Titel

Carel by der gratie Godts... (boekverbod)

Schrijver
Taal

Nederlands

Uitgever

F. en D. Vander Ween, Gent, december 1728

Prijs

90,00(Excl. verzendkosten)

Verzendkosten

Bijzonderheden

Keizer Karel verbiedt het lasterlijke Amsterdamse periodiek "Quintessence des Nouvelles Historiques"

Meer info
Eenbladdruk van 42 x 33 cm., gebrokkeld aan de randen, stukjes afgescheurd met klein tekstverlies in linkermarge (zie foto), licht ingescheurd aan de horizontale vouw. Gedrukt op geschept gevergeerd papier met watermerk. Mooie initiaal en wapen, perfect om in te lijsten. Fraai gedrukt door Vander Ween ("zijn boeken munten uit door de typografische zorg en het lettermateriaal" ; in "Gent, 1000 jaar kunst en cultuur", p. 75)

Keizer Karel VI van de Oostenrijkse Nederlanden verbiedt de invoer vanuit Nederland van het tweewekelijks blad "Quintessence des Nouvelles Historiques, Politiques, Critiques & Galantes", dat "tot Amsterdam tweemael ter weke wordt gedruckt" en dat vol staat met "grauwelijke lasteringen" en "schandelyke schelt-woorden", op straffe van 300 gulden voor de eerste overtreding (waarvan 100 voor de verklikker), 600 voor de tweede en eeuwige verbanning voor de derde.

Het periodiek "Quintessence des Nouvelles Historiques, Politiques, Critiques & Galantes" werd in 1689 opgericht in Den Haag, werd er door meerdere drukkers gedrukt (Uitwerf, Meindert, Herman) en verhuisde na een onderbreking in de publicatie naar Amsterdam (Uitwerf, Desbordes). Het is zeer zeldzaam en er zijn geen exemplaren bekend na december 1727, hoewel het volgens dit verbod van Karel VI toch nog bestond eind 1728. Het was behalve libertijns en satirisch ook uitgesproken protestants, vandaar waarschijnlijk de strengheid van de zeer katholieke keizer.
(bron: dictionnaire-journaux.gazettes18e.fr/journal/1153-la-quintessence-des-nouvelles)

Plano ordonnanties zoals deze waren bedoeld om uit te hangen, werden overkleefd of afgerukt en zijn dus zeer zeldzaam.

Prijs 90 euro, plus 10 voor aangetekende verzending in België en Nederland.
Afbeeldingen
Keizer Karel VI - Carel by der gratie Godts... (boekverbod)
Keizer Karel VI - Carel by der gratie Godts... (boekverbod)
Keizer Karel VI - Carel by der gratie Godts... (boekverbod)
Keizer Karel VI - Carel by der gratie Godts... (boekverbod)
De Boekengek Kalmthout

 

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel De Boekengek.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met De Boekengek
  • Na uw bestelling ontvangen u en De Boekengek een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van De Boekengek vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • De Boekengek kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

7,5 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

10300 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren