Titel

De St. Plechelmuskerk te Oldenzaal

Schrijver
Taal

Nederlands

Uitgever

Uitg. Clavis kunsthistorische monografieën deel XVII, hardcover met stofomslag, geillustreerd.

Prijs

5,00

Beschikbaar

5 exemplaren

Bijzonderheden

Kerk Oldenzaal Twente Plechelmus

Meer info
Hardcover
Geillustreerd
net exemplaar
Blz 221

De St. Plechelmuskerk te Oldenzaal

Lenferink J. Herman

Uitg. Clavis kunsthistorische monografieën deel XVII, hardcover met stofomslag, geillustreerd.
Vorm, geschiedenis en betekenis.

Dit onderzoek was voor mij een hernieuwde kennismaking met de Plechelmuskerk te Oldenzaal. De eerste drie jaren op het Twents Carmellyceum in Oldenzaal waren tevens de laatste drie jaren van wereldoorlog II.

In verband met de bezetting van het schoolgebouw werden de lessen gegeven in een vervangend gebouw aan de Kruisstraat, gelegen ten noorden van de Plechelmuskerk. De autobushalte lag ten zuiden van de kerk. Op schooldagen 'moest' ik de Plechelmuskerk passeren. Door mijn onderzoek 'mocht' ik de kerk van St. Plechelmus frequent bezoeken.

Mijn belangstelling voor historie en religie in de ruime zin des woords is zonder twijfel gestimuleerd door de grote interesse, die mijn vader aan de dag legde voor deze cultuurverschijnselen. Na ruim vijfendertig jaar in het bedrijfsleven werkzaam te zijn geweest, was ik in staat mij meer gestructureerd bezig te houden met deze terreinen van belangstelling door de studie kunstgeschiedenis, respectievelijk aan de Rijksuniversiteit te Utrecht en de Rijksuniversiteit te Leiden.

De onderzoeksmethode van de betekenisgeving van de architectuur, de zogenaamde architectuuriconologie, heeft me in contact gebracht met vele facetten van de middeleeuwse maatschappij. Het is in dit kader dat de verschillende bouwdelen van de Plechelmuskerk en toren in Oldenzaal op hun betekenis werden onderzocht.

Gedurende het onderzoek heb ik mogen ervaren dat zeer veel personen en instanties bereid zijn geweest met mij van gedachten te wisselen, hun algemene of specialistische kennis met mij te delen, nieuwe gezichtspunten aan te dragen en last but not least diensten te verlenen om dit onderzoek, zowel technisch als financieel voor mij gemakkelijker te maken.

In het bijzonder spreek ik mijn erkentelijkheid uit voor de warme belangstelling en de ondersteuning van medewerkers van een aantal Diensten van de Gemeente Oldenzaal.

Leiden, 26 februari 1998
Afbeeldingen
Lenferink J. Herman - De St. Plechelmuskerk te Oldenzaal
TTMboeken Reutum

 

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel TTMboeken.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met TTMboeken
  • Na uw bestelling ontvangen u en TTMboeken een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van TTMboeken vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • TTMboeken kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren