Titel

HET TANKSCHIP

Schrijver
Taal

Nederlands

ISBN

9789463102186

Uitgever

Polis; 2017; 107 pag; pback; softb; met flappen

Prijs

11,00(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

GLOEDNIEUW UITVERKOOPPRIJS!!

Meer info
Samenvatting
'Op den oorlog, Frans, want oorlog is een zegening. En het kapitalisme heeft toch zijn goeden kant, is't waar of niet?' Met deze opmerkelijke toost eindigt Elsschot zijn novelle Het Tankschip uit 1941. Opmerkelijk, want in dat jaar hield de oorlog zich inmiddels de gehele wereld in zijn ban, en het kapitalisme had zich nu niet bepaald van zijn beste kant laten zien. Het kan bijna niet anders of de toenmalige lezers moeten verbaasd hebben opgekeken van Elsschots verhaal. Daarin zit de hoofdpersoon Jack Peeters juist te wachten op het uitbreken van de oorlog omdat hij daaruit, door middel van een listige belastingtruc, een financieel slaatje kan slaan.Elsschots durf om over zoiets te schrijven bleef in de pers dan ook niet onbesproken. Had hij zich met zijn vorige werk al buiten elke literaire conventie gesteld, nu onttrok de eigengereide schrijver zich ook nog aan de 'tijdsstemming': 'En dat in deze ernstige tijden!'De meeste lezers anno 1941 zullen de literaire knipoog richting oorlog echter wel hebben doorzien (de berichten die de radio in het begin van het verhaal verspreidt over het losbarsten van de gevechten staan immers haaks op het werkelijke begin van de zogenaamde schemeroorlog), net als de meeste recensenten: 'Dit is zijn boekje ook nog: een scherpe satyre, die ieder misverstand omtrent de bedoeling van het [...] einde uitsluit.'Deze editie is totstandgekomen onder auspiciën van het Constantijn Huygens Instituut voor tekstedities en intellectuele geschiedenis van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
Recensie(s)
Dit is het achtste deel van de Volledige Werken van de grote Vlaamse schrijver (1882-1960), uitgegeven onder verantwoordelijkheid van het Constantijn Huygens Instituut van de KNAW. De eerste druk is van 1942, en als voorpublicatie verschenen in het literaire tijdschrift Criterium (1941). Het sarcasme van de openingszin (en de hele novelle): 'Op den oorlog, Frans, want oorlog is een zegening' werd destijds niet door elke recensent gewaardeerd (en herkend). Elsschot schreef autobiografisch; ook deze novelle is daarvan een voorbeeld. Bovendien blijkt hij voortdurend aan de tekst geschaafd te hebben, tot wanhoop van de uitgever. Ook deze novelle beschrijft weer onoorbare zaken in de zakenwereld: het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog brengt financieel voordeel voor de commercieel aangelegde zwager van de ik-figuur. De bezorger, Peter de Bruijn, heeft uitstekend werk geleverd. In de inleiding, de tekstoverlevering, de editieverantwoording en de noten zijn veel wetenswaardigheden te vinden. De annotaties geven onmisbare informatie aan de moderne lezer die niet meer bekend is met sommige zaken. De Franse teksten zijn vertaald. Naar inhoud en uitvoering een voorbeeldige uitgave. Gebonden; kleine druk.

Gerard Oevering
Afbeeldingen
ELSSCHOT, Willem - HET TANKSCHIP
Huis van de Letteren Rotterdam

 

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Huis van de Letteren.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Huis van de Letteren
  • Na uw bestelling ontvangen u en Huis van de Letteren een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Huis van de Letteren vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Huis van de Letteren kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren