Titel

Commercialen wetboek

Schrijver
Taal

Nederlands

Uitgever

Bogaert, Gent, 1808

Prijs

95,00(Excl. verzendkosten)

Verzendkosten

Bijzonderheden

Het Napoleontische handelsrecht

Meer info
"Commercialen wetboek, Vertaelt op de laeste origineele éditie der keyzerlyke drukkerye, door P.J. Lorio. Tot Gent, By F.J. Bogaert - De Clercq, in de Onderstraete, in het Serpent, z.d. (1808).

19,5 x 12,5 cm., nieuw marmerpapieren bandje, in beschermend schuifdoosje. 240 blz., compleet. Met een uitslaande afbeelding van een "Groot-Boek" (boekhouding). Gedrukt op geschept gevergeerd papier met schepranden en watermerk "Henness".

Deze "Commercialen wetboek" regelt het bedrijfsleven, de handel en de boekhouding zoals vastgelegd door Napoleon in 1807. Enkele onderwerpen: wie mag handelaar zijn, de beurzen, de wisselagenten, de makelaars, wisselbrieven, koopvaardij, faillissementen, de organisatie van de handelsrechtbanken, de rechten van vrouwen bij het faillissement van hun man, enzovoort. Achteraan heeft het boek voorbeelden van boekhouding, wisselbrieven, enzovoort. Deze wetgeving werkt tot vandaag door in onze wetgeving.

De uitgave was een privé-initiatief van P. J. Lorio, die twee jaar eerder bij dezelfde Gentse drukker een Nederlandse vertaling van de Code Napoléon publiceerde. Pas in 1997 zou er een rechtsgeldige Nederlandse tekst komen van het Wetboek van Koophandel.

P.J.Lorio was een achttiende-eeuwse Gentse notabel die woonde in de Ieperstraat. Hij was lid van de "Souvereine gilde der kolveniers, busschieters en kanonniers gezegd hoofdgilde van Sint Antone". In 1815 won hij de jaarlijkse grote schieting van deze gilde.

0CLC 901849550.

Literatuur :
Fred Stevens, "Revolutie en notariaat. Antwerpen 1794-1814", blz. 11.
Dr. Prof. Paul Bellefroid : "De code-vertalingen in den Franschen tijd", in de Verslagen en mededelingen van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde, 1932, blz. 89. Bellefroid heeft vruchteloos gezocht naar een exemplaar van het "Commercialen wetboek."

Zeldzaam boek, ik vind slechts twee exemplaren in openbare collecties (EHC Antwerpen en UB Gent, niet in KB Brussel) en er is geen enkel exemplaar te koop.

Prijs 95 euro plus 10 voor aangetekende verzending in België en Nederland.
Afbeeldingen
Lorio, P.J. - Commercialen wetboek
Lorio, P.J. - Commercialen wetboek
Lorio, P.J. - Commercialen wetboek
Lorio, P.J. - Commercialen wetboek
Lorio, P.J. - Commercialen wetboek
Lorio, P.J. - Commercialen wetboek
De Boekengek Kalmthout

 

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel De Boekengek.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met De Boekengek
  • Na uw bestelling ontvangen u en De Boekengek een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van De Boekengek vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • De Boekengek kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

7600 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren