Titel

Wie teveel omhelst houdt weinig vast. Elie van Rijckevorsel ,1845-1928

Schrijver
Taal

Nederlands

ISBN

9789081792202

Uitgever

Erasmusstichting Rotterdam

Prijs

14,95(Excl. verzendkosten)

Bijzonderheden

2011,1e druk,pb,312 pp,220 illustraties,nieuw

Meer info
Natuurkundige, wereldreiziger en verzamelaar Dr. Elie van Rijckevorsel (1845-1928) reisde naar alle uithoeken van de wereld. Hij verkoos wetenschap boven handel en bracht tijdens zijn onderzoeksreizen vele kunstzinnige en etnografische voorwerpen mee naar huis. Een veelzijdige collectie is het gevolg van deze onmiskenbare verzameldrift. Bestaande uit Indische batiks en koloniale meubels, wapens uit Borneo, manden uit de Molukken, glaswerk uit Venetië, Oosters porselein en nog veel meer.

Verrijking
Van Rijckevorsel's verzameling heeft het Rotterdams cultuurbezit aanzienlijk verrijkt. Voor de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen was deze Rotterdamse mecenas belangrijk vanwege zijn schenkingen oude kunstnijverheid aan het museum vanaf 1910, gevolgd door het legaat in 1928. Hij schonk Europees glaswerk, oosters porselein, een bijzonder 17de-eeuws pronkstilleven en koloniale meubels uit Indonesië. Deze schenking was aanleiding tot de allereerste vaste opstelling van toegepaste kunst in Museum Boymans, destijds gevestigd in het Schielandshuis.

Kosmopolitische blik
Tijdens zijn reizen naar Brazilië en Indonesië stuurde Van Rijckevorsel talloze brieven en eigenhandig getekende ansichtkaarten naar zijn familieleden in Rotterdam. Uit deze bewaarde briefwisseling komt een eigenzinnige en kosmopolitische blik op de wereld naar voren, die ook centraal staat in de tentoonstelling. ?Een verzameling verzamelingen? is een dwarsdoorsnede uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, aangevuld met bijzondere etnografica uit de collectie van het Wereldmuseum.

Van Rijckevorsel in Rotterdam
Dr. Elie van Rijckevorsel richtte in 1911 de Erasmusstichting op om kunst, onderwijs en wetenschap in Rotterdam te bevorderen. Na zijn overlijden werd zijn erfenis ondergebracht in deze stichting. Naar aanleiding van het 100-jarig jubileum van de Erasmusstichting brengt een aantal Rotterdamse musea een ode aan de oprichter. Het Maritiem Museum stelt wetenschapsreizen centraal, met als voorbeeld Van Rijckevorsels expedities naar Indonesië. Museum Rotterdam laat Van Rijckevorsel zien als voorbeeld van de Rotterdamse elite in de negentiende eeuw. Het jubilerende Wereldmuseum verrijkt de vaste museumopstelling met enkele belangrijke collectiestukken van Van Rijckevorsel en het Natuurhistorisch Museum toont zijn bijzondere herbarium.

Reeks van de Stichting Historische Publicaties Roterodamum, nr. 180
Afbeeldingen
Van Herwaarden,Reumer,Schadee ,e.a. - Wie teveel omhelst houdt weinig vast. Elie van Rijckevorsel ,1845-1928
Boekhandel Snoek Rotterdam

 

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel Boekhandel Snoek.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met Boekhandel Snoek
  • Na uw bestelling ontvangen u en Boekhandel Snoek een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Boekhandel Snoek vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • Boekhandel Snoek kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

11000 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren