Titel

De Insulinde - Geschiedenis van een legendarische motorreddingboot

Schrijver
Taal

Nederlands

Uitgever

Walburg Pers

Prijs

4,00(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

Softcovedr, in goede staat

Meer info
Een soort duikboot moest het worden, maar dan boven water. Als het schip onverhoopt zou omslaan, moest een vernuftig systeem ervoor zorgen dat het weer overeind kwam en door kon varen. Zo zag schipper Mees Toxopeus in 1921 de ideale motorreddingboot voor zich. Scheepsbouwer Jan Niestern uit Deifziji werkte het idee uit en hoogleraar scheepsbouwkunde Ernst Vossnack tekende het uiteindelijke ontwerp. Zo ontstond de eerste stalen zelfrichtende motorreddingboot ter wereld: de Insulinde.

De Insulinde werd legendarisch onder de schippers Mees en Klaas Toxopeus en hun opvolger Siep Zeeman. Tussen 1927 en 1968 werden meer dan driehonderd mensen met de Insulinde van een wisse verdrinkingsdood gered. Dikwijls onder extreme omstandigheden, in zware storm of mist, in het kustgebied ten noorden van Ameland, Schiermonnikoog en Rottum.

Maar ook op andere fronten bewees de Insulinde een heel bijzonder schip te zijn. Het ontwerp was zijn tijd ver vooruit. Als reddingboot was het schip tot ongekende prestaties in staat en daarmee werden de grenzen van het reddingwezen rond de Noordzee ingrijpend verlegd. Jarenlang was het schip onderwerp van een internationaal debat in maritieme kring. Het droeg in hoge mate bij aan de vooraanstaande positie die de huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in de scheepvaartwereld inneemt.

Sinds 1969 behoort de Insulinde als topstuk van maritiem erfgoed tot de varende collectie van het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam. Op deze wijze kan het publiek tot in lengte van dagen kennismaken met dit voorbeeld par excellence van maritieme innovatie en zich verbazen over deze 'duikboot boven water'. Dit boek beschrijft de geschiedenis van dit uitzonderlijke schip dat zowel ontworpen, gebouwd als bevaren werd door al even uitzonderlijke mensen.
Afbeeldingen
Loomeijer, Frits - De Insulinde - Geschiedenis van een legendarische motorreddingboot
Doornweerdje Oosterbeek

Welkom in onze boekwinkel op BOEKWINKELTJES.NL. Wanneer u een boek bestelt, krijgt u van ons een mailtje met het totaalbedrag, inclusief de verzendkosten en ons rekeningnummer om de betaling te voldoen. In een beperkt aantal gevallen verdwijnt onze mail in uw spam-map, houdt hier rekening mee.

De verzendkosten zijn: brievenbuspakket Nederland € 3,95, pakket Nederland € 5,95, pakket België € 7,95, pakket Duitsland € 8,95, overige bestemmingen op aanvraag. Voor bestellingen vanaf € 50,- berekenen wij GEEN VERZENDKOSTEN binnen Nederland, Duitsland en België. Voor vragen graag even een mailtje naar info@doornweerdje.nl.

Al onze boeken op Boekwinkeltjes staan ook gerubriceerd op onze website www.doornweerdje.nl, waar u de boeken ook kunt bestellen en betalen

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Doornweerdje.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Doornweerdje
  • Na uw bestelling ontvangen u en Doornweerdje een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Doornweerdje vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Doornweerdje kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,6 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren