Titel

In het net gevangen

Schrijver
Taal

Nederlands

ISBN

9789071082818

Uitgever

Phoenix Uitgevers / St. Dijksynagoge - Sliedrecht, 1e druk, 2003.

Prijs

12,00

Bijzonderheden

Paperback, geïll., 104pp. - als nieuw ! ( ONGELEZEN )

Meer info
: een joods gezin in de Tweede Wereldoorlog. Ridderkerk, Rotterdam, Westerbork, Polen //

De geschiedenis van de Joodse familie Den Hartog uit Ridderkerk-Oostendam in de Tweede Wereldoorlog.

Elisabeth den Hartog was een dochter van Abraham den Hartog en Leentje den Hartog. Zij volgde een opleiding tot verpleegster in het Portugeesch Israëlietisch Ziekenhuis in Amsterdam. Na enige tijd in Arnhem te hebben gewoond, verhuisde zij in 1929 naar Rotterdam. Daar werd zij eerst hoofdzuster en later directrice van het Israëlietisch Ziekenhuis aan de Schietbaanlaan.

Vanwege haar functie kreeg Elisabeth van de Joodse Raad een 'Sperre', dat wil zeggen een voorlopig uitstel voor de zogenoemde Arbeitseinsatz. Toen oproepen voor de zogenoemde werkverruiming in Duitsland werden rondgestuurd, nam Elisabeth haar vader Abraham als patiënt in haar ziekenhuis op. Haar broer Simon kwam als hulpverpleger bij het ziekenhuis te werken en haar zwager Henri Frank als assistent-broeder. Elisabeth nam zoveel mogelijk zieken op in de hoop dat zieken niet zouden worden gedeporteerd. Tot in de gangen lagen patiënten.

In november 1942 deed de SD een inval in het Israëlietisch Ziekenhuis omdat vermoed werd dat de joodse verzetsstrijdster Sara van Gigh zich daar verborg. Elisabeth werd op last van de Sicherheitspolizei gearresteerd en overgebracht naar het hoofdbureau van politie aan het Haagseveer. Op 11 mei 1943 werd Elisabeth vanuit het Rotterdamse politiebureau op transport gesteld naar het kamp Westerbork. Op 3 maart 1944 is zij naar Auschwitz op transport gesteld.

Het gezin Den Hartog werd als enige in Ridderkerk woonachtige Joodse familie in 1943 door de nazi's afgevoerd en omgebracht in de vernietigingskampen.

Abraham den Hartog (1867) vestigde zich in 1925 met zijn vrouw Leentje en hun zes kinderen Elisabeth, Stijntje, Rozette, Sara, Betrina en Simon in het Ridderkerkse dorp Oostendam, op de grens met Hendrik-Ido-Ambacht. In het buurtgemeenschapje opende hij een vleeshouwerij. Zijn ambacht voerde hij op traditioneel-Joodse wijze uit door dieren ritueel te slachten.

Na de capitulatie van Nederland op 15 mei 1940 voelde de Joodse familie al nattigheid. Dat versterkte toen een gezinslid in augustus 1942 een arrestatiebevel ontving. Hierop besloten Abraham, Rozette en Sara onder te duiken in het Israëlische Ziekenhuis in Rotterdam, waarvan dochter Elisabeth directrice was. Zoon Simon had daar ook werk. Abrahams vrouw was toen al overleden.

De veilige schuilplaats bleek een illusie, toen op 26 februari alle Joden uit het ziekenhuis werden gedeporteerd. Op voorhand leek het ziekenhuis geen slecht onderduikadres, aldus auteur J. de Moei, die onderzoek heeft gedaan naar de lotgevallen van de familie. Men had nooit gedacht dat de Duitsers tot deporteren zouden overgaan.

Abraham en zijn drie dochters werden in legerwagens naar Loods 24 gebracht, het verzamelpunt op Rotterdam-Zuid. Daarna werden ze met velen in veewagens gepropt en overgebracht naar Westerbork. Dochter Elisabeth arriveerde pas anderhalf jaar later. Uiteindelijk is het gezin omgekomen in de vernietigingskampen Auschwitz-Birkenau en Sobibor.
Maaszicht Maasbracht

* * O P G E L E T - B E S P A A R - P O R T O * *
In Nederland en België vanaf € 30,- GÉÉN portokosten!

Betaling na ontvangst boeken!

Betaling via PayPal is mogelijk!

SNELLE LEVERING 1 tot 2 WERKDAGEN!

PORTOKOSTEN:

NEDERLANDSE ZENDINGEN via postNL aan Nederlandse tarieven.
Boek tot 350 gram 3.84 euro
Boek boven de 350 gram 4.50 euro
Dik boek dat niet door de brievenbus kan 6.25 euro //

BELGISCHE ZENDINGEN via Bpost aan Belgische tarieven
Boek tot 350 gram 3.50 euro
Boek boven 350 gram 5.80 euro
Dik boek dat niet door de brievenbus kan 7.70 euro

ANDERE LANDEN OP AANVRAAG.

Boeken altijd degelijk en professioneel verpakt.

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Maaszicht.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Maaszicht
  • Na uw bestelling ontvangen u en Maaszicht een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Maaszicht vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Maaszicht kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren