Titel

Treinen naar de hel - Amsterdam - Westerbork - Auschwitz

Schrijver
Taal

Nederlands

Uitgever

Buijten & Schipperheijn te Amsterdam

Prijs

4,00(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

Een aantal beschouwingen die verband houden met het dagboek en de brieven van Etty Hillesum

Meer info
De auteur geeft in dit boek een aantal beschouwingen die verband houden met het dagboek en de brieven van Etty Hillesum, die op 27-jarige leeftijd de 30e november 1943 met geheel haar familie in Auschwitz werd vergast.

Op de vraag of de Joden het geweten hebben wat voor lot hun wachtte is het antwoord ja. Hitler had het twintig jaar te voren gezegd. Herinnerd wordt aan de kristalnacht in 1939, aan Mein Kampf, waaruit een aantal invectieven over de Joden zijn opgenomen. Dichters en wetenschappers hebben het geweten en hebben gewaarschuwd. 'Wij Nederlanders hebben het wel geweten, al deden wij ons best om het niet te weten.' Ook uit het bewaarde dagboek en de brieven van Etty blijkt dat men van de ondergang wist, maar men wist niet hoe erg die zou zijn. Als zij het lot van de kinderen ziet, dan komt één naam bij haar boven: Herodes. Het Joodse volk is planmatig uitgeroeid. De schrijver gaat ook in op het werk van de kerken door stelselmatige protesten.

De auteur wijst op een woord van Selma Lagerhof: O God, laat mijn ziel tot rijpheid komen eer zij gemaaid wordt. Hij neemt aan dat dit proces zich voltrokken heeft in Etty's ziel. Nimmer heeft zij een beschuldigende hand naar haar Schepper uitgestoken 'Alles is hier drijfzand behalve God'. Haar leven was een continue worsteling met geloof en twijfel. God is ons geen verantwoording schuldig maar wij aan Hem. In een laatste bericht, een uit de trein naar Auschwitz geworpen briefkaart schrijft zij o.a.: De Here is mijn hoog vertrek.

'Systemen groeien boven mensen uit — en houden mensen in een satanische greep.'

Het is een diep verootmoedigend boek over een donker verleden, maar een verleden dat niet dood is en waarvan de les geleerd moet worden. Zit er waarheid in Byrons woord, dat het verleden de beste toekomstprofeet is?
Afbeeldingen
Hulst, Dr. J.W. van - Treinen naar de hel - Amsterdam - Westerbork - Auschwitz
Doornweerdje Oosterbeek

Welkom in onze boekwinkel op BOEKWINKELTJES.NL. Wanneer u een boek bestelt, krijgt u van ons een mailtje met het totaalbedrag, inclusief de verzendkosten en ons rekeningnummer om de betaling te voldoen. In een beperkt aantal gevallen verdwijnt onze mail in uw spam-map, houdt hier rekening mee.

De verzendkosten zijn: brievenbuspakket Nederland € 3,95, pakket Nederland € 5,95, pakket België € 7,95, pakket Duitsland € 8,95, overige bestemmingen op aanvraag. Voor bestellingen vanaf € 50,- berekenen wij GEEN VERZENDKOSTEN binnen Nederland, Duitsland en België. Voor vragen graag even een mailtje naar info@doornweerdje.nl.

Al onze boeken op Boekwinkeltjes staan ook gerubriceerd op onze website www.doornweerdje.nl, waar u de boeken ook kunt bestellen en betalen

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Doornweerdje.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Doornweerdje
  • Na uw bestelling ontvangen u en Doornweerdje een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Doornweerdje vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Doornweerdje kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren