Titel

Schoonebeek 29 juli 1943. Een oorlogsdag met grote gevolgen

Schrijver
Taal

Nederlands

ISBN

9789082648331

Uitgever

Stichting Onderzoek Drentse Families en Huizen

Prijs

35,00

Beschikbaar

8 exemplaren

Bijzonderheden

2020, formaat A4, 528 pp., gebonden

Meer info
Schoonebeek werd kort na twaalf uur 's middags op 29 juli 1943 opgeschrikt door schoten in en bij het gemeentehuis. Een overval op het distributiekantoor en het bevolkingsregister die was gepland door het verzet, de Knokploeg De Krim, liep op een fiasco uit. In plaats van een grote hoeveelheid distributiebonnen te hebben meegenomen en het bevolkingsregister in brand te hebben gestoken, schoot het verzet drie ambtenaren dood. De slachtoffers waren NSB-burgemeester Geert Bisschop, NSB-ambtenaar sociale zaken Roelof Jan Oostindiën en distributieleider Pieter de Boer.

Er is in diverse publicaties over deze overval geschreven, maar uit een onderzoek - waarmee de auteur bijna twee jaar bezig is geweest - is naar voren gekomen dat er veel meer te vertellen valt over deze verzetsactie. In dit boek komen de volgende onderwerpen aan de orde:

- Schoonebeek in de Tweede Wereldoorlog, met onderwerpen als: begin, verzet, onderduiken, sympathieën voor de Duitse bezetter, distributiekantoor, drie burgemeesters, evacués, oorlogsslachtoffers, oorlogsvliegers, brandstichting oliereservoir, bevrijding en oorlogsschade;
- Wat gebeurde er 's morgensvroeg op 29 juli 1943: een inval in het Westersebos door de Sicherheitsdienst uit Groningen
- Reconstructie van de mislukte verzetsactie rond de middag op 29 juli 1943;
- Wie waren de drie slachtoffers;
- Welke represaillemaatregelen namen de Duitsers;
- Wie waren de zes betrokken verzetsstrijders;
- Wat was het verband met het Groningse verzet en wat gebeurde er op 11 februari 1944 in Middelstum.

Bert J. Finke (1965) heeft een reconstructie gemaakt van wat er 's morgens vroeg in het Westersebos gebeurde en rond de middag in en bij het gemeentehuis. Hij beschrijft uitgebreid de levens van de betrokken verzetsstrijders. Hoe waren zij vanuit het Groningse platteland in De Krim terechtgekomen? Zij behoorden tot de zogenaamde 'zware jongens' uit het Groningse verzet. Waarom gingen zij kort na het fiasco terug naar het Groningse? Daar werd de Knokploeg Baflo gevormd. Waarom was Elze Horlings uit Klazienaveen lid van deze knokploeg? En hoe waren de verzetsjongens uit Schoonebeek betrokken bij een vuurgevecht met de Sicherheitsdienst uit Groningen op 11 februari 1944 in het Groningse Middelstum?

De mislukte overval in Schoonebeek werd uitgevoerd door de harde lijn van het verzet, die vele acties op hun naam hadden staan in Groningen, Friesland en Drenthe. Zij deden de eerste overval op een distributiekantoor in Nederland, in het Friese Langweer op 4 juni 1943. Geert Bisschop was de tweede NSB-burgemeester die in Nederland gedood werd door het verzet. De schutter van Schoonebeek ontkwam zelf ternauwernood aan de Duitsers tijdens het vuurgevecht in Middelstum. Zijn verzetsverhaal is nooit eerder op papier gezet. Evenmin als het verhaal van zijn verzetskameraad Elze Horlings uit Klazienaveen.

In dit boek leest u de samenhang tussen Schoonebeek, De Krim, Klazienaveen, Baflo en Middelstum. Het is een verhaal over het leven van twintig mensen.
Afbeeldingen
B.J. Finke - Schoonebeek 29 juli 1943. Een oorlogsdag met grote gevolgen
B.J. Finke - Schoonebeek 29 juli 1943. Een oorlogsdag met grote gevolgen
B.J. Finke - Schoonebeek 29 juli 1943. Een oorlogsdag met grote gevolgen
B.J. Finke - Schoonebeek 29 juli 1943. Een oorlogsdag met grote gevolgen

 

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Historie Drenthe.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Historie Drenthe
  • Na uw bestelling ontvangen u en Historie Drenthe een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Historie Drenthe vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Historie Drenthe kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11000 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren