Titel

Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.

Schrijver
Taal

Nederlands

Uitgever

Staatsuitgeverij / SDU Uitgeverij, 's-Gravenhage. 1969-1988. Eerste druk. Gebonden (harde band). Bruin linnen banden met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslagen. Foto's, illustraties, afbeeldingen en documenten. Standaardwerk met betrekking tot

Prijs

135,00

Bijzonderheden

De ruggen van sommige stofomslagen zijn verkleurd. Alle banden verkeren in uitstekende staat. Nette set exemplaren.

Meer info
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005)
Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.


Staatsuitgeverij / SDU Uitgeverij, 's-Gravenhage. 1969-1988. Eerste druk. Gebonden (harde band). Bruin linnen banden met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslagen. Foto's, illustraties, afbeeldingen en documenten. Standaardwerk met betrekking tot Nederland en de Tweede Wereldoorlog. Totaal gewicht circa 28 kilogram.


Van de hand van De Jong kwamen tussen 1969 en 1988 in totaal 12 delen uit, verdeeld over 26 banden. Daarnaast was er nog een dun deel 13 Bijlagen, met onder andere 100 pagina's met wijzigingen op de 12 delen en een register. Deel 14, Kritiek/Reacties en Register, verschenen in 1991/1994, ontbreekt.

'De grote waarde van De Jongs werk schuilt in de verbetenheid, de vasthoudendheid en het vakmanschap waarmee hij een zo groot mogelijk deel van de werkelijkheid boven water heeft getild.' - De Gooi- en Eemlander
'De Jong is bij uitstek de historicus die geschiedschrijving populair heeft gemaakt. Ver voordat in Frankrijk de groep van de Annales geschiedschrijving voor brede lagen van de bevolking toegankelijk maakte, was De Jong al gearriveerd waar hij volgens zijn taakopvatting moest zijn: zijn werk stond in het middelpunt van de belangstelling.' - Haagsche Courant
'Het is alsof hij met zijn kleine Gideonsbende van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie eigenhandig een zeegat heeft afgesloten.' - NRC/Handelsblad
'De Jong heeft het Nederlandse volk een grote dienst bewwezen. Hij heeft het verhaal van der traumatische oorlogsjaren, inclusief voorspel en naweeën, evenwichtig en controleerbaar geboekstaafd.' - Het Parool
'Met grote gedrevenheid en een ijzeren zelfdiscipline heeft De Jong zijn officiële regeringsopdracht tot een goed eind gebracht. In zekere zin was hij een buitenstaander tegenover de geschiedenis die hij beschreef: Londen was in de Tweede Wereldoorlog dichtbij en veraf tegelijk. Maar door zijn persoonlijke betrokkenheid viel die afstand weg... De oorlog heeft zijn leven en denken bepaald. Dat is in de ingehouden dramatiek van deze twaalf delen op bijna elke pagina terug te vinden.' - Provinciale Zeeuwse Courant
'Eén van De Jongs laatste regels is een citaat van de beroemde historicus Geyl: 'Geschiedschrijving is een discussie zonder einde.' Ook ná Loe de Jong zal de tijd van oorlog en bezetting vragen blijven opwerpen, dán aan mensen die er zelf geen getuige van waren. De vraag wat toenemende afstand aan nieuwe inzichten en oordelen zal opleveren, valt niet te beantwoorden. Maar om De Jongs levenswerk zal wel nooit iemand heen kunnen.' - De Zaanlander

De ruggen van sommige stofomslagen zijn verkleurd. Alle banden verkeren in uitstekende staat. Nette set exemplaren.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 1. Voorspel.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. Februari 1969. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 664 pp. 14,5 x 23,25 x 5,25 cm. 1100 gr. Met 94 zwart-witillustraties en 4 kaarten.


'De sleutel voor het begrip van hetgeen in de tweede wereldoorlog met en binnen het Koninkrijk der Nederlanden geschiedde, ligt in de vooroorlogse gebeurtenissen' - deze zin uit het Woord Vooraf verklaart waarom dr. L. de Jong zijn werk Het Koninkrijk der Nederlanden in de tweede wereldoorlog met een deel opent dat in hoofdzaak over de periode tussen de wereldoorlogen (1918 - 1939) handelt.
In 1955 gaf de regering hem opdracht zijn taak als directeur van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie te combineren met de voorbereiding van dit werk. Na bijna veertien jaar voorbereidende arbeid verschijnt thans dit eerste deel.
Dr. De Jong heeft gebruik kunnen maken van onbekend bronnenmateriaal dat van een unieke veelzijdigheid is. Daartoe behoorden, behalve de rijke collecties van Oorlogsdocumentatie, het archief van de ministerraad, het archief van het kabinet der Koningin en de rapporten van de vooroorlogse binnenlandse veiligheidsdienst.
In dit eerste deel van dit magistrale werk beschrijft de auteur op uitermate boeiende wijze de politieke, economische, sociale en militaire aspecten van de veelbewogen jaren 1918-1939. Tot de belangrijkste onderwerpen behoren de gevolgen van de eerste wereldoorlog, de diepe crisis, de Zeven Provinciën-zaak, Colijn en de 'aanpassing', de Rijksdagbrand, Mussert en de NSB, Hitlers aanvalsplannen, de vluchtelingen uit Duitsland en de conflicten over de defensie.

'Dr L.de Jong is er in geslaagd om het tijdperk 1918-1939 op boeiende en briljante wijze te beschrijven... een uiterst leesbaar geschiedwerk.' (Algemeen Handelsblad)
''Voorspel' werd al formidabel.' (Trouw)
'Een van de sterke kanten is zijn feitelijke tekening van Colijn, Mussert, Rost van Tonningen, Deterding, prof. Cohen en De Geer. Het is een van de grootste verdiensten van dit boek dat het koel registreert en de conclusies aan de lezer over laat.' (De Telegraaf)
'Een meesterwerk.' (De Tijd)
'Een van de belangrijkste historische werken. Ik heb weer halve nachten doorgelezen.' (Vrij Nederland)
'Een uitzonderlijk boek.' (De Friese Koerier)
'Vervalsing van de geschiedenis.' (De Waarheid)

Enkele minuscule vlekjes op voorplat omslag. Rug stofomslag verbleekt. Randen omslag met name aan de kop- en staartzijde van de rug vertonen gebruikssporen. Papier ietwat verkleurd. Keurig exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 2. Neutraal.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1969. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 460 pp. 14.5 x 23,25 x 4 cm. 838 gr. Met 109 zwart-witillustratie en 18 kaarten.


Tussen het uitbreken van de tweede wereldoorlog (1 september 1939) en de Duitse invasie van Nederland (10 mei 1940) zijn meer dan acht maanden verstreken waarin ons land neutraal was. Het was een periode waarin de meeste Nederlanders dachten dat zij, juist als inde eerste wereldoorlog, buiten schot zouden blijven. Dat was een illusie. Eind september '39 bepaalde Hitler al dat hij zo spoedig mogelijk in West-Europa zou aanvallen, ook via Nederland; het eerste plan voor een Duits offensief tegen ons land was al op 19 oktober '39 uitgewerkt en begin november speelde het Venlo-incident Hitler de argumentatie in handen die hij in mei '40 ter 'rechtvaardiging' van de schending van de Nederlandse neutraliteit wereldkundig zou maken.
Na een schets van de persoon van Koningin Wilhelmina wordt in dit tweede deel van Het Koninkrijk der Nederlanden in de tweede wereldoorlog de geschiedenis van ons land in de neutraliteitsperiode voor het eerst met volstrekte openhartigheid in al haar aspecten beschreven. De conflicten die ertoe leiden dat generaal Reynders als opperbevelhebber door generaal Winkelman vervangen werd, het werk van de Britse Secret Service in ons land, de geheime contacten met de militaire leiders van België, Frankrijk en Engeland, de Duitse spionage Musserts besprekingen met de Abwehr, de voorbereidingen van de Duitse aanslagen op de bruggen in het zuidoosten des lands, het weinig-vooruitziend beleid van het kabinet-de Geer - ziehier slechts enkele aspecten van de onderwerpen die in dit deel, meest aan de hand van tevoren nog niet gepubliceerd materiaal, aan de orde komen.

'Indringend portret van Koningin Wilhelmina.' (Algemeen Dagblad)
'Het behoort tot de verplichte lectuur van elke volwassen Nederlander.' (Leeuwarder Courant)
'Wellicht zullen er op details correcties komen maar de indruk blijft dat Dr. de Jong bezig is een revolutionaire periode haar definitieve gezicht voor het nageslacht te geven.' (De Tijd)

Rug stofomslag ietwat verbleekt en papier ietwat verkleurd. Keurig exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 3. Mei '40.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1970. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 488 pp. 14,5 x 23,25 x 4,75 cm. 942 gr. Met 171 zwart-witillustratie en 43 kaarten.


Op vrijdag 10 mei 1940, des morgens om 3 uur 55, ging de Wehrmacht van het Derde Rijk onverhoeds tot de aanval op Nederland over. Vijf dagen later, op dinsdag 14 mei, des middags om half vier, werd generaal Winkelman door het verwoestende bombardement van Rotterdam en door de dreiging van overeenkomstige bombardementen op andere grote steden in het westen des lands genoodzaakt om de capitulatie aan te bieden, zulks met uitzondering van de provincie Zeeland, waar nog vijf dagen lang gevochten is.
'Mei '40' is een begrip geworden in de Nederlandse geschiedenis.
De meidagen, een aaneenschakeling van gevechten en geruchten, van angst en paniek, vormen een waterscheiding in de historie van ons vaderland. Hungedetailleerde beschrijving vult het derde deel van Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. De auteur heeft zich wederom kunnen baseren op de betrouwbare onderzoekingen van anderen, aangevuld met uitgebreid eigen archiefonderzoek en met tal van andere nimmer gepubliceerde gegevens die hij verwierf in gescprekken met allen die beslissingen moesten nemen waar het wel en wee van het land van afhing.
Het eerste complete beeld van hetgeen zich in Nederland in de dagen van de Duitse invasie afgespeeld heeft, zowel op militair als op civiel terrein.

Rug stofomslag ietwat verkleurd en papier ietwat verbruind. Randen omslag met name aan de kop- en staartzijde van de rug vertonen gebruikssporen. Minuscuul vlekje op rug. Keurig exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 4. Mei '40 - maart '41. Eerste helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1972. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 457 pp. 14,5 x 23,25 x 3,5 cm. 766 gr. Met 46 zwart-witillustratie.


Op 14 mei 1940 zag generaal Winkelman zich genoodzaakt te capituleren. Nederland kwam daarmee onder een Duits militair bewind te staan. Dat militaire bewind maakte evenwel op 29 mei 1940 voor een burgerlijk bewind plaats waarvan de leiding door Hitler toevertrouwd was aan een Reichskommissar, dr. Arthur Seyss-Inquart. Diens opdracht was het, Nederland op een sluwe wijze geleidelijk de door de Nazi's gepredikte Nieuwe Orde binnen te leiden. Er is reden om aan te nemen dat Seyss-Inquart tot diep in 1940 meende dat hij bezig was, bij de verwezenlijking van die opdracht belangrijke vorderingen te maken. Daarbij was van belang dat een groot deel van de toenmalige Nederlandse autoriteiten, de secretarissen-generaal in de eerste plaats, meende dat Duitsland niet meer verslagen kon worden, zodat Nederland de consequenties van de Duitse suprematie in Europa diende te aanvaarden. Dat werd evenwel niet alleen door de eerste verzetsgroepen maar, in toenemende mate, ook door de massa des volks geweigerd, en het is dat eerste volksverzet geweest dat tenslotte culmineerde in de grote stakingen op 25 en 26 februari 1941 - stakingen uit protest tegen de Jodenvervolging. Zij betekenden het falen van Seyss-Inquarts politiek.
Het eerste complete beeld van hetgeen zich in Nederland in de dagen van de Duitse invasie afgespeeld heeft, zowel op militair als op civiel terrein.
Het dilemma van de bestuurders: hoe de zaken draaiende te houden, zonder de bezetter in de kaart te spelen. Vaak was dit een te zware opgaaf.
Dr. L. de Jong behoort tot de kleine groep wetenschapsmensen die een groot publiek weten te boeien. De Haagsche Courant schreef terecht over dit vierde deel: 'Een boek om met rode oortjes te lezen'.
Het is moeilijk aan te geven waarin precies de grote kracht van de auteur schuilt. Zijn het zijn scherp getekende portretten, de vele onthullende deatils, de wijze waarop hij ons de samenhang tussen de gebeurtenissen duidelijk weet te maken of is het zijn bijna griezelig aandoend inlevingsvermogen, waarmee hij de zwarte jaren doet herleven? In ieder geval wordt algemeen erkend, dat hij een werk van grote wetenschappelijke waarde schrijft dat zich gemakkelijk laat lezen.

Rug stofomslag ietwat verkleurd en papier ietwat verbruind. Randen omslag met name aan de kop- en staartzijde van de rug vertonen minimale gebruikssporen. Keurig exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 4. Mei '40 - maart '41. Tweede helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1972. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 886 pp. 14,5 x 23,25 x 3,5 cm. 742 gr. Met 57 zwart-witillustratie en 3 kaarten.


Op 14 mei 1940 zag generaal Winkelman zich genoodzaakt te capituleren. Nederland kwam daarmee onder een Duits militair bewind te staan. Dat militaire bewind maakte evenwel op 29 mei 1940 voor een burgerlijk bewind plaats waarvan de leiding door Hitler toevertrouwd was aan een Reichskommissar, dr. Arthur Seyss-Inquart. Diens opdracht was het, Nederland op een sluwe wijze geleidelijk de door de Nazi's gepredikte Nieuwe Orde binnen te leiden. Er is reden om aan te nemen dat Seyss-Inquart tot diep in 1940 meende dat hij bezig was, bij de verwezenlijking van die opdracht belangrijke vorderingen te maken. Daarbij was van belang dat een groot deel van de toenmalige Nederlandse autoriteiten, de secretarissen-generaal in de eerste plaats, meende dat Duitsland niet meer verslagen kon worden, zodat Nederland de consequenties van de Duitse suprematie in Europa diende te aanvaarden. Dat werd evenwel niet alleen door de eerste verzetsgroepen maar, in toenemende mate, ook door de massa des volks geweigerd, en het is dat eerste volksverzet geweest dat tenslotte culmineerde in de grote stakingen op 25 en 26 februari 1941 - stakingen uit protest tegen de Jodenvervolging. Zij betekenden het falen van Seyss-Inquarts politiek.
Het eerste complete beeld van hetgeen zich in Nederland in de dagen van de Duitse invasie afgespeeld heeft, zowel op militair als op civiel terrein.
Het dilemma van de bestuurders: hoe de zaken draaiende te houden, zonder de bezetter in de kaart te spelen. Vaak was dit een te zware opgaaf.
Dr. L. de Jong behoort tot de kleine groep wetenschapsmensen die een groot publiek weten te boeien. De Haagsche Courant schreef terecht over dit vierde deel: 'Een boek om met rode oortjes te lezen'.
Het is moeilijk aan te geven waarin precies de grote kracht van de auteur schuilt. Zijn het zijn scherp getekende portretten, de vele onthullende deatils, de wijze waarop hij ons de samenhang tussen de gebeurtenissen duidelijk weet te maken of is het zijn bijna griezelig aandoend inlevingsvermogen, waarmee hij de zwarte jaren doet herleven? In ieder geval wordt algemeen erkend, dat hij een werk van grote wetenschappelijke waarde schrijft dat zich gemakkelijk laat lezen.

Rug stofomslag ietwat verkleurd en papier ietwat verbruind. Randen omslag met name aan de kop- en staartzijde van de rug vertonen minimale gebruikssporen. Keurig exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 5. Maart '41 - juli '42. Eerste helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1974. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 586 pp. 14,5 x 23,25 x 4,75 cm. 926 gr. ISBN-10 90-12-00323-7. Met 52 zwart-witillustratie en 7 kaarten.


In mei 1940 was Seyss-Inquart als Reichskommissar naar Nederland gestuurd met de opdracht, het Nederlandse volk te winnen voor het nationaal-socialisme. De Februari-staking onderstreepte zijn falen, maar hij zette zijn nazificatiepogingen onverdroten voort. Eind '41 verklaarde hij dat er nog maar één politieke partij toegelaten was: de NSB, en vooral gaf hij zich in de loop van dat jaar '41 grote moeite om de pers en de radio verder gelijk te schakelen, het onderwijs in nationaal-socialistische geest te hervormen, en de arbeiders, de werkgevers, de boeren, de kunstenaars, en de artsen in nationaal-socialistische organisaties bijeen te brengen. Hoe dit offensief van de bezetter goeddeels afgeslagen is wordt in de eerste helft van deel 5 uitgebreid weergegeven. Verder komen hieronder onder meer nog te sprake de invoering van het persoonsbewijs, het beleid van de politie, en de politiek van de bezetter voorzover die in '41 gericht was op het systematisch isoleren en beroven van de Joodse bevolkingsgroep. De gehele beschrijving is geplaatst tegen de achtergrond van het algemene oorlogsverloop waarin Hitlers aanval op de Sowjet-Unie, 22 juni 1941, het belangrijkste element vormde.
Het grotendeels mislukken van de nazificatiepogingen, de intimiderende maatregelen die hiervan en van het verzet door de kerken, kunstenaars en illegale groepen het gevolg waren en de Jodenvervolging zijn de hoofdthema's van dit deel.

Rug stofomslag ietwat verkleurd en papier ietwat verbruind. Randen omslag met name aan de kop- en staartzijde van de rug vertonen minimale gebruikssporen. Keurig exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 5. Maart '41 - juli '42. Tweede helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1974. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 1073 pp. 14,5 x 23,25 x 4 cm. 822 gr. ISBN-10 90-12-00361-X. Met 52 zwart-witillustratie en 7 kaarten.


Op 7 december 1941 overvielen de Jappaners de Amerikaanse Pacific-vloot in de haven Pearl Harbor. De Verenigde Staten werden rechtstreeks in de Tweede Wereldoorlog betrokken en mede daardoor ging in de maanden die op de val van Indië volgden, de bevolking in bezet Nederland al haar hoop vestigen op de vorming van een 'Tweede Front' in de zomer van '42. Met het oog op dat 'Tweede Front' nam de bezetter een reeks intimiderende maatregelen. Zij worden in deze tweede helft van deel 5 successievelijk beschreven. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het verzet van de kerken en van de kunstenaars, alsook aan de activiteit van de illegale groepen in de periode lente '41 - zomer '42 en aan de goeddeels mislukte pogingen om in een vast contact te komen met de regering in Londen. Het boek eindigt met een hoofdstuk over de Jodenvervolging waarin aangetoond wordt dat het besluit, de Joodse bevolkingsgroep te deporteren, al in de lente van '41 (ruim een jaar vóór de deportaties begonnen) aan de hoogste autoriteiten in bezet Nederland bekend was.
Het grotendeels mislukken van de nazificatiepogingen, de intimiderende maatregelen die hiervan en van het verzet door de kerken, kunstenaars en illegale groepen het gevolg waren en de Jodenvervolging zijn de hoofdthema's van dit deel.

Rug stofomslag ietwat verkleurd en papier ietwat verbruind. Randen omslag met name aan de kop- en staartzijde van de rug vertonen minimale gebruikssporen. Keurig exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 6. Juli '42 - mei '43. Eerste helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1975. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 492 pp. 14,5 x 23,25 x 4 cm. 926 gr. ISBN-10 90-12-00502-7. Met 48 zwart-witillustratie en 2 kaarten.


Eind juni 1942 maakte de bezetter bekend dat alle Joden uit Nederland gedeporteerd zouden worden. Op belangrijke aspecten van deze deportaties wordt in de eerste helft van dit deel voor het eerst een helder licht geworpen, speciaal op de sluwe systematiek van de zogenaamde uitzonderingen die door de bezetter gemaakt werden, en op de rol van de Nederlandse Spoorwegen en van de Nederlandse politie. Ook aan de hulp die aan Joodse onderduikers verleend werd, wijdt prof. De Jong veel aandacht. Dat brengt hem tot een brede beschrijving van de werkzaamheden der illegale groepen in de periode juli '42 - mei '43 waarin vooral de sinistere rol van de gevaarlijkste V-Mann van de vijand, Anton van der Waals, onderstreept wordt. Deze eerste helft eindigt met een hoofdstuk (De 'foute' sector) waarin met doorbreking van de voor dit deel geldende tijdsgrenzen de NSB en de talrijke andere 'foute' organisaties en instellingen geschetst worden in hun voor ons land schadelijke activiteit.
Op militair gebied kwam de ommekeer in de oorlog eind '42, toen het Duitse zesde leger bij Stalingrad werd vernietigd en Rommel in Noord-Afrika een verpletterende nederlaag leed. Het geknechte Europa kreeg weer hoop op een spoedige bevrijding.
Ondertussen voltrokken zich in ons land schokkende gebeurtenissen. De Joodse bevolkingsgroep werd, na een proces van ontrechting en isolering, van vrijwel alles beroofd, weggevoerd naar vernietigingskampen.

Rug stofomslag ietwat verkleurd en papier ietwat verbruind. Stofomslag met minimale gebruikssporen. Keurig exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 6. Juli '42 - mei '43. Tweede helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1975. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 835 pp. 14,5 x 23,25 x 2,75 cm. 822 gr. ISBN-10 90-12-00502-7. Met 44 zwart-witillustratie en 6 kaarten.


In december 1942, vlak na de grote ommekeer die zich in de tweede wereldoorlog aftekende, werd Mussert min of meer erkend als 'Leider van het Nederlandse volk'. Er deed zich daarna, schrijft prof. De Jong, 'een stroomversnelling in gebeurtenissen' voor: begin februari '43 werd generaal Seyffardt, een van Musserts 'gemachtigden', geliquideerd. Daarop volgden razzia's op studenten en op andere jongeren. De kerken protesteerden, de regering te Londen riep tot beslister verzete op. Het kwam toen in maart tot een protest-actie van de rechterlijke macht en van de artsen, alsmede tot de befaamde aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister die hier voor het eerst gedetailleerd beschreven wordt. Als dan in april beroering ontstaan is doordat alle studenten een 'loyaliteitsverklaring' moeten ondertekenen, leidt in de laatste dagen van die maand de Duitse aankondiging dat alle leden van de Nederlandse krijgsmacht in gevangenschap afgevoerd zullen worden, tot de grote stakingsbeweging in het gehele land die de aanvang blijkt te zijn van een nieuwe periode in de bezettingsgeschiedenis.
Op militair gebied kwam de ommekeer in de oorlog eind '42, toen het Duitse zesde leger bij Stalingrad werd vernietigd en Rommel in Noord-Afrika een verpletterende nederlaag leed. Het geknechte Europa kreeg weer hoop op een spoedige bevrijding.
Ondertussen voltrokken zich in ons land schokkende gebeurtenissen. De Joodse bevolkingsgroep werd, na een proces van ontrechting en isolering, van vrijwel alles beroofd, weggevoerd naar vernietigingskampen.

Rug stofomslag ietwat verkleurd en papier ietwat verbruind. Stofomslag met minimale gebruikssporen. Keurig exemplaar. In prima staat.




JONG, DR. L. DE (1914 - 2005)
Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 7. Mei '43 - juni '44. Eerste helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1976. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 664 pp. 14,5 x 23,25 x 4,5 cm. 958 gr. ISBN-10 90-12-01057-8. Met 60 zwart-witillustratie en 4 kaarten.


Deel 6 eindigde met de beschrijving van de April-Meistakingen van 1943. In deel 7 wordt het relaas der gebeurtenisssen niet onmiddellijk voortgezet: de eerste helft begint met een lang hoofdstuk, gewijd aan de economische, sociale en financiële ontwikkelingen in de periode zomer 1940 - zomer 1944. Uiteraard wordt daarin ook aandacht besteed aan het vraagstuk van de economische collaboratie. Er volgen dan twee hoofdstukken die gewijd zijn aan de voortzetting en afsluiting van de Jodenvervolging. Daarin geeft prof. De Jong onder meer zijn visie op het beleid van de Joodse Raad en van de Nederlandse autoriteiten die bij de Jodenvervolging betrokken raakten. Nadat dan vervolgens een beeld gegeven is van het oorlogsverloop in de periode lente '43 - herfst '43, wordt onder de titel 'Rauters offensief' een reeks Duitse maatregelen beschreven die òf het gehele Nederlandse volk òf delen daarvan troffen. Uit de reacties op die maatregelen blijkt dat Nederland als geheel zich 'weerbaarder, recalcitranter' is gaan opstellen. De effectieve strijd tegen de invoering van de Tweede Distributiestamkaart (een middel waarmee Rauter het vele tienduizenden onderduikers onmogelijk wilde maken, in leven te blijven) vormt daarvan misschien wel het duidelijkste voorbeeld.
Nederland wordt leeggehaald en verarmt. De Jodenvervolging nadert haar trieste afronding in de Duitse vernietigingskampen. Het werk van de illegale groepen breidt zich snel uit. De bezetter bereidt zich voor op een Geallieerde landing in West-Europa. Het is 6 juni 1944.

Rug stofomslag ietwat verkleurd en papier ietwat verbruind. Stofomslag met met name aan de kopzijde minimale gebruikssporen. Keurig exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 7. Mei '43 - juni '44. Tweede helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1976. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 1338 pp. 14,5 x 23,25 x 4,5 cm. 970 gr. ISBN-10 90-12-01057-8. Met 74 zwart-witillustratie en 4 kaarten.


Van de zes hoofdstukken die tezamen de tweede helft van deel 7 vormen, zijn niet minder dan vier gewijd aan het werk van de illegale groepen dat zich na de April-Mei-stakingen van 1943 opmerkelijk uitgebreid heeft. Prof. De Jong behandelt eerst de hulp aan de onderduikers waarbij hij diep ingaat op de activiteit van de belangrijkste organisaties die zich op dat gebied beijverd hebben. Vervolgens komen andere aspecten van het illegale werk aan de orde, onder meer de illegale pers, de spionage, en de 'pilotenhulp'; tot de illegale organisaties waaraan daarna grote aandacht besteed wordt, behoren onder meer de Communistische Partij Nederland en de Raad van Verzet. In een apart hoofdstuk wordt dan het bestaan der illegale werkers geschetst met alle problemen die daaraan vastzaten. Daarna wordt het streven tot coördinatie der illegaliteit beschreven, in welk kader de Ordedienst behandeld wordt alsmede de conflicten waarin deze verwikkeld raakte. Er resten dan in de tweede helft nog twee thema's: de ontwikkeling binnen de NSB (waaruit twee nieuwe formaties voortkomen: de Landstorm Nederland en de beruchte Nederlandse Landwacht) en de maatregelen die de bezetter treft met het oog op de komende Geallieerde landing in West-Europa. Deel 7 eindigt met generaal Eisenhowers besluit om de landing in Normandië op 6 juni 1944 te laten doorgaan.
Nederland wordt leeggehaald en verarmt. De Jodenvervolging nadert haar trieste afronding in de Duitse vernietigingskampen. Het werk van de illegale groepen breidt zich snel uit. De bezetter bereidt zich voor op een Geallieerde landing in West-Europa. Het is 6 juni 1944.

Rug stofomslag ietwat verkleurd en papier ietwat verbruind. Stofomslag met minimale gebruikssporen. Keurig exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 8. Gevangenen en gedeporteerden. Eerste helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1978. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 549 pp. 14,5 x 23,25 x 4 cm. 800 gr. ISBN-10 90-12-00829-8. Met 41 zwart-witillustratie en 6 kaarten.


Deel 8 van Het Koninkrijk der Nederlanden in de tweede wereldoorlog behandelt het lot en het lijden van al die groepen Nederlanders die in de jaren '40 - '45 als het ware uit de samenleving gelicht werden: krijgsgevangenen, gijzelaars, 'politieke' (en 'economische') gevangenen, Joden en Zigeuners. Zij werden allen gearresteerd door organen van de bezetter. In hun vervolging uitte zich een bepaald systeem: het systeem van het nationaal-socialisme.
Dat systeem wordt in hoofdstuk 1 beschreven. De hoofstukken 2 en 3 behandelen respectievelijk de krijgsgevangenen en de gijzelaars - met 'gijzelaars' worden hier diegenen bedoeld die tenslotte allen in aparte kampen in Noord-Brabant vastgehouden werden.
In hoofdstuk 4 komen de 'politieke gevangenen', speciaal de illegale werkers onder hen, centraal te staan; het hoofdstuk beschrijft hoe zij gearresteerd en in gevangenschap mishandeld werden hoe het toeging bij de Duitse berechting, en wat de ervaringen waren van diegenen die op hun executie wachtten of die naar tuchthuizen in Duitsland werden overgebracht.
Wat de circa elfduizend Nederlanders ondergingen die, afgezien nog van de gedeporteerde Joden en Zigeuners, in Duitse concentratiekampen in Duitsland opgesloten werden, wordt duidelijk uit hoofdstuk 5: een algemene beschrijving van die kampen waarmee de eerste helft van deel 8 besloten wordt.

Rug stofomslag verkleurd en papier ietwat verbruind. Stofomslag met minimale gebruikssporen. Keurig exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 8. Gevangenen en gedeporteerden. Tweede helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1978. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 936 pp. 14,5 x 23,25 x 3 cm. 612 gr. ISBN-10 90-12-00829-8. Met 38 zwart-witillustratie en 3 kaarten.


Er zijn in ons land vier Duitse concentratiekampen geweest: bij Schoorl, bij Amersfoort, bij Ommen en bij Vught. Aan deze kampen is hoofdstuk 6 van deel 8 gewijd.
Het is een deel dat dr. L. de Jong in de tekst enkele malen karakteriseert als 'een gang in de diepte'. De onderste trede wordt daarbij bereikt in hoofdstuk 7 waarin, uitgebreider dan ooit geschied is, het lot van de in ons land vervolgde Joden (alsmede van een kleine in '44 opgepakte groep Zigeuners) beschreven wordt: hun verblijf in de twee Judendurchgangslager Westerbork en Vught; de deportatietransporten naar het onbekende oosten, en wat nadien met de meesten (kleine groepen belandden in de kampen Theresienstadt en Bergen-Belsen) in het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau en in het vernietigingskamp Sobibor geschied is. Dr. De Jong heeft hierbij, zo schrijft hij, 'een wereld van onvoorstelbare demonie' moeten uitbeelden.
Hoofdstuk 8 werpt een korte terugblik op de eerste zeven hoofdstukken, en in het laatste hoofdstuk, hoofdstuk 9, worden vragen opgeworpen als: hoe kwam het dat de Nederlandse gevangenen in de concentratiekampen in Duitsland zoveel minder hulp van buiten ontvangen hebben dan de gevangenen van andere nationaliteiten en dat bijvoorbeeld de gaskamers van Auschwitz-Birkenau nooit gebombardeerd zijn.

'Dat dit deel in zijn totaal ook een grimmige waarschuwing is tegen alle vormen van onderdrukking en terreur en tegen ook maar de geringste aantasting van de rechtsstat, spreekt vanzelf.' - Eindhovens Dagblad
'Het is noodzakelijk dat een ieder kennis neemt van de godsgruwelijke demonie, waartoe een dictatuur van fanatici uiteindelijk geleid heeft en zal blijven leiden.' - Elseviers Weekblad
'Dit achtste deel van De Jongs imposante werk is de kroniek van het lijden, van de onvoorstelbare beproevingen die de gevangenen en gedeporteerden hebben ondergaan.' - Haagse Courant
'Het beeld van de volledige ontmenselijking, van het afschuwelijke despotisme (ook tussen de gevangenen onderling) wordt op huiveringwekkende wijze opgeroepen.' - Levend Joods Geloof
'Bijna duizend bladzijden godgeklaagd onrecht.' - NRC-Handelsblad
'De meest beangstigende conclusie is toch wel, dat duizenden uiterlijk keurige burgers konden worden omgevormd tot cynische misdadigers.' - Het Parool
'De citaten welke De Jong van gevangen weergeeft, spreken boekdelen.' - Reformatorisch Dagblad
'Een van bloed en tranen doortrokken deel.' - De Telegraaf
'Het meest actuele uit de tot nu toe verschenen delen.' - Trouw
'Een hoogtepunt van de geschiedschrijving, wat compacte helderheid en zorgvuldigheid betreft.' - De Tijd
'Deel 8 is geschreven met een strak volgehouden waarnemingsvermogen.' - De Volkskrant
'Het blijft geschiedschrijvng met oogkleppen.' - Vrij Nederland
'Er zijn geen woorden voor.' - Het Vrije Volk
'Een indringend beeld.' - De Waarheid

Rug stofomslag verkleurd en papier ietwat verbruind. Stofomslag met minimale gebruikssporen. Keurig exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 9. Londen. Eerste helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1979. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 720 pp. 14,5 x 23,25 x 5,25 cm. 998 gr. ISBN-10 90-12-02090-5. Met 60 zwart-witillustratie en 10 kaarten getekend door P. Compaan.


In de delen 4 tot en met 7 van dit werk zijn voor de periode mei '40 - juni '44 verschillende uit Londen komende impulsen aangegeven die doorgewerkt hebben in bezet gebied, maar in die delen is niet behandeld wat zich in Engeland in de boezem der regering heeft afgespeeld en zijn evenmin de activiteiten van de Nederlandse strijdkrachten en van de Nederlandse koopvaardij beschreven.
Aan die thema's is dit deel gewijd.
Het wordt gekenmerkt door volstrekte openhartigheid. De Enquêtecommissie 'Regeringsbeleid 1940-1945' van de Tweede Kamer heeft eertijds in haar verslagen het aandeel van koningin Wilhelmina aan het regeringsbeleid buiten beschouwing gelaten. Dr. L. de Jong heeft zich op het standpunt gesteld dat van wat in Londen is geschied, geen waarachtig beeld kan worden gegeven wanneer niet diep wordt ingegaan op de relaties tussen de koningin en haar ministers. Hij heeft dat kunnen doen doordat hij niet alleen vele jaren geleden alle betrokkenen heeft kunnen spreken, maar ook en vooral doordat hij zonder enige restrictie toegang kreeg tot wat dienaangaande aan stukken bewaard is gebleven.

Rug stofomslag ietwat verkleurd en papier ietwat verbruind. Stofomslag met minimale gebruikssporen en lichte beschadiging op rug. Keurig exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 9. Londen. Tweede helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1979. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 1458 pp. 14,5 x 23,25 x 5 cm. 992 gr. ISBN-10 90-12-02090-5. Met 22 zwart-witillustratie.


De tweede helft van dit deel begint met een hoofstuk, gewijd aan de Nederlandse koopvaardij, waarin niet alleen van haar belangrijke oorlogsverrichtingen een beeld wordt gegeven, maar ook veel aandacht wordt besteed aan de kenmerkende conflicten die zich op beleidsgebied hebben afgespeeld.
Er volgt dan een lang hoofdstuk over de Nederlandse geheime diensten in Londen die geschetst worden in hun nauwe samenwerking met de Engelse geheime diensten. Het fatale Englandspiel wordt apart beschreven.
Daarna komt de vraag ssn de orde wat de regering heeft gedaan ter bevrijding van Nederlands-Indië.
De tweede helft van deel 9 eindigt met vijf onderling nauw samenhangende hoofdstukken, gewijd aan de wettelijke en andere voorbereidingen die de regering getroffen heeft met het oog op de bevrijding van Nederland (de 'terugkeer'). Koningin Wilhelmina hoopte dat land en volk als gevolg van de tijdens de Duitse bezetting doorstane beproevingen 'vernieuwd' zouden zijn. Maar wàs Nederland wel 'vernieuwd'? Die vraag wordt behandeld in een hoofdstuk dat aan de vijf 'terugkeer'-hoofdstukken vooraf gaat omdat dr. L. de Jong het van belang achtte, de ontwikkeling van de toekomst-denkbeelden in bezet gebied te schetsen voordat hij ging weergeven, hoe koningin en kabinet die toekomst zagen.

'Een uiterst korte ondertitel waarachter ongekend veel belangrijke zaken schuilgaan.' - Leeuwarder Courant
'Een boek om helemaal te lezen.' - Leidse Courant
'De Jongs negende deel is, vooral voor degenen die deze periode nog als meer of minder volwassenene hebben meegemaakt, een openbaring.' - Nieuwsnet
'De Jong heeft kans gezien, een indringend portret te maken van koningin Wilhelmina... Niet langer staan zweverigheid en overtrokken eerbied voorop.' - NRC/Handelblad
'In dit deel is de ware geschiedschrijver aan het woord.' - Het Parool
'Boeiend en soms verbijsterend... Opnieuw munt De Jong uit in het schetsen van karakters.' - De Stem
'Al met al is na het schrijven van deel 9 geen periode in de twintigste eeuw zo goed belicht met betrekking tot de verhouding tussen kabinet en staatshoofd als de Londense tijd. De historicus heeft een constitutionele barrière doorbroken waar een parlementaire enquêtecommissie nog voor is geweken. Met deze publikatie heeft De Jong zich verdienstelijk gemaakt; en de politieke verantwoordelijke ministers van onderwijs en wetenschappen mèt hem.' - De Volkskrant
'Bij dit negende deel is het duidelijk dat iedere afgestudeerde historicus het beter zou kunnen.' - Vrij Nederland

Rug stofomslag ietwat verkleurd en papier ietwat verbruind. Stofomslag met minimale gebruikssporen met name op de voorzijde. Keurig exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 10a. Het laatste jaar I. Eerste helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1980. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 514 pp. 14,5 x 23,25 x 4 cm. 810 gr. ISBN-10 90-12-02890-6. Met 77 zwart-witillustratie en 20 kaarten getekend door P. Compaan.


Kort na D-Day (6 juni 1944) ving een van de meest bewogen perioden in onze geschiedenis aan. Op Dolle Dinsdag, 5 september '44, werd algemeen verwacht dat heel Nederland binnen enkele dagen, hoogstens enkele weken, zou zijn bevrijd en die hoop, gevolg onder meer van het onjuiste bericht dat de Geallieerden al in Breda waren, herleefde toen het op 17 september '44 (dag waarop des avonds van Londen uit een algemene spoorwegstaking werd afgekondigd) kwam tot grote Geallieerde luchtlandingen in Noord-Brabant, bij Nijmegen en bij Arnhem. Helaas: de Geallieerden hadden hun krachten overschat. 'Arnhem' mislukte en harde strijd bleek nodig om de Duitsers uit Limburg bewesten de Maas, uit Noord-Brabant en uit de gebieden bij de Wester-Schelde, toegangsweg tot de haven van Antwerpen, te verjagen.
Na die verjaging bleek Nederland in tweeëen te zijn gesplitst: het bevrijde Zuiden en het bezet gebied, te weten Noord- en Midden-Limburg beoosten de Maas en Nederland benoorden de grote rivieren.
De offensieven der Geallieerden, de prestaties van de illegaliteit en het lijden van de burgerbevolking in streken waar de gevechten werden geleverd - het wordt alles in de eerste helft van deel 10a beschreven met gebruikmaking van een veelheid van nimmer gepubliceerd materiaal.

Rug stofomslag verbleekt en papier ietwat verbruind. Keurig exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 10a. Het laatste jaar I. Tweede helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1980. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 1005 pp. 14,5 x 23,25 x 3,25 cm. 736 gr. ISBN-10 90-12-02890-6. Met 32 zwart-witillustratie.


Het bevrijde Zuiden werd in opdracht van de regering bestuurd door het uit Engeland overgekomen Militair Gezag; ook werden er onder prins Bernhard, door de regering benoemd tot bevelhebber der Nederlandse strijdkrachten, de Binnenlandse Strijdkrachten gevormd. De omstandigheden waren er chaotisch, de gezagsverhoudingen ondoorzichtig. Daarvan geeft de tweede helft van deel 10a voor het eerste een duidelijk en gedetailleerd beeld.
Wat in dat bevrijde Limburg gebeurde, had merkbare repercussies in Londen. Het kwam tot een reeks conflicten tissen het tweede kabinet-Gerbrandy en de, door koningin Wilhelmina gesteunde, chef-staf Militair Gezag, generaal-majoor mr. H.J. Kruls. Die conflicten verzwakten de positie van het kabinet dat zich door de koningin in de steek gelaten voelde. Eind januari '45 bood het zijn ontslag aan. Met tegenzin moest de koningin aanvaarden dat het Gerbrandy was die zijn derde kabinet formeerde waarin zeven nieuwelingen uit het bevrijde Zuiden werden opgenomen.
In het bijzonder de relaties tussen de koningin en de ministers worden in dit deel beschreven met de openhartigheid welke dr. L. de jong zich in alle delen van zijn werk ten doel heeft gesteld.

Rug stofomslag verbleekt en papier ietwat verbruind. Keurig exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 10b. Het laatste jaar II. Eerste helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1981. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 730 pp. 14,5 x 23,25 x 5,25 cm. 1030 gr. ISBN-10 90-12-03401-9. Met 94 zwart-witillustratie en 2 kaarten getekend door P. Compaan.


Benoordende de grote rivieren is de hongerwinter een van de meest katastrofale periodengeweest uit de Nederlandse geschiedenis, met name in het westen des lands. Die katastrofe was gevolg van een transportcrisis welke in vergaande mate werd veroorzaakt door het beleid van de Duitse bezetter. Van de herfst van '44 af moesten de circa drie-en-een-half miljoen bewoners van de grote steden in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht een verwoede worsteling voeren tegen de honger en de koude. Dr. L. de Jongs schatting is dat in die worsteling meer dan twee-en-twintigduizend burgers zijn bezweken.
Indrukwekkend is het dan hoe in diezelfde hongerwinter het verzet (onder meer blijkend uit de Spoorwegstaking) en het illegale werk breder vormen aannamen dan ooit tevoren.
Bij de beschrijving daarvan wordt ook diep ingegaan op twee daden van de illegaliteit die aan velen het leven hebben gekost: twee overvallen op Duitse auto's; bij de eerste, eind september '44, werd één Duitse militair gedood, bij de tweede, begin maart '45, de Höhere SS- und Polizeiführer, Rauter, gewond. Die eerste overval leidde tot de deportatie van een groot deel van de mannelijke bevolking van Putten, de tweede tot het fusilleren van meer dan tweehonderdzestig illegale werkers.

Rug stofomslag ietwat verkleurd en papier ietwat verbruind. Stofomslag met minimale gebruikssporen. Keurig exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 10b. Het laatste jaar II. Tweede helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1982. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 1406 pp. 14,5 x 23,25 x 5 cm. 1012 gr. ISBN-10 90-12-03757-3. Met 102 zwart-witillustratie en 18 kaarten getekend door P. Compaan.


In de eerste helft van deel 10b stonden de hongerwinter en het daarin bedreven illegale werk centraal - deze tweede helft draagt een breder karakter.
Er wordt veel aandacht in besteed aan het algemene oorlogsverloop, leidend, nahet afslaan van Hitlers Ardennen-offensief, tot Duitslands volledige instorting in april en de eerste dagen van mei '45.
Voorts wordt hetlijden van de gevangenen in de concentratiekampen en tuchthuizen in Duitsland indie laatste fase van de Tweede Wereldoorlog uitgebreid geschetst.
Wat bezet gebied, dat wil zeggen Nederland benoorden de grote rivieren, betreft: hier vond aan de toppen van de illegaliteit een verwoede worsteling plaats overde vormgeving aan het naoorlogse Nederland. Die worsteling wordt door dr. L. de Jong nauwkeurig weergegeven, evenals trouwens de arbeid van het door de regering ingestelde College van Vertrouwensmannen dat allerlei maatregelen voor de overgangstijd diende voor te bereiden.
Dan komt tenslotte de bevrijding door Canadese en Engelse troepen: eerst van het oosten en noorden des lands tenslotte die van het westen, waar een week tevoren het eerste voedsel is afgeworpen door de Geallieerde luchtmachten. Die bevrijding liet een geschonden en ontredderd land achter, 'maar de weg zou weer opwaarts gaan.'

Rug stofomslag ietwat verkleurd en papier ietwat verbruind. Stofomslag met minimale gebruikssporen. Keurig exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 11a. Nederlands-Indië I. Eerste helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1984. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 543 pp. 14,5 x 23,25 x 4 cm. 824 gr. ISBN-10 90-12-04368-9. Met 66 zwart-witillustratie en 9 kaarten getekend door Jillert Keizer te 's-Gravenhage.


Twee delen van dr. L. de Jong 'Het Koningkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog' zullen aan Nederlands-Indië worden gewijd: de delen 11a en 11b. Het thans verschenen deel 11a behandelt de periode tot maart 1942: de maand waarin de Japanners de operaties afrondden die hun de beschikking moesten geven over Nederlands rijkste koloniale gebied.
De meeste hoofdstukken van dit deel zijn gewijd aan wat zich in en om Indië; heeft afgespeeld in de periode mei '40 - december '41 waarin het, afgesneden van het bezette moederland, zij het in contact met de Nederlandse regering in Londen, goeddeels op eigen benen stond, en in de maanden van de Japnse invasie: van december '41 tot maart '42. Aan deze oorlogshoofdstukken gaan evenwel andere vooraf die een beeld geven van de ontwikkeling van het Nederlands koloniaal bestuur sinds de tijd van de Oost-Indische Compagnie, van de koloniale samenleving, van het koloniaal staatsbestel, van de opkomst en de groei van de Indonesische nationalistische beweging en van de ontwikkeling van Japan van feodale tot modern-imperialistische staat.
Niet alleen van talloze weinig- of niet-bekende documenten heeft de auteur gebruik kunnen maken maar ook van waardevolle geschiedkundige studies die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog gepubliceerd zijn door Nederlandse, Indonesische, Japanse, Amerikaanse, Engelse, Franse en Australische historici. 'Ik meen', schrijft hij in zijn voorwoord, 'dat de tijd gekomen is om terug te zien juist op de totaliteit van een voor ons land even belangrijk als dramatisch proces.'

Zeer fraai exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 11a. Nederlands-Indië I. Tweede helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1984. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 1120 pp. 14,5 x 23,25 x 4,25 cm. 856 gr. ISBN-10 90-12-04368-9. Met 72 zwart-witillustratie en 11 kaarten getekend door Jillert Keizer te 's-Gravenhage.


Op 8 december 1941 ondernam Japan het grootste waagstuk uit zijn geschiedenis: als bondgenoot van Duitsland en Italië ging het aan de Tweede Wereldoorlog deelnemen en het deed zulks met een onverhoedse aanval op de Amerikaanse Pacific-vloot in Pearl Harbor, gekoppeld aan landingen in Thailand en op Brits-Malakka.
Drie maanden later, op 8 maart 1942, moest de commandant van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, luitenant-generaal H. ter Poorten, op het door de Japanners veroverde vliegveld Kalidjari de eise: algemene capitulatie, aanvaarden.
Er ligt tussen die twee data een periode van strijd die tot de meest dramatische behoort die onze geschiedenis heeft gekend: Nederlanders en Indische Nederlanders hebben hun best gedaan om de Japanse macht te keren. Zij hadden er de krachten niet voor en de hulp die hun door Amerikanen, Britten en Australiërs werd geboden, schoot tekort. Zo werd eiland na eiland door de Japanners veroverd en toen eenmaal de meeste eenheden van de bondgenootschappelijke vloten in de Javazee ten onder waren gegaan, kostte het Japanse invasielegers weinig moeite, zich van Java, het belangrijkste eiland in de Indische archipel, meester te maken.
De auteur wijdt vooral aandacht aan de reacties der Indonesiërs op deze schokkende gebeurtenissen - onder hen waren velen door wie de Japanners als bevrijders werden begroet.
Toen Java viel, bevond zich een kleine groep Nederlands-Indische autoriteiten buiten het door Japan bezette gebeid: de commandant-Zeemacht, vice-admiraal C.E.L. Helfrich, had op Ceylan (Sri Lanka) een nieuw hoofdkwartier gevestigd en de luitenant-gouverneur-generaal, dr. H.J. van Mook, had zich met een klein getal andere vooraanstaanden naar Australië begeven.
Wat is op Ceylon, wat in Australië ondernomen om het verjagen van de Japanners uit Nederlands-Indië te bespoedigen? Wat heeft de Nederlandse regering te Londen terzake verricht?
Vragen als deze zullen in het volgende deel van dit werk: deel 11b ('Nederlands-Indië II') aan de orde komen, zulks tegen de achtergrond van het algemene verloop van de Tweede Wereldoorlog als geheel en van de oorlog in de Pacific in het bijzonder.
De auteur is daarbij voornemens, niet alleen weer te geven wat de Nederlandse burgers in de civiele interneringskampen en de Nederlandse militairen in de kampen van krijgsgevangenen moesten doorstaan, maar ook aandacht te besteden aan de sociale en politieke gevolgen welke de periode van de Japanse bezetting had voor de Indonesiërs. Bij dat laatste valt in de eerste plaats te denken aan het feit dat, enkele dagen na Japans capitulatie, in het tot Djakarta herdoopte Batavia de oprichting werd geproclameerd van de onafhankelijke Republik Indonesia.

'De Jong heeft in zijn werk een duidelijke keus gemaakt, daarbij aansluitend bij een opvatting die hij al sinds zijn jonge jaren huldigt...: het Nederlands kolionaal bestuur was per definitie een aflopend, maar helaas zagen de Nederlanders dat niet of onvoldoende in en dat leidde er toe dat de onafhankelijkheidsbeweging verkeerd werd getaxeerd ... Grote bewondering voor De Jongs prestatie.' - Haagsche Courant
'De kritiek neemt niet weg dat De Jong opnieuw een schat aan gegevens voor een groot publiek heeft verzameld in een doorlopend verhaal.' - NRC/Handelsblad
'...passages die het koud om het hart doen worden.' - De Telegraaf
'De Jong is een verteller bij uitstek... De lezer krijgt voor het eerst een ... overzicht van het nationalisme voorgeschoteld in een verhalende toon, die in studies over niet-Westerse geschiedenis meestal ontbreekt.' - De Volkskrant
'Een geweldige prestatie!' - Het Vrije Volk
'De moedige openheid van deze officiële geschiedschrijving is het enige opbeurende in dit sombere verhaal.' - De Standaard (Brussel)
'Wij kunnen als Indonesiërs van De Jongs historische beschouwingen veel leren.' - Kompas (Djakarta)
'Het aardige van historicus maar ook rasverteller De Jong is, dat hij er telkens na verschijning van een nieuw deel moeiteloos in schijnt te slagen, hier of daar onrust, boosheid en irritatie te verwekken.' - Elseviers Magazine

Zeer fraai exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 11b. Nederlands-Indië II. Eerste helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1985. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 496 pp. 14,5 x 23,25 x 4 cm. 766 gr. ISBN-10 90-12-04899-0. Met 48 zwart-witillustratie en 12 kaarten getekend door Anja Haleber te 's-Gravenhage.


Er is in Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting mateloos geleden: door de Indonesiërs, van wie enkele miljoenen stierven van de honger en honderduizenden als dwangarbeiders ten gronde gingen, door de Nederlandse en Indisch-Nederlandse krijgsgevangenen, van wie in Indië en elders (men denke aan de Birma-spoorweg) één op de vijf omkwam, door de burger-geïnterneerden, van wie één opde zes in de kampen bezweek, door die Indische Nederlandsers ook die niet geïnterneerd werden. De ervaringen van als deze groepen worden door dr. L. de Jong in dit tweede van de drie delen die hij van zijn werk 'Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog' aan Nederlands-Indië wijdt, beschreven tegen de achtergrond van het beleid van de Japanse bezetter. Japan wilde zijn macht tot heel Oost-Azië uitbreiden, er een einde maken aan alle Westerse invloed en de inheemse volkeren winnen door hun schijn-onafhankelijkheid te verlenen. Alle facetten van dit Japanse streven en van de dramatische gevolgen die er ui zijn voortgevloeid, komen in dit deel aan de orde. Het opent met een overzicht van het voor Japan katastrofale verloop van de oorlog en het eindigt met een schets van de ontwikkelingen die er toe leidden dat op 17 augustus 1945, drie dagen na Japans capitulatie, in Djakarta de Republik Indonesia werd uitgeroepen.

Zeer fraai exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 11b. Nederlands-Indië II. Tweede helft.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1986. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 1040 pp. 14,5 x 23,25 x 4,25 cm. 842 gr. ISBN-10 90-12-04899-0. Met 79 zwart-witillustratie en 6 kaarten getekend door Anja Haleber te 's-Gravenhage.


Toen het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger op 8 maart 1942 op Java capituleerde, bevonden zich enkele hoge autoriteiten buiten de archipel: de commandant-Zeemacht, admiraal C.E.L. Helfrich, had zich naar Ceylon begeven, luitenant-gouverneur-generaal, dr. H.J. van Mook met een aantal andere hooggeplaatsten naar Australië. Wat hebben zij daar en elders verricht om, onder meer met de inzet van Nederlands-Indische strijdkrachten en van de koopvaardij, bij te dragen tot de verdrijving van de Japanners uit Nederlands-Indië en wat is door hen, door de Nederlandse autoriteiten in de Verenigde Staten en door de Nederlandse regering in Londen, later de Den Haag, gepresteerd met het oog op het herstel van het Nederlandse gezag in de archipel?
Deze vragen zijn het die in het volgende deel van 'Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog' uitgebreidbehandeld zullen worden veelal aan de hand van tot dusver niet gepubliceerde stukken.

'De Jong bewijst...opnieuw dat hij in staat is, uit de baaierd van historische gegevens een leesbaar vervolgverhaal te schrijven. Dat is een niet geringe verdienste.' - De Arnhemse Courant (en elf andere provinciale dagbladen)
'Veel mensen die de oorlog in Nederlands-Indië hebben overleefd, hebben het steeds als grievend ervaren dat aan hun lotgevallen door de vaderlandse geschiedschrijving en door de achterblijvers in het moederland zo weinig aandacht is besteed. Dat is nu rechtgetrokken. De Jong verdient een compliment voor de uitvoerige en tegelijk enigszins afstandelijke manier, waarop hij ditmaal te werk is gegaan.' - Haagse Courant
'Naast honderdduizenden Indonesiërs die als dwangarbeiders het leven lieten, kwamen er ook nog eens ruim twee miljoen Javanen om door hongersnood. Het is de verdienste van dr. L. de Jong dat hij aan dit vergeten aspect in zijn jongste deel veel aandacht heeft geschonken.' - NRC/Handelsblad
'Samenvattend kan worden gezegd dat dr. L.de Jong opnieuw een bewonderenswaardige prestatie heeft geleverd.' - Het Parool
'Deel 11b is (De Jong geeft het zelf toe) een van de meest gruwelijke boeken van zijn hand. Er zijn de laatste jaren veel studie verschenen over de verschrikkingen onder de Japanse bezetting. Maar dat betrof steeds fragmenten, onderdelen. Deel 11b van De Jong geeft een totaalbeeld, een integrale beschrijving van wat miljoenen mensen moesten meemaken. Daardoor is het zo aangrijpend.' - Utrechts Nieuwsblad
'De Jong heeft zich in zijn onderzoek en in de weergave van de schaarse publicaties en bronnen zichtbaar moeite gegeven om het lot van de illegalen in het koloniale Indië aan de vergetelheid te ontrukken. Alleen al daarom zal de verschijning van dit boek worden ervaren als een daad van eenvoudige en zo lang verwachte rechtvaardigheid.' - De Volkskrant
'Het stáát er allemaal weer, prima geordend. Met afstand geschreven en tegelijk zó over mensen gaand, dat er brokken in je keel schieten en de nachten voor de slaap eng worden.' - Het Vrije Volk

Zeer fraai exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 11c. Nederlands-Indië III.


Staatsuitgeverij, 's-Gravenhage. 1986. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 697 pp. 14,5 x 23,25 x 5,25 cm. 1016 gr. ISBN-10 90-12-05200-9. Met 99 zwart-witillustratie en 11 kaarten getekend door Anja Haleber te 's-Gravenhage.


Toen in maart '42 nagenoeg heel Nederlands-Indië door de Japanners was veroverd, bevonden zich twee hoge Nederlands-Indische autoriteiten buiten Indië: de commandant-Zeemacht, vice-admiraal C.E.L. Helfrich, was naar Ceylon, de luitenant-gouverneur-generaal, dr. H.J. van Mook, was naar Australië uitgeweken. Wat is nadien van Ceylon en Australië uit onder hun verantwoordelijkheid verricht om Japans nederlaag te bespoedigen en het herstel van het Nederlands gezag in de Indische Archipel te bevorderen? Welke operaties zijn er ondernomen door de Koninklijke Marine en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger? Wat hebben de geheime diensten er trachten te bereiken? Welke krachten zijn aangetrokken om, terstond na Japans nederlaag, Indië weer onder Nederlands bestuur te brengen en met welke scherpe conflicten is dat gepaard gegaan?
Al deze vragen worden beantwoord in dit derde en laatste van de drie delen die dr. L. de Jong aan Nederlands-Indië heeft gewijd. Hij heeft zijn gedetailleerde beschrijving niet laten eindigen met de capitulatie van Japan, 15 augustus '45, maar geeft ook een beeld van wat in de daarop volgende periode van circa zes weken is geschied. Daardoor komt niet alleen de 'bevrijding' van de krijgsgevangenen en de geïnterneerden aan de orde maar ook de eerste confrontatie van Nederland met de Republik Indonesia die tot verrassing van alle Nederlandse en Nederlands-Indische autoriteiten twee dagen na Japans capitulatie in Djakarta was uitgeroepen.

'De Jong heeft een oeuvre afgeleverd dat bijkans onmogelijk wordt geacht: één man die de gehele periode van de Tweede Wereldoorlog heeft overzien en beschreven. Hij is zichzelf trouw gebleven van begin tot eind in zijn vaste wil, de lezer duidelijk te maken "waarom de dingen zich zo hebben afgespeeld als ze zich hebben afgespeeld".' - Haagsche Courant
'Veel van wat De Jong behandelt, is nog nooit gepubliceerd. De schrijver heeft zich doen kennen als een historicus die niet graag onvolledige informatie biedt.' - Nederlands Dagblad
'De Jong is op zijn best als hij in het slothoofdstuk de houding van de Nederlandse regering beschrijft tegenover de nieuwe Indonesische Republiek.' - NRC/Handelsblad
'Opnieuw heeft De Jong zich een betrouwbaar, kritisch, maar ook begripvol leidsman getoond door een van de stormachtigste perioden van ons bestaan.' - Het Parool
'Wij hopen dat vele Nederlanders en in het bijzonder de jongeren onder ons dit boek zullen lezen.' - Reformatorisch Dagblad
'Het laatste hoofdstuk: 'Na Japans capitulatie', laat zich weer als een roman lezen.' - Trouw
'Het verhaal van een koloniaal regime op zoek naar zijn kolonie is niet nieuw en ook in de geschiedwetenschappelijke literatuur al eens eerder verteld. Onder de pen van dr. L. de Jong krijgt het evenwel een tot dusver ongekende detaillering en dramatisering.' - De Volkskrant

Lichte gebruikssporen. Fraai exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 12. Epiloog. Eerste helft.


SDU Uitgeverij, 's-Gravenhage. 1986. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 631 pp. 14,5 x 23,25 x 4,5 cm. 914 gr. ISBN-10 90-12-05530-X. Met 49 zwart-witillustratie en 1 kaart getekend door Anja Haleber te 's-Gravenhage.


Als een geschonden en verarmd land trad Nederland uit de Duitse bezetting te voorschijn. Dit deel, Epiloog, beschrijft het herstel van de parlementaire democratie en de wederopbouw van het economische leven alsook de drie grote maatschappelijke processen die uit de bezetting voortvloeiden: de zuivering, de bijzondere rechtspleging het rechtsherstel. In aansluiting evenwel op de eerder in dit seriewerk aam Nederlands-Indië gewijde delen beschrijft dr. L. de Jong óók de worsteling tussen Nederland en de Republiek Indonesië, welke in december 1949 eindigde met de overdracht van de soevereiniteit over de Indische archipel (behalve Nederlands-Nieuw-Guinea) aan die rebupliek.
Dit zijn allemaal ontwikkelingen geweest die zich in hoofdzaak in de eerste vijf naoorlogse jaren hebben afgespeeld. Betekende dit dat nadien de Tweede Wereldoorlog uit de aandacht verdween? Geenszins. Het merkwaardige feit deed zich voor dat van het begin van de jaren '60 af sprake was van een voortdurend groeiende belangstelling - een belangstelling welke zich toonde in een, vergeleken met '45, ander Nederland, gelegen in een andere wereld. In welke opzichten anders? In hoofdstuk I, 'Anno 1985', wordt getracht daar antwoord op te geven. Maar dat antwoord roept een nieuwe vraag op: in hoeverre kunnen de veranderingen die zich sinds '45 in de Nederlandse samenleving hebben voltrokken, als een gevolg van de Tweede Wereldoorlog worden beschouwd? Die vraag wordt aan de orde gesteld in het laatste hoofstuk, 'Nabeschouwing'.

Lichte gebruikssporen. Fraai exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 12. Epiloog. Tweede helft.


SDU Uitgeverij, 's-Gravenhage. 1986. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 1127 pp. 14,5 x 23,25 x 4 cm. 748 gr. ISBN-10 90-12-05530-X. Met 53 zwart-witillustratie en 6 kaart getekend door Anja Haleber te 's-Gravenhage.


De regering gaf in 1955 opdracht aan dr. De Jong om een geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog te schrijven.
Deel I, Voorspel, verscheen in 1969.
Met de verschijning, bijna twintig jaar later, van deel 12, Epiloog, is deze geschiedenis voltooid.

Lichte gebruikssporen. Fraai exemplaar. In prima staat.




Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939-1945. Deel 13. Bijlagen / Register.


SDU Uitgeverij, 's-Gravenhage. 1986. Eerste druk. Populaire editie. Gebonden (harde band). Bruin linnen band met vergulde titelopdruk op rug. Met stofomslag. 329 pp. 14,5 x 23,25 x 2,5 cm. 522 gr. ISBN-10 90-12-05730-2.


Deel 13 bevat:
1. Verantwoording. Een overzicht van de wijze waarop dr. De Jong de hem in 1955 verleende regeringsopdracht heeft uitgevoerd, met bijzonderheden over zijn werkmethode, over de door hem bestudeerde bronnen en over de gang van zaken tussen het in ontwerp gereedkoomen van de verschillende delen en hun publikatie.
2. Wijzigingen. Een overzicht van wijzigingen die òf reeds aangebracht zijn in de tweede en volgende drukken van de meeste delen òf die dr. De Jong alsnog wenst aan te brengen.
3. Register. Naamregister op alle delen van Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog.

Lichte gebruikssporen. Fraai exemplaar. In prima staat.










BOOKNUMBER: 21269 t/m 21295
Afbeeldingen
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
JONG, DR. L. DE (1914 - 2005) - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog 1939 - 1945. Deel 1 t/m 13. 27 banden.
Willy Demacker Books Amsterdam

Let op: uit ervaring blijkt dat ons antwoord via Boekwinkeltjes in uw Spam-box terecht kan komen. Lijkt het erop dat u geen antwoord krijgt? Kijk daar dan even !!! Het overgrote deel van onze boeken staat (nog) niet online.
Mail (willydemacker@gmail.com) of bel/app (0633 700 886) wanneer u een titel zoekt.
Niet geschoten is altijd mis.

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Willy Demacker Books.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Willy Demacker Books
  • Na uw bestelling ontvangen u en Willy Demacker Books een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Willy Demacker Books vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Willy Demacker Books kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,6 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren