Titel

Bevoogding en bevinding. Heren en kerkvolk in een Hollandse provinciestad, Woerden 1780-1930

Schrijver
Taal

Nederlands

ISBN

9789072627032

Uitgever

Hollandse Historische Reeks deel 12

Prijs

10,00

Beschikbaar

9 exemplaren

Bijzonderheden

1989, gebonden, stofomslag, 454 blz. nieuw in folie

Meer info
Omstreeks 1780 stond Holland aan de vooravond van een revolutionaire episode die een einde maakte aan de oude Republiek en de regenten-oligarchie. Daarmee werd de weg geëffend voor de vorming van een door en door verlichte natie, waarin de spil werd gevormd door de Nederlandse Hervormde Kerk. Haar 'redelijke godsdienst' was bedoeld als een samenbindend cement van een 'deugdzame natie'. Van deze patriotse verwachting is echter weinig terechtgekomen. Anderhalve eeuw later was de algemeen christelijke eenheidsstaat veranderd in een verzuilde samenleving. De bevolking was verdeeld in aparte segmenten met eigen kerken, partijen en verenigingen, en de godsdienst verworden van een nationaal bindmiddel tot een bron van verdeeldheid.

In dit boek wordt beschreven hoe deze verandering zich heeft afgetekend in de geschiedenis van Woerden. Deze vestingstad in het Stichts-Hollandse grensgebied ontwikkelde zich omstreeks 1780 tot een van de belangrijkste centra van de Nederlandse patriottenbeweging. De verlichte elite die toen de touwtjes in handen kreeg, werd echter een halve eeuw later uit het stadsbestuur verdrongen door een opkomende elite van steen- en panfabrikanten, die tevens de macht uitoefende binnen de Hervormde Kerk. En tegen het einde van de negentiende eeuw veranderde de lokale elite opnieuw van samenstelling. Omstreeks 1930 werd de dienst uitgemaakt door middenstanders, boeren en kaaskopers. Zij vormden in alles het spiegelbeeld van de deftige patriotten anderhalve eeuw voor hen. Woerdens 'moderne' elite greep terug op de gereformeerde leer van de Nationale Synode van Dordrecht van 1618-1619.

Wat was de oorzaak van deze calvinistische herleving in een periode van maatschappelijke modernisering? Deze vraag vormt het hoofdthema van dit boek. Bij de beantwoording daarvan wordt aandacht besteed aan de achtergronden van de Afscheiding van 1834, de Doleantie van 1886 en de opkomst na de eeuwwisseling van de gereformeerde stromingen buiten de hervormde volkskerk. Wanneer en waarom ontstonden de diverse kerkgenootschappen en politieke partijen? Wie waren de oprichters, wat waren hun motieven en onderlinge relaties? Hoe reageerde de plaatselijke bevolking op de richtlijnen van predikanten en kerkraden? Ook deze vragen komen in dit boek aan de orde. Een schat aan gegevens is verwerkt in tabellen, genealogische kaarten, diagrammen en grafieken.

Met gebruikmaking van historisch-antropologische, sociologische en politicologische inzichten, worden vele facetten van het dagelijks leven in 'de lange negentiende eeuw' belicht en op vaak onverwachte wijze met elkaar in verband gebracht. De schrijver plaatst Woerdens samenleving in het kader van een traditionele modernisering. Woerden veranderde omstreeks 1880 van een eeuwenoud centrum van steen- en panfabricage, in een agrarische marktplaats. In dit tijdvak van 'de-industrialisatie' ontwikkelde deze 'kaasstad' zich tot een confessioneel bolwerk. Juist de herleving van oude religieuze .opvattingen heeft uiteindelijk geleid tot een modernisering van de plaatselijke samenleving!
Afbeeldingen
Laarse, Rob van der - Bevoogding en bevinding. Heren en kerkvolk in een Hollandse provinciestad, Woerden 1780-1930
J.M. v/d Meer Alphen aan den Rijn

GEEN REACTIE ONTVANGEN: CONTROLEER UW SPAMBOX.
Goed verpakt en snel geleverd. Aangegeven verzendkosten zijn de kosten binnen Nederland.
Bij bestelling van meerdere boeken wordt verzending gecombineerd en betaalt u maximaal 5.95 euro (binnen Nederland )
Naar België zullen de verzendkosten meestal 7.95 euro bedragen.
Verzending vindt plaats met postnl voor pakketpost kan soms voor DHL of DPD worden gekozen.
Is het verzendadres niet in Nederland, België of Duitsland dan is het minimum bestelbedrag € 15,-

Let u vooral op het juist invullen van uw emailadres. U ontvangt 2 x een bevestigings-email. 1 van boekwinkeltjes en 1 van de verkoper.

Privacy: De door de koper verstrekte gegevens worden door ons alleen gebruikt als verzendgegevens en contactinformatie betreffende de geplaatste bestelling. Zij worden niet gedeeld met derden.

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel J.M. v/d Meer.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met J.M. v/d Meer
  • Na uw bestelling ontvangen u en J.M. v/d Meer een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van J.M. v/d Meer vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • J.M. v/d Meer kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11000 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren