Titel

Buitenplaats Drakenburg. Country estate Drakenburg.

Schrijver
Taal

Meertalig

Uitgever

Nieuw Nederland Architecten, Baarn

Prijs

10,00(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

Gebonden, 2006, 89 blz. Nederlands- en Engelstalig. Met kleurenfoto's en plattegronden.

Meer info
Enerzijds traditioneel in zijn verschijningsvorm, anderzijds uiterst modern in de uitvoering. Het zijn de meest fundamentele kenmerken van buitenplaats Drakenburg, gebouwd op het landgoed van het gelijknamige kasteel dat zijn oorsprong heeft in de 17e eeuw. De historie van de locatie vormde de basis van het ontwerp van het woonhuis met bijgebouw.

Buitenplaats Drakenburg is gesitueerd net buiten de bebouwde kom van Baarn in het weidegebied tegen de bosrand.

Rond 1340 is hier de Ridderhofstad Drakenburg gesticht, waaraan de buitenplaats zijn naam ontleent. Van deze Ridderhofstad zijn nog een aantal archeologische restanten op het terrein aanwezig waaronder een tweeënhalve meter hoge muur. De buitenplaats beslaat een terrein van in totaal 6,5 hectare. Het plan voor de nieuwbouw bestaat uit een woonhuis en een bijgebouw die in een L-vorm ten opzichte van elkaar zijn geplaatst. Samen met een L-vormige muur omsluiten de beide gebouwen een ruime binnenplaats. Deze binnenplaats wordt ontsloten via een poort in het bijgebouw.

Het ontwerp van het nieuwe woonhuis is gesitueerd op dezelfde plek als het oorspronkelijke woonhuis en gaat uit van een vergelijkbaar bouwvolume. De historische muur, die gehandhaafd moest blijven, is voor de organisatie van de diverse functies als thema gekozen. Aan de noordzijde van de historische muur, waar de slaapkamers en badkamers zijn ondergebracht, heeft de gevel een gesloten karakter gekregen. Aan de zuidzijde waar de woon- en studeerkamers zijn ondergebracht is daarentegen gekozen voor een volledig transparante gevel. De stalen hoofddraagstructuur, bestaande uit stalen kolommen en spanten, geven de mogelijkheid de ruimten vrij in te delen. Door de staalconstructie als een brug over de historische muur te plaatsen, werd het mogelijk deze muur onaangeroerd te laten.

De beeldbepalende daken van dit woonhuis met bijgebouw hebben grote overstekken en zijn ter plaatse van de entree doorsneden met een lichtkap. De daken en de schoorstenen zijn volledig bekleed met geprepatineerd zink, dat onverwoestbaar is. De gevels zijn bekleed met red-cedarhout, dat op een natuurlijke manier vergrijst.

Het in- en exterieur kenmerken zich door het gebruik van zink en staal in combinatie met onbehandeld hout en natuursteen. De zinken daken met grote overstekken en lage gootlijn worden ter plaatse van de ingangen doorsneden door glasvlakken. In combinatie met de vides kan het daglicht hierdoor diep in het gebouw dringen.

Landhuis met bijgebouw in Baarn, Bureau: Nieuw Nederland Architecten, Architecten: Jochem van der Spek en Derk-Jan Wentink.
BoekenWO2 Raalte

Bij aankoop van 3 tot 5 boeken 10 % korting. Vanaf 6 boeken 20 % korting.

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel BoekenWO2.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met BoekenWO2
  • Na uw bestelling ontvangen u en BoekenWO2 een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van BoekenWO2 vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • BoekenWO2 kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren