Titel

Kakographie

Schrijver
Taal

Nederlands

Uitgever

J. Oomkes, 1841

Prijs

75,00(Excl. verzendkosten)

Verzendkosten

Bijzonderheden

Eerste druk van een amusant pleidooi voor taalzuiverheid.

Meer info
"Kakographie, of Opstellen met deze en gene feilen in taal en stijl, benevens eenige taalkundige aanteekeningen, door Mn. B. H. Lulofs; Hoogleraar, enz. Te Groningen, bij J. Oomkens, 1841."

22 x 16 cm.,kartonnen band met vergulde zwarte percaline bibliotheekrug. 184 blz., compleet en heel fris, behalve enkele bibliotheekstempels. Gedrukt op gevergeerd papier met watermerk. Vanaf p. 116 "Aantekeningen" met vergelijkingen met andere talen, bronvermeldingen, enz.

"Een kakografie is een geschrift waarin veel grove taal- en stijlfouten voorkomen. Kakografieën werden in de negentiende eeuw gebruikt als oefenmateriaal bij het herkennen en verbeteren van taal-, spelling- en stijlfouten. Veelal werden hiervoor losse zinnen en kleine fragmenten uit bekende literaire werken gebruikt. Zo bevat de Cacographie van Nederlandsche auteurs uit 1873 van F.J. Heeris passages uit de werken van Bilderdijk, Van Lennep en Tollens." (Wikipedia).

Lulofs spant zich met honderden, soms hilarische voorbeelden van krom, lelijk, vergezocht ("de wandelende zuivelvaten der bijgelegene weiden") en gewoon fout taalgebruik in om te komen tot een betere beheersing van het Nederlands.

Het boekje had succes: in 1850 verscheen bij dezelfde uitgever een tweede druk ; een zesde druk verscheen in Amsterdam in 1877.

Worldcat 781806549.

Zeldzaam werk, ik vind april 2020 geen ander exemplaar van deze eerste uitgave te koop op internet. Prijs 75 euro, plus 10 euro voor aangetekende verzending in België en Nederland.
Afbeeldingen
Lulofs, Mr. B.H. - Kakographie
Lulofs, Mr. B.H. - Kakographie
Lulofs, Mr. B.H. - Kakographie
Lulofs, Mr. B.H. - Kakographie
De Boekengek Kalmthout

 

Vul uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekwinkel De Boekengek.

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Registreer u vrijblijvend als koper!

Wijzig instellingen
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...

Klik op het witte vierkant hierboven

  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld.
  • U handelt deze order direct af met De Boekengek
  • Na uw bestelling ontvangen u en De Boekengek een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van De Boekengek vermeld.
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen.
  • De Boekengek kan betaling vooraf vragen.
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

6,9 miljoen boeken

Gebruikt en tweedehands

8200 boekwinkels

Antiquariaten en particulieren