Titel

Traceeren van Hoofdverkeerswegen en een proeve van traceering van een net van Hoofdverkeerswegen voor Enschede 1927

Schrijver
Taal

Nederlands

Uitgever

ENSCHEDE, 18 November 1927.

Prijs

20,00

Meer info
Traceeren van Hoofdverkeerswegen en een proeve van traceering van een net van Hoofdverkeerswegen voor Enschede 1927.

Ir. J.D. Ruys

Softcover, geillustreerd
gebruikssporen, onduidelijk is of er bij dit werk losse kaarten behoren waarnaar verwezen wordt.

ENSCHEDE, 18 November 1927.
Onderwerp: Hoofdverkeerswegen voor Enschede.

Edelachtbare Heeren.
De periode, waarin de snelgroeiende stad Enschede zich thans bevindt, is tot zekere hoogte te vergelijken met het ontwikkelingsstadium van den mensch in zijne rijpere jeugd met hare problemen, haar zoeken, hare gewichtige vervormingen door welker voltrekking het kind tot volwassen individu wordt.

De stad Enschede staat m. i. thans voor de vervormingen, welke Groot-Enschede tot een goed uitgeruste stad van gezonden bouw zullen moeten maken. In het bijzonder vraagt het stadscentrum de aandacht. Met zijn radiale hoofdverkeerswegen vertoont dit het gewone beeld van vrijwel elke kleine stad, De gewone toestand komt ook te Enschede voor : de straten van de binnenstad zijn te nauw geworden voor de huidige behoeften.

Een levensvoorwaarde voor elk centrum van bevolking is, dat de tijd welke elke verplaatsing door de stad nu eenmaal opeischt, binnen aannemelijk lage grenzen beperkt blijft. In Enschede, dat als gevolg van de zegenrijke beperking van de bouwhoogte grooter uitgebreidheid heeft dan andere steden van gelijk inwonertal plegen te hebben, is bijzonder gewicht toe te kennen aan deze levensvoorwaarde, waaraan naar de thans algemeen geldende denkbeelden slechts voldaan kan worden door de stad te voorzien van een rationeel net van verkeersstraten.
In bijlagen dezes is getracht om eene beredeneerde proeve te leveren van een globale opzet voor een plan van hoofdverkeerswegen voor Enschede.
Ik heb mij daarbij naar behooren bepaald tot de groote hoofdzaken. Slechts daar, waar zulks noodig was om mijne bedoeling voldoende duidelijk te kunnen maken, heb ik niet geschroomd om mij even met de vormgeving (van wegkruisingen) in te laten, al vermocht ik niet de elegantste oplossing van den architect-stedebouwer te leveren.

Mijne bedoeling is slechts geweest om te zorgen, dat het product, dat straks uit de smeltkroes der meeningen te voorschijn zal komen, een behoorlijk gehalte zal kunnen hebben aan het element, dat alleen de ervaren traceerder er in kan brengen.

Mijne bedoeling is, om de spoedige tot standkoming te helpen bevorderen van een goed algemeen plan voor hoofdverkeerswegen gebaseerd op de thans nog openstaande mogelijkheden.
Uit bijlage dezes zal U blijken, dat ik van deze mogelijkheden, waar ik reeds eenige jaren attent op was, er successievelijk verschillende heb zien verdwijnen, respectievelijk bedreigen.
Hierdoor moge U de ongewone stap, dien ik door dit schrijven onderneem, verklaard worden.

Op grond van al het vorenstaande veroorloof ik mij U beleefd in overweging te geven om voor de Getfertstraat, de Cort van der Lindenlaan en den Parkweg niet de door Burgemeester en Wethouders voorgestelde rooilijnen vast de stellen, vóórdat U tot het oordeel gekomen is, dat de waarde, welke door mij aan deze straten is toegekend — als onderdeel van het groote geheel niet de juiste is.
Hoogachtend,


J. D. RUIJS.
INHOUD
TRACEEREN VAN HOOFDVERKEERSWEGEN
A. ALGEMEENE BEGINSELEN EN BESCHOUWINGEN
I. INLEIDING
II. HOE MEN ZICH TEGENWOORDIG DE GESTALTE VAN EEN STADSPLAN DENKT
III. EISCHEN AAN HOOFDVERKEERSWEGEN TE STELLEN
A. MINIMUMBREEDTE
B. DE DIFFERENTIATIE
C. DE JUISTE TRACEERING
IV. EISCHEN AAN HET NET VAN HOOFDVERKEERSWEGEN TE STELLEN
V. IETS OVER GORDELWEGEN
VI. IETS OVER DE OVERLAST, DIE SPOORLIJNEN IN CENTRA VAN BEBOUWING VEROORZAKEN EN DE BEPERKING VAN DIEN LAST
B. DE TRACEERING VAN HOOFDVERKEERSWEGEN TE ENSCHEDE
I. RICHTLIJNEN
A. DE INVLOED VAN DE SPOORLIJNEN
B. DOOR HET STADSCENTRUM OF LANGS HET STADSCENTRUM
C. GESTYLEERDE VORM VAN HET NIEUWE NET
II. TOEPASSING VAN DEZE GEDACHTE
A. DE TRACEERING IN DE RICHTING HENGELO EN DIE VAN DEN WESTELIJKEN NOORDWEG
B. DE TRACEERING IN DE RICHTING OLDENZAAL EN DIE VAN DEN OOSTELIJKEN NOORDWEG
C. DE TRACEERING VAN DE VERBINDING TUSSCHEN DE BEIDE VRIJE OVERWEGEN EN WEL LANGS DEN ZUID-KANT VAN DE CITY
D. DE TRACEERING IN OOSTELIJKE RICHTING
E. DE TRACEERING VAN DE OVERIGE VERBINDINGEN
VAN HET SCHEMA
III. IN HOEVERRE HET GESTELDE DOEL BEREIKT IS
IV.SLOT

boekwerk heeft wat opp. vouwen
Afbeeldingen
Ir. J.D. Ruys - Traceeren van Hoofdverkeerswegen en een proeve van traceering van een net van Hoofdverkeerswegen voor Enschede 1927
Ir. J.D. Ruys - Traceeren van Hoofdverkeerswegen en een proeve van traceering van een net van Hoofdverkeerswegen voor Enschede 1927
TTMboeken Reutum

 

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel TTMboeken.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met TTMboeken
  • Na uw bestelling ontvangen u en TTMboeken een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van TTMboeken vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • TTMboeken kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,6 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren