Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw
Titel

Revolutie van rechts en intellectuelen in Vlaanderen tijdens het interbellum; Ideeënhistorische bijdragen.

Schrijver
ISBN

9789033443848

Uitgever

Acco - Leuven

Prijs

40,00

Verzendkosten

€ 6,00

Bijzonderheden

1999, 1ste, 278p, pb, nieuw

Meer info
De hier gebundelde opstellen werden ruim een decennium geleden voor het eerst gelanceerd en bleven niet onopgemerkt. Er worden prangende vragen gesteld rond de houding van toonaangevende en ook minder bekende intellectuelen in Vlaanderen tegenover de rechtse stromingen tussen de twee wereldoorlogen. Maakte een wetenschappelijke en intellectuele habitus hen kritischer voor een dergelijk fenomeen of juist ontvankelijk? Welke gedaantes nam de revolutie van rechts aan? Was ze modern of antimodern? Of was er veeleer sprake van een 'modern antimodernisme' van het fascisme en aanverwante tendensen?

Na een uitgebreid inleidend hoofdstuk over de revolutie van rechts in Europees perspectief wordt ingegaan op katholieke auteurs, sociologen (Victor Leemans, Henderik De Man, Max Lamberty) en filosofen (Hendrik J. De Vleeschauwer en Edgar De Bruyne). Ook wordt het verband gezocht tussen volksnationalisme, 'wetenschappelijke' rassentheorieën en racisme bij uiteenlopende auteurs als Gustaaf Schamelhout en Cyriel Verschaeve.

De bijdragen in deze studie baarden opzien door hun vernieuwende en diepgravende behandeling van de ideologische en intellectuele achtergrond van de revolutie van rechts in Vlaanderen tijdens het interbellum. De conclusie dat deze stroming niet alleen anders werd benaderd vanuit verschillende politieke bewegingen, maar ook door de sympathisanten ervan uiteenlopend werd ingevuld, voegde een nieuwe dimensie toe aan een controversieel debat. Deze tweede editie biedt een versie die verrijkt is met nieuwe inzichten en data.
Afbeeldingen
Boehme, Olivier - Revolutie van rechts en intellectuelen in Vlaanderen tijdens het interbellum; Ideeënhistorische bijdragen.
managementbib.com Wilrijk

Bij bestellingen vanaf drie boeken wordt 10% korting verleend

Nieuwste boeken vanmanagementbib.com

7,6 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren