Titel

Steen des aanstoots (Vlaamse Bibliotheek 35)

Schrijver
ISBN

9789052408095

Uitgever

Houtekiet - Antwerpen / Amsterdam

Prijs

5,00

Bijzonderheden

2004, 196 pp hardcover gebonden, ***NIEUWSTAAT***, Staat van het boek: 10.0

Meer info
Willy Spillebeen - Steen des aanstoots
(Vlaamse Bibliotheek 35)
(Houtekiet)
ISBN 9052408092
uitgave uit 2004
196 pp hardcover gebonden
***NIEUWSTAAT***
Staat van het boek: 10.0

Willy Spillebeen (1932) is meteen in de belangstelling gekomen met een van zijn eerste romans: Steen des aanstoots (1970). Het gaat om een onthutsende, nietsontziende zelfanalyse, die zou moeten uitmonden in orde, houvast en zingeving. De 35-jarige ikpersoon tracht zich 'naar een zevende dag' toe te schrijven, en daarom spreekt hij zich in een innerlijke monoloog vaak toe in de tweede persoon. Zijn naam is Jaak Tantasis, een alter ego van de auteur, en een samentrekking van Tantalus en Sisiphus, een gekwelde persoon wiens pogingen op niets zullen uitlopen. De titel is meteen een leidmotief. Tantasis voelt zich een steen des aanstoots voor zichzelf, een gevangene in zijn vel. Hij ervaart de innerlijke ontbinding, valt uiteen in fragmenten, heeft zichzelf uit het oog verloren. Hij is ook de vergeefs stenen omhoogduwende Tantalus, die steeds opnieuw schrijvend in het reine tracht te komen met zichzelf, en daar telkens in mislukt. In plaats van de verhoopte helderheid en een nieuwe identiteit te bereiken, spat hij uit elkaar in 'honderdduizend verhalen'. Ook zijn geliefde Saskia kan de gapende leegte niet vullen. 'Ik blijf chaos', zo klinkt op het einde van de roman het verdict. Het klinkt als de doodsteek voor de modernistische illusie dat schrijven ordent, en geneest.Recensie(s)Herdruk van een boek uit 1970, waarin de Vlaamse auteur (1932) zich vermomt in de hoofdfiguur Jaak Tantasis. Dat is een combinatie van twee mythologische figuren: Tantalus en Sisiphus, metaforen voor de absolute zelfkwelling en een algehele vergeefsheid van alle menselijk streven. De (toen) 35-jarige auteur beschrijft in een onthutsende zelfanalyse zijn eigen hopeloze lot als schrijver. Als getrouwd man en vader van kinderen, realiseert hij zich dat hij de last sjouwt van een zware steen, die hij tegen een berg moet 'opwerken'. Maar hij is ook de ronde omfalos en zelfs de navel van het heelal. En hoewel hij zijn eigen middelpunt perfect had bepaald, blijkt hij steeds weer hopeloos en niet te helpen. Schrijven is de veroordeling tot eeuwige sisiphusarbeid: vergeefs en uitzichtloos. Hij blijft voor zichzelf de chaos zelf. De stijl is van een barokke overdadigheid, wel trefzeker met soms zinnen die bijna een hele pagina beslaan. Na de zeven hoofdstukken met een soort inleidende verklaring volgt een informatieve schets van Marcel Janssens over deze 'bewustzijnsroman'. Vrij kleine druk.

Prijs €5,-
Afbeeldingen
Spillebeen, Willy - Steen des aanstoots (Vlaamse Bibliotheek 35)
Spillebeen, Willy - Steen des aanstoots (Vlaamse Bibliotheek 35)
Spillebeen, Willy - Steen des aanstoots (Vlaamse Bibliotheek 35)
Stanley&Livingstone Utrecht

Van Harte Welkom bij Stanley&Livingstone!
GRATIS verzending bij besteding van €20,- of meer (naar Belgie €25,-), nog eens 10% KORTING bij besteding van €40,- of meer.
U kunt kiezen uit een gevarieerd en alsmaar groeiend aanbod aan literatuur en romans, Engelstalige, Franstalige, Duitstalige en ook Spaanstalige boeken, maar ook Esoterie, Psychologie en Filosofie.
Alleszins de moeite waard om eens rond te kijken!

ZIEN WAT U KOOPT!
Alle boeken zijn ruimschoots voorzien van foto's zodat u een goed beeld krijgt van het boek. De staat van het boek is vaak omschreven en voorzien van een cijfer op de schaal van 1 tot 10. 10 = Nieuwstaat.

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Stanley&Livingstone.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Stanley&Livingstone
  • Na uw bestelling ontvangen u en Stanley&Livingstone een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Stanley&Livingstone vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Stanley&Livingstone kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren