Titel

Hemelbestormers. Atheïsme in de Klassieke Oudheid.

Schrijver
ISBN

9789026324581

Uitgever

Ambo | Anthos, Amsterdam, 2016

Prijs

10,00

Bijzonderheden

335p. Paperback. Nice copy. Like new.

Meer info
(Original title: Bettling the Gods). 'Een kritische houding ten overstaan van religie is een verworvenheid van de Verlichting, zijn we geneigd te denken. Dit is een mythe. Religieus scepticisme is van alle tijden. In 'Hemelbestormers' onderzoekt Tim Whitmarsh de Griekse geschiedenis op sporen van dit scepticisme, beginnend in archaïsch Griekenland (8ste eeuw voor Chr.) en eindigend toen Griekenland was opgenomen in het Romeinse Rijk (ca. 4de eeuw na Chr.). En wat blijkt: het Griekse polytheïsme verdroeg een kritische houding gemakkelijker dan het latere Romeins-christelijke monotheïsme. Whitmarsh illustreert hoe Griekse mythen stervelingen opvoeren die de goden naar de kroon steken. De goden zetten hen keer op keer terug op hun plaats, maar dat neemt niet weg dat binnen de canon van het Griekse polytheïsme dus ruimte is voor dit soort muiterij. Dit wordt nooit gezien als zonde - zoals we kennen uit de christelijke traditie - hoogstens als overmoed. (...) In tegenstelling tot het christendom bood het Griekse polytheïsme moraal noch gebod. Ethische vraagstukken gaan de Grieken dus zelfstandig te lijf in (Platoonse) dialogen, tragedies en komedies en later, in de Hellenistische periode, in de academies van bijvoorbeeld de stoïcijnen en epicuristen. (...) Wanneer Griekenland onder Romeins bewind komt te staan, is er aanvankelijk nog ruimte voor grote religieuze diversiteit. Iedereen gelooft er het zijne van. Daar komt definitief een einde aan onder het bewind van Theodosius (379-395) die het christendom tot officiële staatsgodsdienst verklaart. (...) Whitmarsh toont hoe de Grieken er vrolijk op los stoeien met allerlei gedachten en ideeën. Niets lijkt heilig, zelfs hun goden niet. Die ruziën en rommelen maar wat aan. En van een gevarieerde soap-cast van feilbare goden leer je misschien beter wat het betekent om mens te zijn dan van één zo'n ongenaakbaar, verheven individu waar je met je verstand niet bij kunt. 'Hemelbestormers' is bovendien een goed geschreven en bij tijd en wijle zelfs geestig werk.' (MEREL KAMP in Trouw 27-01-2016).
Scrinium Aalten

Klassieke Oudheid

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Scrinium.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Scrinium
  • Na uw bestelling ontvangen u en Scrinium een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Scrinium vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Scrinium kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,6 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren