Titel

Scheepswerf De Jong en Smit 1921-1975 te IJsselmonde

Schrijver
Taal

Nederlands

ISBN

9789075352955

Uitgever

Coolegem Media Rotterdam

Prijs

29,95(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

2011 ,1e druk ,176pp ,paperback met flappen ,veel foto's ,Rotterdam ,maritiem ,nieuw

Meer info
Lange tijd waren scheepswerven in en rond Oud-IJsselmonde niet weg te denken. Ontelbare grote en kleine schepen werden er gebouwd. Vandaag de dag herinnert weinig meer aan de glorierijke tijd. Peter Mulder schreef een boek over de werf De Jong en Smit in IJsselmonde en brengt daarmee weer een stukje scheepsbouwgeschiedenis tot leven.
Het enorme belang van de vroegere scheepsbouw weerspiegelt zich niet in het aantal publicaties over dit onderwerp. En over kleinere werven – zoals De Jong en Smit die schepen bouwde en onderhield voor de binnenvaart – is vrijwel niets gepubliceerd. Het is daarom lovenswaardig dat Peter Mulder in de historie van deze scheepswerf is gedoken. Dat was niet eenvoudig, want ter plaatse (aan de Bovenstraat nabij de jachthaven) is nu niets meer dat herinnert aan de werf.
De scheepswerf De Jong en Smit werd op 1 maart 1922 opgericht door de firmanten Job de Jong en Arie Smit. In eerste instantie was het bedrijf gevestigd in Bolnes. Enige jaren later verhuisde de werf naar de Bovenstraat. Op basis van de scheepsnieuwbouwlijst kan worden vastgesteld dat De Jong en Smit er in de loop der tijd tenminste 125 motorvrachtschepen, motorsleepboten en andere vaartuigen bouwde. Daarnaast werden er talloze boten en schepen gerepareerd, omgebouwd of verlengd. Gemiddeld waren meer dan dertig vaklieden op de werf werkzaam, zoals lassers, ijzerwerkers en timmerlieden.
Op 1 september 1975 sloot de – dan geheten – A. Smit & Zn’s Scheepswerf haar poorten. Het terrein werd onteigend door het waterschap “De Dijkring IJsselmonde” ten behoeve van dijkverbeteringswerken. Korte tijd later werd alles gesloopt en verdween het bedrijf geheel uit het landschap.
Afbeeldingen
Peter Mulder - Scheepswerf De Jong en Smit 1921-1975 te IJsselmonde
Boekhandel Snoek Rotterdam

 

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Boekhandel Snoek.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Boekhandel Snoek
  • Na uw bestelling ontvangen u en Boekhandel Snoek een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Boekhandel Snoek vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Boekhandel Snoek kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11000 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren