Titel

Opera. De Munt uit de doeken + DVD

Schrijver
Taal

Nederlands

ISBN

9789077941386

Uitgever

Borgerhoff & Lamberigts

Prijs

24,00(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

2006, 1ste druk, 192p., geb. met stofwikkel, nieuwstaat

Meer info
Het boek en de bijbehorende DVD zien er op het eerste gezicht uit als een kroniek, een verzameling van hoogtepunten van de voorbije vijftien jaar. Maar het is meer dan dat. Voor afscheidnemend directeur Bernard Foccroulle is opera de kunst van het collectief. Elke nieuwe productie is het werk van een equipe. Daarom worden in het boek ook de vaklui geportretteerd die achter de schermen werken. Het zijn er ongelooflijk veel, want opera maken blijft een intensief en duur werkproces waarbij nauwgezet wordt toegezien op de kwaliteitsafwerking.

Frank De Crits, coauteur van het boek, ging op bezoek in de grime- en kapselateliers, bij de schoenmakers en de kostuummakers. Hij dook met de muzikanten in de orkestbak en noteerde sterke verhalen van de machinisten achter de scène. In het beeldhouwatelier kwam hij te weten hoe de ijsberg van Wintermärchen werd gemaakt: met een speciale techniek, een combinatie van polyester en thermovorming.

Opera is voor Bernard Foccroulle vele dingen tegelijk. Het is een levend en gevarieerd genre dat de toeschouwer in een droomwereld binnenvoert, maar in sommige gevallen ook in staat stelt een beter mens te worden.

Die variëteit zit ook in de selectie van tien memorabele producties. Telkens wordt het ontstaansproces beschreven en de relevantie van de werken geduid. Journaliste Martine Dumont-Mergeay porde Foccroulle aan om diep in zijn geheugen op zoek te gaan naar sprekende details. De sporen van een lichte paniek zijn hier en daar nog voelbaar. De Munt-directeur moet vaak ongerust zijn geweest over de goede afloop van gedurfde projecten. Maar hij is zijn artiesten altijd blijven vertrouwen. ,,Je kan met hen in dialoog gaan, het proces begeleiden, hen waarschuwen wanneer nodig'', zegt hij. ,,Maar ik heb hen altijd het laatste woord gelaten.''

Zijn dit nu de persoonlijke favorieten van Foccroulle uit de periode 1992-2006? De keuze is diplomatisch gebeurd, met oog voor stilistische verscheidenheid. Uiteraard moest er een wereldpremière bij, en mocht de gebeeldhouwde Aida van Bob Wilson niet ontbreken. Rosas, vaste partner van de Munt, komt zijdelings aan bod in het hoofdstuk Hanjo, zonder twijfel de beste operaregie van Anne-Teresa De Keersmaeker.

De bijbehorende dvd biedt prachtige beelden en grappige reportages waarin je onder meer Antonio Pappano, Kazushi Ono en José Van Dam aan het werk ziet in het repetitielokaal. De rijke momenten van de voorbije vijftien jaar komen op een indrukwekkende manier tot leven: de barokke toverdoos van La Calisto, de memorabele luchtbuiteling van La Musica in de ,,gedanste opera'' L'Orfeo, de intensiteit van Peter Grimes , het schokeffect van Jan Fabres Tannhäuser, de geanimeerde ontdekkingstocht door De toverfluit. Allemaal samen vormen ze ,,Les très riches heures de Bernard Foccroulle à Bruxelles.''
Afbeeldingen
Mergeay Martine & De Crits Frank - Opera. De Munt uit de doeken + DVD
Oblong Kapellen

Boekwinkeltje oblong is gevestigd in Kapellen/Putte op de NL/B grens. Alle boeken zijn totaal vrij van annotaties en onderstrepingen.
Nederlandse bestellingen worden in Nederland, Belgische bestellingen worden in België verzonden.
1 U bestelt, u ontvangt direct een antwoord met opgave van de portkosten.
2 U stuurt ons uw akkoord met de keuze van verzending.
3 Na ontvangst van uw betaling (boekprijs port) wordt uw bestelling dadelijk en degelijk verpakt verzonden.

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Oblong.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Oblong
  • Na uw bestelling ontvangen u en Oblong een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Oblong vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Oblong kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,6 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren