Titel

De visie van de vijand . De Eerste Wereldoorlog door de ogen van Duitse fotografen

Schrijver
Taal

Nederlands

ISBN

9789058267375

Uitgever

Davidsfonds

Prijs

15,00(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

2010, 1e dr., 248 pp., paperback. NIEUWSTAAT

Meer info
Nieuwstaat.

De Eerste Wereldoorlog was misschien wel de laatste grote oorlog waarvan ons beeld niet bepaald werd door enkele iconische foto's of bewegende beelden. Deze oorlog had geen foto's van verbrande Vietnamese kinderen, geen standbeeld van Saddam Hoessein. De beelden van de Eerste Wereldoorlog in ons collectief geheugen zijn beelden van loopgraven of eindeloze kerkhoven in de westhoek. Wat overblijft zijn veelal technische en propagandafoto's: geensceneerde strijdtaferelen, foto's van oorlogsmateriaal, luchtfotografie. Dit boek toont enkele van deze foto's, genomen door Duitse fotografen. De foto's bezitten geen spektakelwaarde en zijn evenmin van esthetisch belang, maar ze zijn wel boeiend als document. De foto's werden gerangschikt per categorie (krijgsgevangenen, techniek) en gaan vergezeld van een historisch kader (een inleiding en onderschriften). De vormgeving met artificiele sepiatinten lijkt nostalgie te willen uitstralen, maar doet door de slechte reproducties en de willekeurige bladschikking amateuristisch aan. Met een beknopte bibliografie en een register.

Bij de start van de Eerste Wereldoorlog werd ook de propagandamachine op gang getrokken. Heel wat fotografen werden naar het front gestuurd om de successen van de eigen soldaten en nederlagen van de vijand vast te leggen. Beelden van de oorlog moesten de interesse en steun van de bevolking opwekken en behouden.

�Der grosse Krieg in Bildern was een Duits propagandatijdschrift dat van 1915 tot oktober 1918 de oorlog in beeld bracht. De visie van de vijand brengt een selectie van die beelden. Hoe keek de Duitse bezetter naar de grote oorlog? Wat haalden de Duitse oorlogsfotografen voor hun lens? Hoe gekleurd is hun blik?

PETER D'HAESELEER selecteerde met veel zorg de beelden voor dit unieke kijkboek. Alle aspecten van de Eerste Wereldoorlog komen erin aan bod: de oorlog op het land, in de lucht en op zee, het soldatenleven, de militaire uitrusting, de bevoorrading, het leven aan de verschillende fronten... De foto's zijn belangrijke getuigen, ze bieden ons een vernieuwende en controversiële blik op de Eerste Wereldoorlog. Door de ogen van de Duitse bezetter en zijn bondgenoten.
Afbeeldingen
d'Haeseleer, Peter - De visie van de vijand . De Eerste Wereldoorlog door de ogen van Duitse fotografen
boekmakelaar Maastricht

Betaling met paypal is mogelijk.

Afhalen van boeken in overleg.
Na één dag geen antwoord, kijk dan in je spambox.

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel boekmakelaar.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met boekmakelaar
  • Na uw bestelling ontvangen u en boekmakelaar een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van boekmakelaar vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • boekmakelaar kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren