Titel

Ontheemd, vreemd en minderjarig. Het recht op ontwikkeling van de alleenstaande minderjarige vreemdeling in (inter)nationale wet-en regelgeving (diss.)

Schrijver
Taal

Nederlands

ISBN

9789058501110

Uitgever

W.L.P. (Wolf Legal Publishers)

Prijs

25,00

Bijzonderheden

2005, pb., nieuw, (XIX) 497 blz

Meer info
Aan het eind van de jaren negentig kwamen er steeds meer alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMAs) naar Nederland. Op grond van het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind, waaraan ook Nederland is gebonden, moeten deze jeugdige vluchtelingen in staat worden gesteld zich adequaat te kunnen ontwikkelen. Daarvoor zijn (bijzondere) voorzieningen nodig. Dat wordt echter door het vreemdelingenbeleid niet waargemaakt, stelt Goos Cardol in zijn proefschrift.

De helft van alle vluchtelingen die over de wereld zwerven is kind of adolescent. Geschat wordt dat van de totale groep vluchtelingenkinderen twee à vijf procent niet wordt begeleid door de ouder of wettelijke vertegenwoordiger. Ook Nederland heeft te maken (gehad) met deze vreemdelingen. Dat betrof Hongaarse kinderen (rond de Eerste Wereldoorlog), joodse kinderen (Tweede Wereldoorlog) en later kinderen die de oorlogen in Korea en Vietnam waren ontvlucht. Op dit moment komen alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama`s) vooral uit Angola (29 procent), Sierra Leone, Guinee, China, Afghanistan en Somalië. Hun aantal neemt de laatste jaren wel weer wat af: in het piekjaar 2000 zochten 6.700 ama`s hun toevlucht tot Nederland (vijftien procent van het totale aantal vluchtelingen), in 2003 waren dat er nog 1.200 (negen procent). Eén ding hebben deze minderjarigen gemeen: ze moeten in staat worden gesteld zich adequaat te kunnen ontwikkelen, hetgeen is neergelegd als belangrijk recht in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Maar maakt Nederland dat wel waar?
Cardol concludeert dat het recht op ontwikkeling niet de eerste overweging is geweest bij het vormgeven van het Nederlandse vreemdelingenbeleid. Dat heeft tot gevolg gehad dat de minderjarige niet in eerste instantie wordt benaderd als minderjarige met recht op bescherming, maar dat de minderjarige vooral wordt gezien als vreemdeling, veelal een vreemdeling met oneigenlijke vluchtmotieven. Pas in tweede instantie is er aandacht voor de persoon van de minderjarige.

Volgens Cardol zou niet de definitie van het Vluchtelingenverdrag bepalend moeten zijn voor de toelating van de alleenstaande minderjarige vreemdelingen, maar beoordeeld zou moeten worden in hoeverre de schending van een of meer mensenrechten moet leiden tot het al dan niet verlenen van een verblijfsstatus. Daarmee wordt alleenstaande minderjarige vreemdelingen meer recht gedaan en kan beter rekening worden gehouden met de leeftijd en de ontwikkeling van de alleenstaande minderjarige vreemdeling. Met de huidige regelgeving moeten alleenstaande minderjarige vreemdelingen een volwassen prestatie leveren onder condities die zijn toegesneden op volwassenen en onvoldoende rekening houden met het aspect van minderjarigheid.

Ook stelt Cardol dat het Nederlandse ama-beleid en het beleid ten aanzien van illegaal in Nederland verblijvende alleenstaande minderjarigen moeten worden aangepast, wil dit beleid in voldoende mate tegemoet komen aan de ontwikkelingsbehoeften van alleenstaande minderjarige vreemdelingen.
Kantelberg Marknesse

- boeken die vóór 15.00 uur worden besteld worden dezelfde dag zonder voorafgaande mededeling verzonden;
- omdat verzending uiterlijk de volgende dag plaatsvindt ontvangt u geen bericht meer van ons;
- er hoeft niet vooraf betaald te worden; de rekening zit bij het boek ingesloten; er kan ook vooraf met i-Deal betaald worden (niet voor het buitenland);
- er worden geen verpakkings- en handlingskosten in rekening gebracht; u betaalt alleen de portokosten extra;
- portokosten voor België t/m 2 kg 8,95; voor bestellingen uit andere landen ontvangt u eerst een mededeling met de portokosten.

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Kantelberg.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Kantelberg
  • Na uw bestelling ontvangen u en Kantelberg een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Kantelberg vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Kantelberg kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11000 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren