Titel

De ster van de verlossing. Vertaald en van aantekeningen voorzien door A.P.J. van Ligten

Schrijver
Taal

Nederlands

ISBN

9789051667424

Uitgever

Eburon

Prijs

35,00

Bijzonderheden

2000, gebonden, stofomslag, 589 blz. zeer goed exemplaar

Meer info
In de vertaling van Alex P.J. van Ligten in samenwerking met F. Kransen en A. Sevenster

Met potlood op dienstpostvelletjes, zo schreef Franz Rosenzweig zijn grootse boek: Der Stern der Erlösung. Niet in de studeerkamer, maar aan het Balkanfront tijdens de Eerste Wereldoorlog begon hij zonder bibliotheek en notities tot zijn beschikking te hebben. Het boek is een weergave van het denken over de wereld van de filosofie en de theologie, van het jodendom en het christendom - en Rosenzweigs persoonlijke stellingname daarin.
Rosenzweig noteerde zinnen die maar op een enkel moment in de geschiedenis toegankelijk en te verwoorden zijn. Het boek heeft dan ook niet voor niets de reputatie dat er onmisbare inzichten in zijn verwoord. Het is zo'n boek waarin je al lang eens had moeten lezen, maar het kwam er nooit van. De Nederlandse vertaling van Alex van Ligten maakt dat Der Stern met zijn compacte schrijftrant en weerbarstige Duits toegankelijker werd dan ooit.

De grote thema's
Het is een boek over de grote thema's: God, wereld en mens. Zij vormen als het ware een eerste driehoek. Schepping, openbaring en verlossing vormen de tweede. In elkaar geschoven, in het derde deel, vormen ze een davidsster: de ster van de verlossing. In deze drie delen wordt uitgelegd hoe alle denken, geloven en politiek-maatschappelijke systemen op hun grondvesten wankelen. Desalniettemin maakt het boek de onontkoombare weg van de dood naar het leven zichtbaar.

Taalmonument
Het boek is ook een taalmonument. Er staan ingewikkelde, lange zinnen in, maar ook sterke one-liners: 'liefde is geen eigenschap, maar een gebeurtenis', 'het is altijd de ander die sterft; de mens kan zichzelf niet gestorven denken'. Het boek zit vol poëtische verzuchtingen, maar kent ook mathematische beschouwingen. Rosenzweig speelt met taal: soms schrijft hij in gedragen stijl, maar vaak ook 'hoor' je hem vurig betogen. Wat het genre is? Waarschijnlijk theologie, filosofie en reflectie op de geestesgeschiedenis ineen. In de vertaling klinkt het origineel in de gehanteerde stijl door, maar het is toch ook zoveel mogelijk een echt Nederlandse tekst geworden. In het boek zijn een toelichtingen- en verwijzingsgedeelte opgenomen, die het lezen vergemakkelijken.
Alex van Ligten (1947) is als predikant verbonden aan de Hervormde Gemeente te Sneek. Hij publiceerde de op de inzichten van Rosenzweig geschoeide Wegwijzer voor de bijbel (1996); Licht dat in de nacht begint (1999): meditaties bij het bijbelboek Richteren. Tevens vertaalde hij liederen voor de bundel Hoop voor alle volken (1997). De vertaling De ster van de verlossing kwam tot stand in nauwe samenwerking met germanist F. Kransen en Rosenzweigkenner A. Sevenster.
Afbeeldingen
Rosenzweig, Franz - De ster van de verlossing. Vertaald en van aantekeningen voorzien door A.P.J. van Ligten
J.M. v/d Meer Alphen aan den Rijn

GEEN REACTIE ONTVANGEN: CONTROLEER UW SPAMBOX.
Goed verpakt en snel geleverd. Aangegeven verzendkosten zijn de kosten binnen Nederland.
Bij bestelling van meerdere boeken wordt verzending gecombineerd en betaalt u maximaal 5.95 euro (binnen Nederland )
Naar België zullen de verzendkosten meestal 7.95 euro bedragen.
Verzending vindt plaats met postnl voor pakketpost kan soms voor DHL of DPD worden gekozen.
Is het verzendadres niet in Nederland, België of Duitsland dan is het minimum bestelbedrag € 15,-

Let u vooral op het juist invullen van uw emailadres. U ontvangt 2 x een bevestigings-email. 1 van boekwinkeltjes en 1 van de verkoper.

Privacy: De door de koper verstrekte gegevens worden door ons alleen gebruikt als verzendgegevens en contactinformatie betreffende de geplaatste bestelling. Zij worden niet gedeeld met derden.

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel J.M. v/d Meer.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met J.M. v/d Meer
  • Na uw bestelling ontvangen u en J.M. v/d Meer een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van J.M. v/d Meer vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • J.M. v/d Meer kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren