Titel

Wrede Brein, Het / Waarom In Elk Van Ons Een Moordenaar Schuilt

Schrijver
Taal

Nederlands

ISBN

9789020992403

Uitgever

Lannoo

Prijs

19,50

Bijzonderheden

2010, 1e druk, 351 pp, Paperback, 1x gelezen, Gebruikssporen

Meer info
Beschrijving
Wat drijft een seriemoordenaar? Konden de Holocaust en andere genocides voorkomen worden? Wat gaat er door het hoofd van een martelende soldaat? En vooral: hoe kunnen mensen dergelijke wreedheden begaan? Het antwoord is even eenvoudig als onthutsend: wreedheid is inherent aan ons mens-zijn. De hoofdverantwoordelijke die ons doen en laten bepaalt, is ons eigen brein. Als we de aard van menselijk sadisme willen begrijpen, kunnen we dan ook niet om de inzichten van neurowetenschappers heen. Kathleen Taylor analyseert de manier waarop gedragspatronen gevormd en bekrachtigd worden en komt zo tot een aantal nieuwe en verbluffende vaststellingen. In dit helder geschreven boek onderzoekt Taylor nauwgezet welke emoties en instincten aanzetten tot wreedheden, en toont ze aan dat heel gewone mensen in uitzonderlijke omstandigheden in staat zijn tot onbegrijpelijke wandaden. Het wrede brein is daarom een uiterst actueel én tijdloos boek. Want de enige manier om wreedheden in de toekomst te vermijden, is te aanvaarden dat 'onmenselijk' gedrag even diep in ons brein verankerd is als liefde en solidariteit.
Recensie(s)

In dit boek gaat een Britse onderzoekster op het gebied van de fysiologie dieper in op de vraag waarom mensen gruweldaden begaan en hoe dat kan worden voorkomen. Uitgangspunt is dat wreedheid des mensen is. In negen hoofdstukken beschrijft de auteur nauwgezet welke hersenprocessen ten grondslag liggen aan emoties en overtuigingen die wreedheid in de hand werken: angst, opwinding, stress, walging, tijdsdruk. De grootste bron van wreedheid is echter onverschilligheid; sadisme is eerder een randfenomeen, waaraan in dit boek niettemin een hoofdstuk is gewijd. Kern van het probleem is wat Taylor omschrijft als 'otherization': de scheiding die de mens maakt tussen 'wij' en 'de anderen'. Als oplossing verkiest Taylor een efficiente socialisatie op jonge leeftijd boven straffen. Dit boek lezen is een hele opgave: uitgesponnen beschrijvingen en illustraties van evidenties over wreedheid, worden gevolgd door oeverloze, pseudo-wetenschappelijke uitweidingen over neurale processen. Een mislukte poging om het kwade te vatten in wetenschappelijke termen. Met een lange bibliografie en een index.
Afbeeldingen
Taylor, Kathleen - Wrede Brein, Het / Waarom In Elk Van Ons Een Moordenaar Schuilt
ikhebaleenboek Uitgeest

 

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel ikhebaleenboek.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met ikhebaleenboek
  • Na uw bestelling ontvangen u en ikhebaleenboek een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van ikhebaleenboek vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • ikhebaleenboek kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11100 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren