Titel

Patriotten en de financiën van de Bataafse republiek. Hollands krediet en de smalle marges voor een nieuw beleid (1795-1801).

Schrijver
Taal

Nederlands

ISBN

9789072627018

Uitgever

Hollandse Historische Reeks deel 10

Prijs

10,00

Beschikbaar

4 exemplaren

Bijzonderheden

1988, gebonden, stofomslag, 336 blz. nieuwe boeken met duidelijke schuifkrasjes op stofomslagen

Meer info
Tot voor kort werd nauwelijks onderkend hoezeer het patriottisme als internationale politieke stroming wortelde in onbehagen over de toestand van de overheidsfinanciën. Door de hoge oorlogsuitgaven was in de achttiende eeuw de staatsschuld in veel Europese staten sterk gestegen. De groeiende rentelast vergde steeds hogere belastingopbrengsten. Daarnaast was er zorg over de toename van het rentenieren en de effectenhandel. Deze ontwikkelingen werden gezien als symptomen van een zedelijk en maatschappelijk verval.
In Nederland maakten radicale patriotten na 1795 met steun van Franse revolutionaire troepen niet alleen een einde aan de oude regentenoligarchie, maar tevens aan de financiële autonomie van de gewesten. Zo werden de grondslagen gelegd voor het financiële instrumentarium waarmee de nationale overheid tot op de dag van vandaag haar sociaal-economische beleid voert. Dit boek gaat over de vraag in hoeverre de eerste Nederlandse volksvertegenwoordigers met dit instrumentarium een 'patriots' financieel beleid wisten te realiseren.
Eerst worden de toestand van de overheidsfinanciën en het financiële beleid in de oude Republiek besproken. Dan volgen hoofdstukken over 1) de eerste staatsbegrotingen van Nederland, 2) de hervorming van het belastingstelsel, 3) het beleid ten aanzien van de staatsschuld. en 4) het monetaire beleid in de Bataafse Republiek. De marges voor het voeren van een nieuw financieel beleid bleken buitengewoon smal. Waarom was het zo moeilijk de defensie-uitgaven terug te dringen, de belastingen meer naar draagkracht te laten drukken en de staatsschuld te verkleinen? Waarom kwam er in deze jaren nog niets terecht van de plannen voor welvaartsbevordering voor de oprichting van een Nationale Bank? Kwam dat slechts door de oorlogssituatie en het kostbare bondgenootschap van de patriotten met de Franse revolutionairen? Deze studie toont aan dat de oorzaken veeleer te vinden waren in het voorafgaande beleid, specifieke sociaal-economische omstandigheden en de hoge ontwikkelingsgraad van de financiële sector hier te lande.
De auteur is verbonden aan de afdeling Economische en Sociale Geschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.
Afbeeldingen
Fritschy, Dr. J.M.F. - Patriotten en de financiën van de Bataafse republiek. Hollands krediet en de smalle marges voor een nieuw beleid (1795-1801).
J.M. v/d Meer Alphen aan den Rijn

GEEN REACTIE ONTVANGEN: CONTROLEER UW SPAMBOX.
Goed verpakt en snel geleverd. Aangegeven verzendkosten zijn de kosten binnen Nederland.
Bij bestelling van meerdere boeken wordt verzending gecombineerd en betaalt u maximaal 5.95 euro (binnen Nederland )
Naar België zullen de verzendkosten meestal 7.95 euro bedragen.
Verzending vindt plaats met postnl voor pakketpost kan soms voor DHL of DPD worden gekozen.
Is het verzendadres niet in Nederland, België of Duitsland dan is het minimum bestelbedrag € 15,-

Let u vooral op het juist invullen van uw emailadres. U ontvangt 2 x een bevestigings-email. 1 van boekwinkeltjes en 1 van de verkoper.

Privacy: De door de koper verstrekte gegevens worden door ons alleen gebruikt als verzendgegevens en contactinformatie betreffende de geplaatste bestelling. Zij worden niet gedeeld met derden.

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel J.M. v/d Meer.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met J.M. v/d Meer
  • Na uw bestelling ontvangen u en J.M. v/d Meer een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van J.M. v/d Meer vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • J.M. v/d Meer kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11000 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren