Titel

De straatnamen van Rotterdam. Verklaring van alle bestaande en verdwenen straatnamen

Schrijver
Taal

Nederlands

ISBN

9789072892102

Uitgever

Gemeentelijke Archiefdienst Rotterdam

Prijs

24,95(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

1992,1e druk ,704 pp,gebonden,stofomslag,afbeeldingen,in originele kartonnen doos,nieuw

Meer info
Historische Publicaties Roterodamum no. 46
Tot halverwege de 19e eeuw worden in Rotterdam de straatnamen meestal door particulieren bepaald. Vanaf mei 1850 geeft het college officieel straatnamen. Begin 1861 werd er een Verordening op de verdeeling in wijken en het nummeren der gebouwen en erven te Rotterdam uitgevaardigd. Ook verschenen in 1861 de eerste straatnaamborden. Door plaatsing van straatnaamborden werden de namen van straten definitief vastgesteld en kwam er in veel gevallen een einde aan dubbele of driedubbele straatnamen.

De gemeentearchivaris is vanaf 1866 bij straatnaamgeving betrokken. Er worden vanaf die tijd zoveel mogelijk historische namen aan nieuwe straten gegeven. Tot 1896 mogen particulieren nog steeds straatnamen geven aan straten waar zij de eigenaar van zijn. Dus tot die tijd werden er nog steeds straatnamen gegeven die geen enkele relatie hadden met namen van omliggende straten.

Vaak werden straten vernoemd naar gebouwen in de buurt, mensen die in de straat woonden of bekende bedrijven uit een straat. Zo heette een straat in de omgeving van de Sint Laurenskerk de Kerkstraat of Torenstraat en was er een Halvemaansteeg naar de brouwerij de Halve Maan. Wanneer straten namen ontvingen van personen gebeurde het nog wel eens dat wanneer een persoon verhuisde of overleed, de straatnaam gewoonweg veranderde. Het Arent Kerstantszstraatje bij de Oppert werd later bijvoorbeeld omgedoopt tot Gerrit Cocksteeg, naar een nieuwe bewoner.
In een nieuwe verordening komt er een einde aan de mogelijkheid voor particulieren om zelf een straat te benoemen: Burgemeester en Wethouders geven aan de straten namen en zorgen, dat die op eene zichtbare wijze ter plaatse worden aangeduid. Het is ieder ander verboden, tenzij met vergunning van Burgemeester en Wethouders, aan straten namen te geven die op eene zichtbare wijze aan te duiden. De uitzonderingsclausule bleef tot in 1949 gehandhaafd.

De straatnamencommissie is in 1941 ingesteld om het college van burgemeester en wethouders te kunnen adviseren bij het geven van straatnamen. Verzoeken voor straatnaamgeving worden door gebiedscommissies en burgers gedaan en de gemandateerd wethouder (Veiligheid, Handhaving en Buitenruimte) neemt het besluit.

De straatnamencommissie bestaat uit ambtelijke en niet-ambtelijke leden, waardoor de kwaliteit en de objectiviteit van de adviezen voor straatnamen worden gewaarborgd.
Afbeeldingen
Johan Okkema,Cees Zevenbergen,Rob Feringa - De straatnamen van Rotterdam. Verklaring van alle bestaande en verdwenen straatnamen
Boekhandel Snoek Rotterdam

 

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Boekhandel Snoek.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Boekhandel Snoek
  • Na uw bestelling ontvangen u en Boekhandel Snoek een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Boekhandel Snoek vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Boekhandel Snoek kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren