde druk. Paperback (gebrocheerd, garenloos). Stijfpapieren band met flappen. 463 pp. 15 x 23 x 3 cm. 692 gr. Omslagontwerp Sander Patelski. Omslagbeeld 'Oogsten van het hooi', Philips Wouwerman. Foto auteur Bob Bronsh

Prijs

16,00

Bijzonderheden

Zeer fraai exemplaar. Nieuw.

Meer info
BRUIJN, ENNY DE (1968)
De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw.





Prometheus, Amsterdam. 2020. Vierde druk. Paperback (gebrocheerd, garenloos). Stijfpapieren band met flappen. 463 pp. 15 x 23 x 3 cm. 692 gr. Omslagontwerp Sander Patelski. Omslagbeeld 'Oogsten van het hooi', Philips Wouwerman. Foto auteur Bob Bronshoff. Lithografie afbeeldingen BFC, Bert van der Horst. Met noten. Met personenregister. Met kleuren- en zwartwit-illustraties. ISBN-13 978 90 446 4061 8.





De gedachten van boeren uit vroeger eeuwen zijn maar al te vaak in de wind verwaaid. Ze hebben generatie na generatie hun akkers geploegd, hun koeien gemolken en hun kinderen opgevoed, maar ze hebben meestal geen blijvende sporen nagelaten in boeken of brieven.





Een zeldzame uitzondering is de familie waarover De hoeve en het hart gaat. Dankzij de verhuizing van een boerenzoon uit Herwijnen naar de stad, begin achttiende eeuw, zijn er ruim 180 brieven bewaard gebleven van zijn vader en andere in het dorp achtergebleven familieleden. Bovendien is er een uniek archiefstuk met hun familieverhalen, dat tot diep in de zeventiende eeuw terug reikt.





Enny de Bruijn beschrijft beeldend en liefdevol hoe deze boeren uit het rivierengebied dijken hebben onderhouden en paarden gefokt, hoe ze conflicten hebben opgelost, huwelijken gesloten, verhalen verteld en kinderen opgevoed. Dankzij hun verhalen kunnen we een blik werpen in een onbekende plattelandscultuur, die altijd in de schaduw heeft gestaan van de veel bekendere, Hollandse en stedelijke cultuur uit de geschiedenisboeken.





Enny de Bruijn (1968) is historisch onderzoeker, journalist en schrijver. Ze studeerde Nederlands en promoveerde op een biografie van Jacob Revius. Daarnaast publiceert ze over zeventiende-eeuwse literatuur, over de biografie en over de lokale impact van de zestiende-eeuwse Reformatie in Nederland. Ze werkt parttime als redacteur bij het Reformatorisch Dagblad.





'Wat De Bruijn met de documenten doet is adembenemend; één grote ode aan het bekloppen van kleine feitjes tot er leven uitkomt. Ze levert trage, aandachtige geschiedschrijving van de beste soort.' - René van Stipriaan, NRC Handelsblad.





'De hoeve en het hart is een bijzonder boek, dat veel lezers verdient. Het is geschiedschrijving als vorm van medemenselijkheid, zelfs als uiting van naastenliefde. Het brengt mensen uit vervlogen tijden dichterbij, in hun wel en wee, in hun moeizame en boeiende bestaan, met hun interesses, vreugde en hoop.' - Tjerk de Reus, Friesch Dagblad.





'Dit boek doet zeker niet onder voor mentaliteitshistorische klassiekers als Montaillou van Le Roy Ladurie en is in Nederland alleen te vergelijken met Een dorp in de polder van Van Deursen.' - Rob Hartmans, - Historisch Nieuwsblad





'In beeldende taal trakteert De Bruijn ons op allerlei verhalen uit de familiegeschiedenis van Van Rijckhuijsen. (...) Schitterend boek.' - Hans Renders, Het Parool





'Met veel kennis van haar onderwerp beschrijft ze het leven op het Gelderse platteland, aan de hand van thema's als werk, liefde en geloof. Aanbevolen, ook aan de Randstedeling.' - Nienke van Leverink, De Volkskrant





'Enny de Bruijn doet er in haar imposante studie De hoeve en het hart (...) alles aan om het beeld te corrigeren dat stadse intellectuelen van oudsher van 'de eenvoudige boer' hebben geschilderd. Zij vult de geschiedschrijving aan met haar onderzoek naar de Gelderse regio rond Herwijnen.' - Esther Wils, Algemeen Dagblad





'In het meesterlijke De hoeve en het hart geeft historica Enny de Bruijn stem aan een boerenfamilie in Herwijnen, in de Gouden Eeuw. Oude archieven komen tot leven, met hart voor gewone mensen.' - Hilbrand Rozema, Nederlands Dagblad





'In 2012 promoveerde Enny de Bruijn op een veelgeprezen biografie van Jacobus Revius. Met haar nieuwe boek, De hoeve en het hart, bewijst ze opnieuw dat ze én een goede en gepassioneerde onderzoeker én een begenadigd schrijver is.' - Klaas Tippe, Reformatorisch Dagblad





'Wie de meer dan vierhonderd bladzijden leest, blijft nog lang rondhangen in Herwijnen, of misschien moet ik zeggen dat Herwijnen dan in de lezer is gekropen en daar niet meer weggaat.' - Teunis Bunt, op teunisbunt.blogspot.com






Zeer fraai exemplaar. Nieuw.




BOOKNUMBER: 23712
Afbeeldingen
BRUIJN, ENNY DE (1968) - De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw.
BRUIJN, ENNY DE (1968) - De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw.
Willy Demacker Books Amsterdam

Let op: uit ervaring blijkt dat ons antwoord via Boekwinkeltjes in uw Spam-box terecht kan komen. Lijkt het erop dat u geen antwoord krijgt? Kijk daar dan even !!! Het overgrote deel van onze boeken staat (nog) niet online.
Mail (willydemacker@gmail.com) of bel/app (0633 700 886) wanneer u een titel zoekt.
Niet geschoten is altijd mis.

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Willy Demacker Books.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Willy Demacker Books
  • Na uw bestelling ontvangen u en Willy Demacker Books een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Willy Demacker Books vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Willy Demacker Books kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,6 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren