Titel

Zwarte avonden in Arnhem 1942-1944

Schrijver
Taal

Nederlands

Uitgever

Matrijs

Prijs

6,00(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

Softcover, in goede staat

Meer info
De totale gelijkschakeling van het culturele leven in ons land: dat was het doel van de Nederlandsche Kultuurkamer die de Duitse bezetter instelde. De meeste kunstenaars kozen voor aanmelding, slechts enkele honderden weigerden principieel zich te laten inlijven bij een nationaal-socialistische organisatie. Dat betekende verlies van baan en inkomen. Een aantal van hen vond een andere inkomstenbron in het optreden in besloten kring. Zo werden in het hele land, letterlijk tussen de schuifdeuren, voordrachten gehouden en muziekuitvoeringen gegeven, en soms zelfs in solo-optreden complete toneelstukken gebracht.

Dit clandestiene kunstcircuit van 'zwarte avonden' vormt een opmerkelijk onderdeel van de bezettingsgeschiedenis. Geen vergeten hoofdstuk, maar wel een hoofdstuk waarover nog niet eerder zo uitgebreid geschreven is. In dit boek belicht P.R.A. van Iddekinge de 'zwarte avonden' in Arnhem. Begin 1940 was Arnhem met ruim 93.000 inwoners een middelgrote provinciehoofdstad met een fonkelnieuwe schouwburg (1938) en een levendige toneeltraditie.

Dankzij het archief van het Arnhemse echtpaar Van der Hoef-Asjee, dat van mei 1942 tot en met mei 1944 als een soort impresariaat fungeerde, is over de ruim tweehonderd 'zwarte avonden' in Arnhem meer bekend dan in enige andere plaats in Nederland. De benadering van kunstenaars, het honorarium, de verdeling van de optredens over verschillende adressen, de vaststelling van programma's, de decors', de bezoekers, de risico's en onvoorziene incidenten - het zijn allemaal aspecten van het clandestiene toneelleven die in dit boek uitvoerig aan de orde komen.
Afbeeldingen
Iddekinge, P.R.A. van - Zwarte avonden in Arnhem 1942-1944
Doornweerdje Oosterbeek

Welkom in onze boekwinkel op BOEKWINKELTJES.NL. Wanneer u een boek bestelt, krijgt u van ons een mailtje met het totaalbedrag, inclusief de verzendkosten en ons rekeningnummer om de betaling te voldoen. In een beperkt aantal gevallen verdwijnt onze mail in uw spam-map, houdt hier rekening mee.

De verzendkosten zijn: brievenbuspakket Nederland € 3,95, pakket Nederland € 5,95, pakket België € 7,95, pakket Duitsland € 8,95, overige bestemmingen op aanvraag. Voor bestellingen vanaf € 50,- berekenen wij GEEN VERZENDKOSTEN binnen Nederland, Duitsland en België. Voor vragen graag even een mailtje naar info@doornweerdje.nl.

Al onze boeken op Boekwinkeltjes staan ook gerubriceerd op onze website www.doornweerdje.nl, waar u de boeken ook kunt bestellen en betalen

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Doornweerdje.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Doornweerdje
  • Na uw bestelling ontvangen u en Doornweerdje een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Doornweerdje vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Doornweerdje kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,6 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren